Optrekkend vocht in een steensmuur
12 juli 2022 
3 min. leestijd

Optrekkend vocht in een steensmuur

Is jouw woning voor het jaar 1980 gebouwd en zijn de muren enkelsteens? Dan is de kans zeer aanwezig dat je last gaat krijgen van vochtproblemen. Vooral optrekkend vocht in een steensmuur is een vochtprobleem dat vaak kan ontstaan in oudere woningen. In dit artikel leggen we uit hoe optrekkend vocht ontstaat, wat steensmuren zijn en hoe je optrekkend vocht kunt tegengaan.

Hoe ontstaat er optrekkend vocht in een steensmuur?

Wat is een steensmuur precies? Het is een muur zonder spouw die even dik is als de lengte van een baksteen. Wanneer de woning voor het jaar 1930 is gebouwd, dan is de kans groot dat de muren enkelsteens zijn. Deze muren zijn dus niet voorzien van een spouwmuur, hierdoor is de woning niet goed geïsoleerd en kan er sneller schimmel tussen de muur ontstaan. Een ander nadeel bij een oude woning is dat er geen waterkering in de muur zit, deze waterkering zorgt ervoor dat het water niet via de muur omhoog trekt. Als de woning geen waterkering heeft, dan heeft het grondvocht vrij spel en zullen de muren vochtig worden. Zo krijg je snel te maken met optrekkend vocht in een steensmuur.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe kun je op trekkend vocht in een steensmuur herkennen?

Er zijn verschillende kenmerken waaraan je optrekkend vocht in een steensmuur kunt herkennen. Je zult merken dat het lastig is om de woning warm te krijgen en er kunnen ook vochtplekken op de muur ontstaan. Hieronder een kort overzicht

  • Vochtplekken aan de onderkant van de muur: Optrekkend vocht in een steensmuur kan zwel aan de binnenkant als buitenkant van de muur zichtbaar zijn. Als er sprake is van dit vochtprobleem in de muur dan zijn de muren vochtig aan de onderkant terwijl de vloer droog is. Is de vloer ook vochtig? Dan kan het zijn dat je last hebt (gehad) van een lekkage.
  • Schimmel op de muur: Als de muren vochtig zijn in huis, dan kan er op den duur schimmel op gaan groeien. Meestal krijg je te maken met zwarte schimmel en als je dit constateert is het belangrijk om snel contact op te nemen met een vochtspecialist. Schimmel in huis is namelijk erg slecht voor je gezondheid.
  • Een hoge(re) energierekening: Een woning met vochtige muren is lastig warm te krijgen. Je zult in eerste instantie de verwarming een paar graadjes hoger zetten. Dat lijkt een prima oplossing, totdat je een hogere energierekening ontvangt.
  • Een muffe geur in huis: Wanneer er schimmel op de muur begint te groeien, zal er ook een muffe lucht in huis ontstaan. Als er ook een hoge luchtvochtigheid in huis is kunnen er ook schimmels gaan groeien in de meubels, de vloerbedekking en eventueel de gordijnen.
  • Het behang en het stucwerk laat los: Doordat de muren vochtig worden zal ook de muurbedekking gaan beschadigen. Hierbij kun je denken aan behang dat loslaat, afbladderende verf en loslatend stucwerk. Als je dit wilt herstellen is het belangrijk dat de muur volledig is opgedroogd.

Methodes om optrekkend vocht in een steensmuur te stoppen

Er zijn meerdere methodes om optrekkend vocht in een steensmuur te verhelpen. Een van de meest gebruikte methodes is de muren injecteren tegen vocht. Op zich een prima oplossing maar helaas van korte duur. De muren kunnen ook onderkapt worden zodat het vocht niet meer omhoog kan trekken. Alleen dit is wel een serieuze verbouwing die een aantal weken duurt en een hoop overlast veroorzaakt. Wat ons betreft is de beste oplossing het laten plaatsen van muurelementen. Deze oplossing is duurzaam, milieuvriendelijk en vooral permanent. Het plaatsen van de muurelementen kan binnen één werkdag.

Voorkom optrekkend vocht in een steensmuur

Als je op trekkend vocht in een steensmuur wilt voorkomen, neem dan contact op met Schrijver Vochtbestrijding. We komen eerst bij je langs om een vochtmeting uit te voeren. Na de vochtmeting weten we precies hoe hoog de luchtvochtigheid in huis is en weten we het vochtgehalte in de muur. We kunnen vrij snel de oorzaak van het vochtprobleem in de muur achterhalen en je voorzien van een passend advies. Inmiddels zijn we meer dan 35 jaar actief in het oplossen van vochtproblemen in de muur. Duizenden muren zijn weer droog dankzij onze innovatieve muurelementen. Zou je hier meer over willen weten? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op.