Vochtige slaapkamer? Hoe los je dit op?
13 oktober 2022 
2 min. leestijd

Vochtige slaapkamer? Hoe los je dit op?

Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, dan heeft dat een negatief effect op het woongenot. Vooral een vochtige slaapkamer is nooit fijn, maar bovendien ook nog eens erg ongezond. De slaapkamer is namelijk een van de belangrijkste kamers in je woning. Hier wil je lekker kunnen slapen en tot rust kunnen komen na een lange dag hard werken. Een vochtige slaapkamer wordt meestal veroorzaakt door leefvocht en condensatievocht. Wordt er niet voldoende geventileerd? Dan kan dit vocht de slaapkamer niet verlaten.

Hoe kun je een vochtige slaapkamer herkennen en veel belangrijker: Hoe los je dit vochtprobleem in huis op? Je leest het in dit artikel.

Hoe kun je een vochtige slaapkamer herkennen?

Veel vocht in de slaapkamer kun je op meerdere manieren herkennen. Zo kan er schimmel in de slaapkamer op de muur groeien, er kan een muffe geur in de slaapkamer ontstaan of de luchtvochtigheid in de kamer is veel te hoog. Hieronder een overzicht van kenmerken van een vochtige slaapkamer.

Er groeit schimmel op de muur: Als het erg vochtig is in de slaapkamer, dan zal er uiteindelijk schimmel op de muur gaan groeien. Aangezien dit meestal wordt veroorzaakt door condensatievocht, zijn de schimmelplekken te zien tegen het plafond aan.

De muurbedekking laat los: Bij een vochtige slaapkamer kan de muurbedekking loslaten. Hierbij kun je denken aan afbladderende verf, loslatend behang of stucwerk dat afbrokkelt. Als het behang loslaat dan zul je zien dat er vaak ook schimmel achter het behang groeit.

Er heerst een muffe geur in de slaapkamer: Deze muffe geur is een gevolg van teveel vocht in de slaapkamer, hierdoor ontstaan er schimmels en bacteriën. Als je niet voldoende ventileert in de slaapkamer dan zal deze muffe lucht blijven hangen. Je kunt ervoor kiezen om luchtverfrissers te gebruiken, maar het is beter om het vocht in de slaapkamer te verhelpen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat kun je doen tegen een vochtige slaapkamer?

Er zijn meerdere methodes die je kunt inzetten als je vocht in de slaapkamer bestrijden wilt. Je kunt ervoor kiezen om de slaapkamer beter te ventileren, gebruik te gaan maken van luchtontvochtigers of een nieuw ventilatiesysteem aan te schaffen. Maar wat het verstandigst is, is om eerst een vochtbestrijder in te schakelen om de oorzaak te achterhalen. Met behulp van een gratis vochtmeting of vochtanalyse is het vochtprobleem in no-time achterhaald. Wellicht is er geen sprake van condensatievocht en zit er een vochtprobleem in de muur. Of zijn er nog veel meer vochtproblemen in de rest van de woning. Met een vochtmeting krijg je duidelijkheid.

Vochtbestrijding om het vocht in te verminderen

De eerder genoemde oplossingen op het gebied van vochtbestrijding zijn helaas geen lange termijn oplossingen. Kies je voor een luchtontvochtiger, dan moet deze blijven draaien om een gezonde luchtvochtigheid in huis te creëren. Als er een vochtprobleem in de muur zit, dan moet dit probleem bij de bron aangepakt worden.

Bij Schrijver Vochtbestrijding werken we met muurelementen. Deze elementen zorgen ervoor dat de muur van binnenuit (en op een natuurlijke wijze) opdroogt. De muurelementen kunnen in één dag geplaatst worden in de buitenmuur en na enkele maanden zijn de muren een heel stuk droger. De muffe geur in huis verdwijnt en de luchtvochtigheid in huis gaat omlaag. Onderhoud is niet nodig aan de elementen en hoeven nooit vervangen te worden.