Vochtproblemen: De 5 meest voorkomende oorzaken van vocht in huis

Reken voorgoed af met vochtproblemen in huis!

Vochtproblemen in huis

Vochtproblemen in huis? Hoe kom je er definitief vanaf.

Last van vocht in huis? Schrijver Systeem lost het voorgoed op!

Vochtplekken. Schimmels op de muur. Behang dat loslaat. Het zijn veelvoorkomende vochtproblemen in huis waar je zo snel mogelijk van af wilt. Afhankelijk van de ernst van de vochtproblemen, kun je er vaak zelf al iets tegen doen. Je leest het op deze pagina.


Hardnekkige vochtproblemen? 

Met de muurelementen van Schrijver Systeem reken je definitief af met vocht in huis. De #1 vochtbestrijding sinds 1983.

 • Permanente oplossing
 • 100% duurzaam
 • Binnen 2 dagen opgelost
 • Vochtspecialist sinds 1983
 • Geen onderhoud nodig
Verschillende soorten vochtproblemen vergen elk hun eigen unieke aanpak.

Soorten vochtproblemen in huis

Voordat een vochtprobleem kan worden opgelost, moet eerst de oorzaak worden gevonden. Vochtproblemen in huis kunnen verschillende oorzaken hebben en vergen elk een eigen aanpak. Hieronder worden de 5 meestvoorkomende soorten vochtproblemen en oplossingen besproken. 


Per situatie wordt uitgelegd hoe je deze problemen herkent en hoe ze worden veroorzaakt. Vervolgens leggen we uit wat de meest geschikte oplossing is om het vochtprobleem in huis definitief op te lossen.

Optrekkende vocht zorgt voor vochtproblemen aan de onderkant van muren en tast de fundering aan.

1. Vochtproblemen in huis door optrekkend vocht

Wat is optrekkend vocht en hoe ontstaat het?

Optrekkend vocht is een continu proces waarbij grondwater of andersoortig vocht de fundering en muren intrekt. Meestal treedt dit op bij oude woningen en gebouwen.


Klimaat, grondwaterniveau en steen- en metselwerk spelen hierbij een rol. Wanneer het grondwater langdurig te hoog is en het gesteente ondertussen poreus is geworden, zuigt de muur en fundering zich vol met vocht.


Hoe herken je optrekkend vocht in de woning?

Optrekkend vocht herken je aan schimmels en permanente vochtplekken aan de onderkant van de muur en bij de plinten. Ook de fundering wordt aangetast. Dit kun je controleren door tapijt of laminaat te verwijderen.


Wat zijn de gevolgen van optrekkend vocht en wat kun je er tegen doen?

Optrekkend vocht is een hardnekkig vochtprobleem. Omdat het vocht niet kan worden afgevoerd, blijft het gesteente permanent vochtig en verslechtert de conditie van de woning.


Dit soort vochtproblemen zijn enkel op te lossen door een fundamentele en permanente aanpak. Het vocht in de muur moet dus continue kunnen worden afgevoerd. Dit is precies wat de muurelementen van Schrijver Systeem doen. Na plaatsing kan het vocht op een natuurlijke wijze worden afgevoerd. Je bent voorgoed af van optrekkend vocht.

Doorslaand vocht is een hardnekkig vochtprobleem dat grondig moet worden aangepakt.

2. Vocht in huis door doorslaand vocht

Wat is doorslaand vocht en hoe ontstaat het?

Doorslaand vocht ontstaat wanneer regenwater van buiten de woning binnendringt. Als muren niet meer goed functioneren om het vocht in de woning af te voeren, blijft het vocht in de buiten- en binnenmuur opgehoopt. Veel voorkomende oorzaken zijn een poreuze of beschadigde buitenmuur. Ook kan het zijn dat de spouwmuur niet functioneert vanwege achtergebleven bouwmaterialen.


Hoe herken je doorslaand vocht?

Dit vochtprobleem kun je eenvoudig herkennen. Zowel op de buiten- als op de binnenmuur zijn langdurig vochtplekken te herkennen. In bijna alle gevallen zitten deze vochtplekken op dezelfde hoogte (buiten- en binnenmuur). Is het vochtprobleem al een tijd aanwezig, dan zijn ook schimmels zichtbaar en loopt ongedierte vrij rond.


Wat zijn de gevolgen van doorslaand vocht en wat kun je er tegen doen?

Teveel vocht in de buitenmuur kan bij bevriezing zorgen voor extra schade aan de woning. Het vocht verandert in ijs en zet uit waardoor buitenmuren beschadigd raken.


Ook binnenmuren ondervinden nadelige gevolgen. Het permanente vocht zorgt voor schimmels en een muffe lucht wat uiteindelijke de gezondheid aantast.


