Vocht in de slaapkamer? Een oorzaak van slecht slapen
13 december 2018 
1 min. leestijd

Vocht in de slaapkamer? Een oorzaak van slecht slapen

We hebben een druk leven. Een gezonde nachtrust is dan belangrijk om weer energiek aan de nieuwe dag te beginnen. Heb je een slechte nachtrust gehad, dan vermoed je waarschijnlijk niet dat vocht in de slaapkamer de oorzaak zou kunnen zijn. Maar net als een te warme of koude slaapkamer heeft een verstoorde luchtvochtigheid invloed op de kwaliteit van je nachtrust. Hoe komt dat? En wat kun je er tegen doen?

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Waarom slecht slapen door een vochtige slaapkamer?

De een zweet ‘s nachts meer dan de ander, maar het lichaam verliest hoe dan ook vocht tijdens het slapen. Het zweet verdampt en wordt vervolgens opgenomen door de lucht in de slaapkamer. Maar wanneer de slaapkamer al te vochtig is, verdampt het zweet minder snel en blijft slaapkleding en beddengoed langer vochtig waardoor je waarschijnlijk wakker wordt of onrustig slaapt.

Is de slaapkamer permanent vochtig, dan ontstaan er uiteindelijk schimmels op muren, matras en in kledingkasten. Schimmels veroorzaken gezondheidsklachten waardoor er ontstekingen kunnen ontstaan aan de luchtwegen. Dit kan resulteren in chronische bronchitis. Bovendien ben je sneller vatbaar voor verkoudheid dankzij de bacteriën die er groeien. Het mag duidelijk zijn dat deze aandoeningen niet bevorderlijk zijn voor een goede nachtrust.

Zelf vocht in de slaapkamer tegengaan

Een gezonde luchtvochtigheidsgraad in de slaapkamer is tussen de 40% en 60%. Vermoed je dat de slaapkamer te vochtig is? Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid in de kamer te meten. Een hygrometer schaf je aan bij een doe-het-zelf-winkel voor ca. €40,-.

Om de luchtvochtigheid naar een acceptabel en prettig niveau te krijgen, doe je er verstandig aan om de slaapkamer dagelijks te luchten. Zet een of meerdere slaapkamerramen open gedurende (minimaal) 10 minuten. Slapen met het raam open is natuurlijk nog beter.

Heb je een nacht flink gezweet? Hang het dekbed buiten om te luchten. Vergeet ook de kussens niet, want ook kussens vangen veel vocht op. Sommigen mensen laten de was drogen in de slaapkamer. Niet verstandig, want het vocht gaat in de muren zitten of trekt het matras en beddengoed in. Beter is om dit buiten te laten drogen.

Kies voor een permanente oplossing tegen vocht in de slaapkamer

Blijft de slaapkamer vochtig ondanks de zojuist beschreven maatregelen? Ook dan bieden de muurelementen van Schrijver Systeem de oplossing.

Ook al worden de muurelementen geplaatst aan de onderkant van de woning, het systeem werkt zodanig dat het vocht uit zowel de beneden- als bovenverdieping wordt getrokken. De circulatie van deze natuurlijk luchtstromen trekt door de gehele spouwmuur waardoor elke kamer wordt bereikt.

Met de oplossing van Schrijver Systeem ben je dus gegarandeerd van een slaapkamer met een aangename luchtvochtigheid. Dat slaapt een stuk lekkerder!