Vochtbestrijding van Schrijver Systeem

5 permanente oplossingen van vochtbestrijding

Vochtbestrijding

Vochtbestrijding - Schrijver Systeem

Vochtproblemen los je voorgoed op met Schrijver Systeem Vochtbestrijding

Vocht in huis is vaak een structureel probleem en kan alleen verholpen worden door permanente vochtbestrijding. Hiervoor zijn verschillende methoden. Afhankelijk van de oorzaak van het vochtprobleem, wordt er gekozen voor een bepaalde vochtbestrijdingsmethode. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen.  


Voordelen Schrijver Systeem Vochtbestrijding

Vochtproblemen kunnen op verschillende manieren worden opgelost, maar elk van de 5 onderstaande oplossingen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Vergelijk de muurelementen van Schrijver Systeem Vochtbestrijding met de andere genoemde methoden.

Hulp nodig bij vochtbestrijding?

Zoek je een specialist in vochtbestrijding en wil je permanent af van vochtproblemen in huis? Neem contact op met Schrijver Systeem Vochtbestrijding en we doen een gratis vochtonderzoek bij jou thuis.

Oplossingen om vochtproblemen te bestrijden

De meest voorkomende vochtproblemen worden uitgebreid op deze pagina beschreven. Zo weet je wat de oorzaak is en welke oplossing nodig is om het te bestrijden. Wil je een indicatie van de kosten? Vraag dan onze gratis offerte vochtbestrijding aan.


Hulp nodig bij vochtbestrijding? Schrijver Systeem lost het op. Wij staan garant voor:

 • Permanente oplossing
 • 100% duurzaam
 • Binnen 2 dagen opgelost
 • Vochtspecialist sinds 1983
 • Geen onderhoud nodig
 • Levenslange garantie

5 methoden van vochtbestrijding

1. Vochtbestrijding van optrekkend vocht

2. Vochtbestrijding van doorslaand vocht

3. Condensatievocht bestrijden

4. Vochtbestrijding van lekkage

5. Bouwvocht verwijderen

Vochtbestrijding optrekkend vocht

1. Vochtbestrijding van optrekkend vocht

Het is een van de meest voorkomende vochtproblemen: optrekkend vocht. Dit probleem ontstaat wanneer het grondvocht geabsorbeerd wordt door de fundering en muren en vervolgens langzaam naar boven trekt. Vanwege ons vochtige klimaat en poreuze bouwmaterialen (fundering, muren etc.) die in het verleden zijn gebruikt zijn oudere huizen hier extra gevoelig voor.


Wat is optrekkend vocht en hoe herken je het?

Omdat het vocht van onder komt, zijn de eerste signalen zichtbaar aan de onderkant van de muren en bij de plinten. Naast vochtige plekken op de muren zijn meestal ook schimmels zichtbaar. Dit is een continu proces en lost helaas niet uit zichzelf op. Na verloop van tijd resulteert optrekkend vocht in aantasting van de muren en fundering. Het behang laat los en verf hecht niet meer. Hoe langer dit proces voortduurt, hoe groter de problemen worden. Zodra je de signalen van optrekkend vocht signaleert, is het verstandig om direct er wat aan te laten doen.

Hoe kun je optrekkend vocht bestrijden

Vochtbestrijding van optrekkend vocht in muren en fundering kan op verschillende manieren worden bestreden:

.

 • Schrijver Systeem muurelementen: optrekkend vocht vraagt om een permanente oplossing omdat vochtaanvoer van onder de woning een aanhoudend proces is. Door de muurelementen van Schrijver Systeem te plaatsen zorgen de constante luchtstromen ervoor dat het vocht direct weer wordt afgevoerd. Hiermee wordt voorkomen dat het vocht naar boven trekt en zich ophoopt in muren en funderingen.

  Het voordeel van de muurelementen is dat het een natuurlijk proces is en dus geen gebruik maakt van externe energie. Bovendien is onderhoud niet nodig. Doordat vocht op een continue wijze wordt bestreden levert het een permanent en gegarandeerd resultaat op. Daarnaast is het de meest 'groene' oplossing om optrekkend vocht te bestrijden. Het is de snelste en meest voordelige oplossing om optrekkend vocht te bestrijden.

 • Injecteren van muren met een vochtbestrijdingsmiddel: in de muren worden gaten geboord die vervolgens worden opgevuld met een chemisch vochtwerend middel. Het middel verspreidt zich in de poreuze delen van de muur en voorkomt dat vocht naar boven trekt. Nadat de muren zijn geïnjecteerd heeft het een droogtijd nodig van enkele maanden. dit is afhankelijk van de dikte van de muur.