Deze vochtproblemen in de woning moeten structureel worden opgelost. De muurelementen van Schrijver Systeem vochtbestrijding bieden dan een permanente oplossingCondensatie vocht valt meestal zelf prima op te lossen door goed te ventileren en luchtafvoersystemen te plaatsen.

3. Vocht in huis door condensatie

Wat is condensatie vocht en hoe ontstaat het?

Waar geleefd wordt is vocht. Omdat we douchen, de was drogen en koken is er een permanente aanvoer van overtollig vocht in de woning.


Hoe herken je condensatie vocht?

Condensatie vocht herken je vooral aan condens op de ramen. Ook voelt de woning vaak klam aan. Condensatie vocht trekt ook snel in de stoffering van meubels en kleding die in de kledingkast hangt waardoor kleding muf gaat ruiken.


Wat zijn de gevolgen van condensatie vocht en wat kun je er tegen doen?

Vochtproblemen in huis door condensatievocht komt vaak voor, maar is gelukkig eenvoudig op te lossen door voldoende te ventileren. Zodra je vermoedt dat je last hebt van teveel condensatie vocht, zet je enkele ramen open en kan het vocht naar buiten. Zorg bovendien voor een luchtafvoersysteem in de keuken en in de badkamer en laat de was zoveel mogelijk buiten drogen.

Wanneer leidingen beginnen te lekken ontstaat er een acuut vochtprobleem. Sluit de hoofdkraan en bel de loodgieter.

4. Vochtproblemen door lekken in leidingen & afvoerbuizen

Wat is vocht in huis door lekkage en hoe ontstaat het?

Elke woning heeft een netwerk van leidingen liggen. Waterleidingen en afvoerbuizen die in de muren zijn weggewerkt. Wanneer deze leidingen gaan lekken, ontstaat er vocht in huis door lekkage en zorgt voor een permanente aanvoer van vocht in de muur. Leidingen kunnen gaan lekken vanwege ouderdom of het verkeerd monteren van bijvoorbeeld een nieuwe kraan.


Hoe herken je vocht in huis door lekkage?

Wanneer er minuscule kleine scheurtjes ontstaan in de buizen, zullen de muren rondom die plekken vochtig worden en uiteindelijk vochtplekken en schimmels vertonen. Zitten de leidingen achter tegels verwerkt, dan is het niet direct te herkennen totdat de tegels beginnen los te laten.Ontstaan er grotere scheuren in leidingen, dan kunnen er al vrij snel natte plekken (of zelfs plassen) ontstaan vanwege de waterdruk in de leidingen.


Wat zijn de gevolgen van vocht in huis door lekkage en wat kun je er tegen doen?

Wanneer leidingen lek zijn, dan is er sprake van een acuut vochtprobleem. Doordat lekkage zorgt voor een flinke toename van vocht in korte tijd kan het flinke schade berokkenen.


Zodra het vocht in de woning de contactdozen bereikt ontstaat er zelfs levensgevaar. Merk je dat er sprake is van lekkage, sluit dan direct de hoofdkraan en bel een loodgieter om dit soort vochtproblemen in huis zo snel mogelijk op te laten lossen.

Wanneer de spouwmuurisolatie niet goed is geplaatst veroorzaakt dit vochtproblemen. Het Schrijver Systeem biedt dan een duurzame en permanente oplossing.

5. Vochtproblemen door isolatie- en constructiefouten

Wat zijn vochtproblemen die ontstaan door isolatie- en constructiefouten?

Tegenwoordig is elke woning goed geïsoleerd. Soms te goed. Zo goed zelfs dat condensatievocht niet naar buiten kan (zie: 3. Vochtproblemen door condensatie vocht). Maar vaak ontstaan er ook vochtproblemen door constructiefouten tijdens het na-isoleren van de woning.


Er kunnen warmtebruggen ontstaan doordat het isolatiemateriaal niet goed is verdeeld in de spouwmuur. Ook gebeurt het regelmatig dat er tijdens de bouw restafval is achtergebleven wat zorgt voor eenzelfde probleem.


Hoe herken je vochtproblemen die ontstaan door isolatie- en constructiefouten?

Het vocht gaat zich ophopen in de binnenmuur en in de spouw waardoor vochtplekken en schimmels ontstaan. Aan de buitenkant van de muur is meestal niets te zien, maar de gevolgen zijn duidelijk zichtbaar aan de binnenkant van de woning.


Omdat doorslaand vocht en optrekkend vocht soortgelijke plekken vertonen, is het verstandig om een vochtbestrijdingsexpert het vochtprobleem te laten onderzoeken.


