Een gezonde luchtvochtigheid in huis
13 oktober 2022 
3 min. leestijd

Een gezonde luchtvochtigheid in huis

Een gezonde luchtvochtigheid in huis is vele malen aangenamer dan een te hoge of te lage luchtvochtigheid. Als de luchtvochtigheid te laag is kun je last krijgen van een droge keel en in sommige gevallen van hoofdpijn. Is de luchtvochtigheid in huis te hoog, dan kan er een muffe geur ontstaan en kan er in sommige gevallen zelfs schimmel op de muur gaan groeien.

Wanneer is de luchtvochtigheid in huis gezond? Dat is het geval als de vochtigheidsgraad in huis tussen de 40 en 60 procent ligt. Onder de 40 procent dan is de luchtvochtigheid te laag en boven de 60 procent is deze weer te hoog. Je kunt deze meting zelf vrij eenvoudig uitvoeren met behulp van een hygrometer of weerstation. Dit apparaatje is makkelijk te bestellen via een webshop of verkrijgbaar bij een bouwmarkt. In dit artikel lees je meer over een gezonde luchtvochtigheid in huis en geven we een aantal tips om de luchtvochtigheid optimaal te houden.

Wanneer is de luchtvochtigheid in huis niet gezond?

De luchtvochtigheid is niet gezond als deze te laag of te hoog is. Een te lage luchtvochtigheid in huis zal voornamelijk voorkomen in de wintermaanden. Dat komt doordat tijdens deze maanden de verwarming vaak hoger wordt gezet én er wordt minder geventileerd. In de winter zet je minder snel een raampje open dan in de zomer. In huis kun je te maken krijgen met barsten en scheuren in het hout. Maar ook gezondheidsklachten zoals een droge keel, hoofdpijn, gescheurde lippen en concentratieproblemen kunnen ontstaan.

Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, dan kunnen er schimmels in huis gaan groeien. Vooral bij teveel condensatievocht kunnen er vochtplekken en schimmels ontstaan aan de bovenkant van de muur. Een bijkomstig effect van de schimmelgroei is dat er een muffe geur in huis ontstaat. Door de vochtige plekken op de muur zal ook het behang los gaan laten of het stucwerk af gaan brokkelen. Merk je dat de luchtvochtigheid in huis erg hoog is? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een vochtbestrijder in te schakelen. Een hoge luchtvochtigheid in huis is nooit goed!

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe houd je de luchtvochtigheid in huis gezond?

Een gezonde luchtvochtigheid in huis kun je in stand houden door te weten wat het vochtgehalte is in huis. Met behulp van een weerstation of hygrometer kun je gemakkelijk de luchtvochtigheid in de gaten houden. Als het percentage net iets onder de 40 procent komt, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een luchtbevochtiger. Deze apparaten worden in kantoorruimtes ook vaak gebruikt. Wordt de luchtvochtigheid in huis te hoog, dan kun je gemakkelijk een raam open zetten en beter gaan ventileren.

Blijft de luchtvochtigheid in huis erg hoog? Ondanks dat je meer bent gaan ventileren? Dan is er hoogst waarschijnlijk iets anders aan de hand. Wellicht zit er een vochtprobleem in de muur, zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht. Of zijn de muren vochtig als gevolg van een lekkage? Het is altijd wijs en verstandig om een vochtspecialist in te schakelen. Na een vochtanalyse is de oorzaak van het vochtprobleem bekend en kun je stappen gaan nemen om het vocht te bestrijden. Zo krijg je de gezonde luchtvochtigheid in huis weer terug.

5 tips voor een gezonde luchtvochtigheid in huis

  1. Zorg er altijd voor dat er voldoende natuurlijke lucht in de woning kan komen. Dat kun je doen door een raam of deur open te zetten. Oftewel: Beter ventileren!
  2. Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, dan kun je de vloer dweilen. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in huis weer een paar procent omhoog gaat.
  3. Zet een aantal planten in je woonkamer. Planten kunnen helpen tegen het vocht in huis, ze zuiveren de lucht en zorgen dat de luchtvochtigheid beter wordt.
  4. Je kunt eens kijken naar het aanschaffen van een luchtbevochtiger. Een belangrijk voordeel is dat ze het ideale vochtpercentage in huis op peil houden.
  5. Extra ventileren als je gaat koken, douchen, de was laat drogen of als er veel visite in huis is. Op deze manier beperk je ook de hoeveelheid condensatievocht in huis.

Los vochtproblemen op met Schrijver Vochtbestrijding

Een gezonde luchtvochtigheid in huis zorgt ervoor dat je aangenaam kunt wonen. Geen gezondheidsklachten, geen schimmel op de muur en geen muffe geur in huis. Wij zijn inmiddels meer dan 35 jaar gespecialiseerd in het oplossen van vochtproblemen. Dankzij onze gepatenteerde muurelementen wordt de muur van binnenuit opgedroogd. Doordat de muren opdrogen zal ook de luchtvochtigheid in huis gezonder gaan worden. Zou je meer willen weten over deze vochtbestrijding methode? Neem gerust contact met ons op.