  Deze oplossing brengt echter wel risico's met zich mee. Wanneer de werkzaamheden niet tot in perfectie zijn uitgevoerd en poreuze delen deels zijn opgevuld, blijft het vochtprobleem bestaan. Daarnaast zijn de chemische stoffen niet altijd duurzaam en afbreekbaar. 

 • Onderkappen van muren: muren onderkappen bestaat uit het plaatsen van een nieuwe waterkerende laag. De muur wordt horizontaal ingezaagd enkele centimeters boven het grondoppervlak. In de ruimte die dan vrijkomt wordt een nieuwe laag cement geplaatst dat als vochtbescherming fungeert. Om de stabiliteit van de woning te kunnen garanderen wordt steeds een klein gedeelte van de muur onderkapt.

  Ondanks dat het vaak een effectieve oplossing is, is het wel een klus die weken/maanden kan duren. Dit maakt het dan ook een relatief dure oplossing. Laat je adviseren en vraag om een gratis vochtmeting uitgevoerd door een vochtspecialist.. 
Vochtbestrijding doorslaand vocht

2. Vochtbestrijding van doorslaand vocht

Bij doorslaand vocht ontstaat het vochtprobleem niet vanaf de onderkant van de woning, maar komt het vocht binnen via de zijkanten. Het zijn dan de slagregens die de gevelmuren bevochtigen. 


Muren die in goede conditie zijn kunnen een regenbui prima weerstaan. Maar zodra muren beschadigd zijn en scheuren of kieren vertonen, dringt het regenwater makkelijk de woning binnen. De oorzaken waardoor gevels beschadigd raken zijn o.a. verzakking, slecht onderhoud of beplanting (bv. klimops) die al jaren tegen de gevel aangroeit. Niet alleen buitenmuren raken beschadigd door doorslaand vocht, ook de binnenmuur wordt aangetast met alle gevolgen van dien.


Wat is doorslaand vocht en hoe herken je het?

Van doorslaand vocht heb je vooral last tijdens de natte maanden in de herfst en lente. Maar ook sneeuw gedurende de winterperiode kan doorslaand vocht veroorzaken omdat de sneeuw smelt als gevolg van gevelwarmte. Bij langdurig droog weer zwakken de verschijnselen weer af, maar het heeft vaak enkele maanden nodig voordat de gevel weer volledig droog is. Daarom is het raadzaam om doorslaand vocht direct aan te pakken, ook al denk je dat het probleem is ‘verdwenen’.


Doorslaand vocht herken je door vochtplekken aan de buitenkant van de gevel, maar ook de binnenkant van de woning laat natte plekken zien wanneer het probleem zich langer voordoet. De vochtplekken bevinden zich niet alleen aan de onderkant van de woning, maar kunnen ook voorkomen op een hoger gelegen etage. Merk je dat binnenmuren vochtig zijn? Controleer dan gelijk de buitenkant van de gevel op kieren of scheuren. Is dat het geval? Dan is dat het signaal dat vochtbestrijding van doorslaand vocht nodig is.

Hoe kun je doorslaand vocht bestrijden?

Vochtbestrijding van doorslaand vocht in muren en fundering kan op verschillende manieren.


 • Schrijver Systeem muurelementen: de muurelementen zijn speciaal ontwikkeld om doorslaand vocht tegen te gaan. Ze zorgen ervoor dat het vocht dat zich in de buitenmuren bevindt, direct wordt afgevoerd en niet de binnenmuur bereikt. Het muurvocht wordt als het ware direct weer naar buiten 'gezogen'. De luchtstromen die door de muurelementen ontstaan doen onafgebroken hun werk waardoor ook het laatste beetje vocht naar buiten worden afgevoerd. Zodoende blijft de luchtvochtigheid in de woning altijd constant en behaaglijk. Het hele jaar door. 

  De luchtstromen die ontstaan door de muurelementen is een natuurlijk proces waarvoor geen externe energiebronnen nodig zijn. Dit scheelt in de kosten. Bovendien vergen ze geen onderhoud. Het vocht wordt continue bestreden en levert gegarandeerd resultaat. Daarnaast is het ook de snelste en meest voordelige oplossing zonder dat de woning ingrijpend wordt aangepakt. Een voorwaarde is overigens wel dat de gevel in goede conditie is. Scheuren en gaten dienen vooraf gerepareerd te worden. Vraag een gratis vochtmeting aan om de muren te laten inspecteren.

 • Muren impregneren: met een waterafstotende vloeistof worden muren geïmpregneerd. Hierdoor wordt voorkomen dat het regenwater de muur binnendringt. Bovendien zorgt het ervoor dat vuil niet aan de muur hecht waardoor de muur schoon blijft. Voordat muren geïmpregneerd worden, dient de gevel schoongemaakt te worden en moeten gaten en kieren worden gedicht. In plaats van waterafstotende vloeistof te gebruiken tijdens de vochtbestrijding, kan ook waterwerende verf worden gebruikt.

  De nadelen van muren impregneren is dat de woning wordt afgesloten door de vloeistoffen. Muren kunnen niet meer ademen waardoor het vocht in de woning niet naar buiten kan. Er ontstaat dan condensatievocht (zie 3. condensatievocht bestrijden). Tevens is het impregneren van muren een tijdelijke oplossing wat betekent dat het op een gegeven moment zijn functie verliest. Werkzaamheden zullen tegen die tijd opnieuw moeten worden gedaan.

 • Buitenmuren isoleren: vochtbestrijding van doorslaand vocht kan ook gedaan worden door muren te isoleren. Dit betekent dat muurisolatie wordt aangebracht tegen de huidige gevel zonder dat kieren en scheuren worden hersteld. Nadat de muurisolatie is aangebracht, wordt het netjes afgewerkt met een nieuwe buitenmuur. Ook voor het isoleren van buitenmuren gelden dezelfde nadelen als bij 'muren impregneren'. 
Doorslaand vocht is een hardnekkig vochtprobleem dat grondig moet worden aangepakt.

3. Condensatievocht bestrijden

De bovenstaande twee vochtproblemen komen regelmatig voor bij oude woningen. Condensatievocht is een vochtprobleem dat juist eerder bij nieuwbouwwoningen optreedt vanwege overisolatie. Vochtbestrijding van condensatievocht vergt daarom ook een hele andere aanpak. Het vocht komt namelijk niet van buiten, maar ontstaat in de woning zelf. We ademen, koken, douchen en hangen de was op. Deze hoeveelheid vocht kan niet naar buiten en blijft ‘hangen’ in de woning.


Wat is condensatievocht en hoe herken je het?

Condensatievocht is eenvoudig te herkennen doordat ramen beslaan. Ook delen van de muur eromheen en kozijnen hebben er last van. Het vocht tast het houtwerk aan en de muren beginnen schimmels te vertonen. Het is dus van belang dat lucht kan circuleren waardoor de woning kan ‘ademen’. 


Doordat woningen tegenwoordig zo goed geïsoleerd zijn, kan het vocht nog nauwelijks via de muren naar buiten worden afgevoerd. Een raam openzetten helpt, maar veelal is er sprake van een continue aanvoer van vocht en biedt dit geen structurele oplossing. Er zal dus moeten worden uitgekeken naar alternatieve manieren om het huis te ventileren. 

Vochtbestrijding van condensatievocht

Condensatievocht kan op verschillende manieren worden bestreden.

Vaak wordt gezegd dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom kun je zelf al rekening houden met het produceren van extra vocht (als gevolg van douchen, koken etc.) door een raam open te zetten en de was buiten op te hangen. Zo beperk je al de toevoer van condensatievocht. Daarnaast beschikken de meeste moderne woningen over luchtafvoerbuizen die ervoor zorgen dat vocht naar buiten wordt afgevoerd. Nog steeds last van condensatievocht? Kies dan voor een van de onderstaande oplossingen.


 • Ventilatiesystemen: Blijft condensatie optreden ondanks de preventieve maatregelen, dan is een ventilatiesysteem een mogelijk goede oplossing. Er bestaan natuurlijke en mechanische ventilatiesystemen waarbij leidingen in de woning worden aangelegd. Dit kan centraal of decentraal. In het laatste geval wordt er een ventilatiesysteem aangelegd per vertrek. De nadelen van een ventilatiesysteem is dat het enkel helpt bij vocht dat in de woning zelf ontstaat en niet bij vochtproblemen van buitenaf. 

 • Schrijver Systeem muurelementen: Het Schrijver Systeem biedt eigenlijk een alles-in-een oplossing. Door het plaatsen van de muurelementen wordt niet alleen het condensatievocht bestreden, ook lossen de elementen overige vochtproblemen op als: optrekkend vocht en doorslaand vocht. Deze complete vochtbestrijding-oplossing is in de meeste gevallen nog voordeliger dan het laten plaatsen van een ventilatiesysteem. Zoek je dus een permanente oplossing om elk vochtprobleem aan te pakken, neem dan contact op en laat een gratis vochtmeting uitvoeren.
Condensatie vocht valt meestal zelf prima op te lossen door goed te ventileren en luchtafvoersystemen te plaatsen.

4. Vochtbestrijding van lekkage

Vochtproblemen kunnen ook ontstaan door lekken in leidingen en afvoerbuizen, een poreus dak of een dakgoot die is los komen te hangen. Vochtbestrijding van lekkage is daarmee van een geheel andere orde dan de hierboven genoemde drie vochtproblemen. Het betreft hier een mankement dat direct verholpen moet worden. Zeker in het geval van een kapotte waterleiding. Zodra het defect is gerepareerd, zal de luchtvochtigheid in huis weer herstellen naar normale waarden. Dit kan overigens soms maanden duren omdat bij een kapotte leiding grote delen van de muur vol met vocht zijn gekomen en heeft veel tijd nodig om te drogen.


Wat is lekkagevocht en hoe herken je het?

Lekkage door een kapotte leiding herken je vrijwel direct. Ook al is het scheurtje in de leiding minuscuul, door de waterdruk worden muren in korte tijd flink nat. Vochtplekken worden snel zichtbaar ter hoogte van het lek. Soms kan het wat lastiger te ontdekken zijn, wanneer leidingen in de badkamer zijn gesprongen. Deze leidingen zitten vaak verstopt achter tegels waardoor je de lekkage niet meteen opmerkt.

Wanneer leidingen beginnen te lekken ontstaat er een acuut vochtprobleem. Sluit de hoofdkraan en bel de loodgieter.

Vochtbestrijding van lekkage

Lekkagevocht kan op verschillende manieren worden opgelost.


 • Reparatie: of het nu gaat om een kapotte waterleiding, dakschade of een dakgoot die de oorzaak is…, het zal zo snel mogelijk gerepareerd moeten worden. Weet je de oorzaak? Neem contact op met een vakman om het probleem te laten herstellen.
 • Lekdetectie: Vermoed je dat het om een kapotte leiding gaat, maar je weet het niet zeker? Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in lekdetectie. Deze bedrijven kunnen meestal ook de lekkage verhelpen.
Wanneer de spouwmuurisolatie niet goed is geplaatst veroorzaakt dit vochtproblemen. Het Schrijver Systeem biedt dan een duurzame en permanente oplossing.

5. Bouwvocht bestrijden

Nadat nieuwbouwwoningen worden opgeleverd, zit er vaak nog vocht in muren en bouwmaterialen. Dit komt omdat veelal tijdens de bouw materialen worden gebruikt die zijn aangemengd met water. Bovendien worden woningen in de bouwfase blootgesteld aan het weer waardoor muren en funderingen vochtig worden. 


In het meest ongunstige geval kan het zeker een jaar duren voordat de woning geheel is uitgedroogd. Gelukkig hoef je niet een jaar te wachten om de woning te betrekken, maar houd er wel rekening mee dat tijdens de inrichting behang kan loslaten of dat de verf niet hecht. Gebruik desnoods tijdelijk behang en geef de woning tijd om verder te drogen.


Vochtbestrijding van bouwvocht

Bouwvocht kan op verschillende manieren worden bestreden.


 • Natuurlijke droging: Laat de woning natuurlijk drogen, maar forceer het niet door de verwarming extra hoog te zetten. Wanneer muren te snel drogen, kunnen kleine scheurtjes ontstaan die uiteindelijk voor een permanent vochtprobleem gaan zorgen. Houd de verwarming daarom op een behaaglijke 18 a 19 graden.
 • Mechanisch ventilatiesysteem: is de woning uitgerust met een modern ventilatiesysteem, dan kun je hiermee het drogen van het huis versnellen. Zet het systeem hoger dan dat je gewend bent. Houd er wel rekening mee dat bouwstof in het systeem kan komen waardoor het regelmatig reinigen belangrijk is.
 • Bouwdroger: met een bouwdroger kan de woning sneller worden gedroogd. Ook in dit geval is het belangrijk om de drogingsperiode langzaam op te bouwen. Hierdoor wordt voorkomen dat beton en andere materialen te snel drogen en scheurtjes gaan vertonen.

Hulp nodig bij vochtbestrijding?

Zoek je een specialist in vochtbestrijding en wil je permanent af van vochtproblemen in huis? Neem contact op met Schrijver Systeem en we doen een gratis vochtonderzoek bij jou thuis.

Dit is wat onze klanten zeggen

Al langere tijd hadden we last van vocht in ons huis. Schimmels en een constante muffe lucht. In eerste instantie hebben we ons huis laten injecteren, maar we bleven muffe lucht en schimmels houden. Vervolgens hebben we vochtvreters geplaatst maar dat hielp maar weinig. We kwamen met Schrijver Systeem in contact en zij installeerden in één dag de elementen in onze buitenmuren.

Binnen enkele weken merkten we al resultaat. De muffe lucht verdween en na het schoonmaken van de muren kwamen de schimmels niet meer terug.

Peter Zwartkruis

Een aantal jaar geleden hebben wij Schrijver Systeem in ons huis laten plaatsen. Het stucwerk begon al los te laten. We hadden echt al van alles geprobeerd en waren eigenlijk ten einde raad. Ongelovelijk hoe snel de elementen hun werk doen. Onze stookkosten zijn drastisch omlaag gegaan dankzij het droge klimaat in huis. Wij vinden het jammer dat we dit niet eerder wisten.

Wendy Zevenbergen