Wat zijn de gevolgen van vochtproblemen die ontstaan door isolatie- en constructiefouten en wat kun je ertegen doen?

Bij dit soort fouten is een deel van de spouwmuurfunctie, en daarmee de luchtcirculatie, verstoord waardoor er teveel aan vocht in de spouwmuur blijft zitten. Dit resulteert in vochtige muren. Bij dit soort vochtproblemen in huis kan het helpen de buitenmuur waterafstondend te maken.


Een meer permanente oplossing zijn de muurelementen van Schrijver Systeem. Benieuwd wat de beste oplossing is voor jouw vochtprobleem?. Schrijver Systeem voert kosteloos een onderzoek uit.

Doe de test: permanent last van vocht in huis?

We hebben een checklist voor je gemaakt. Beantwoord de vragen hiernaast en we weten snel genoeg of jouw woning in aanmerking komt voor ons systeem. 


Beantwoord onderstaande vragen met JA of NEE

 • 1. Zijn er zichtbare vocht- of schimmelplekken op de muren te zien?
 • 2. Is er een witte waas op de bakstenen buiten? Of slaan de   bakstenen wit uit?
 • 3. Ruikt het muf in of om het huis?
 • 4. Helpen de vochtvreters die je hebt gebruikt niet of nauwelijks?
 • 5. Heeft je woning of bedrijfspand spouwmuren of enkelsteens muren?
 • 6. Helpt het niet om de kilte uit huis te krijgen d.m.v. hoger te stoken?
 • 7. Blijft het vochtprobleem na ventilatie?
 • 8. Vind je wel eens groepjes dode pissebedden in huis liggen?
 • 9. Heb je het idee dat er vocht in het stukwerk zit?
 • 10. Zijn de muren nageïsoleerd?

Heb je meerdere vragen met JA beantwoord inclusief vraag 5? Dan raden wij je  aan om een GRATIS vochtmeting te laten uitvoeren. Geheel vrijblijvend vertellen we je dan ook de mogelijkheden en het kostenplaatje.

Vocht in huis bestrijden? Los het op met Schrijver Systeem!

De muurelementen van Schrijver Systeem lossen de meest hardnekkige vochtproblemen in huis voor altijd op!  Vraag nu de offerte aan!


100% Groen en duurzaam - Werkt op natuurlijk luchtstromen - Geen onderhoud nodig - Gratis inspectie vooraf.

Waarom vochtproblemen direct aanpakken?

Waarom moet je vochtproblemen in huis direct bestrijden?

Hierboven zijn de meestvoorkomende vochtproblemen in huis besproken en hoe je dit kunt voorkomen en moet oplossen. Maar naast alleen lelijke vochtplekken en schimmels op muren, hebben vochtproblemen nog meer consequenties.


Dit is waarom je vochtproblemen wilt aanpakken:

 • 1. Schade aan de woning en interieur
 • 2. Onnodig hoge energiekosten
 • 3. Gezondheidsklachten

Verschillende soorten schade aan de woning door vochtproblemen.

1. Schade aan de woning en interieur door vocht

Een stenen muur heeft vele minuscule holtes die voor luchtciculatie en isolatie moeten zorgen. Hierdoor kan het overtollig vocht naar buiten en voorkomt dat vocht van buiten de woning binnendringt. 


Wanneer deze werking wordt verstoord zullen de buiten- en binnenmuren permanent te vochtig zijn. Er ontstaan schimmelplekken op muren en het behang hecht niet meer. Wanneer het opkruipend vocht zelfs schakelaars en wandcontactdozen bereikt, kan dit kortsluiting veroorzaken en in het meest ongunstige geval loopt je ernstig letsel op.


Naast de schade aan muren en wanddecoratie, tast het ook het interieur aan. Laminaat trekt krom en meubels worden aangetast. Dit zorgt voor houtrot en zelfs vlekken en kleurverschillen in de bekleding van meubels.


Constateer je een van de bovenstaande signalen? Wacht dan niet totdat het te laat is. Neem contact met ons op en laat de woning inspecteren op vochtproblemen. Wanneer het vochtprobleem is geconstateerd, dan kunnen we het vocht in huis bestrijden.

Onnodige hoge energiekosten door teveel vocht in huis

2. Vocht in huis zorgt voor onnodige hoge energiekosten

Hoe droger een muur is, des te lager zal de energievraag zijn. Een muur scheidt namelijk binnen van buiten en werkt daarbij als een isolator.


Om te voorkomen dat de gewenste en behaaglijke temperatuur niet verloren gaat, is het noodzakelijk om een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te bereiken. Hoe beter een muur in staat is om te isoleren des te lager zal het energieverbruik van het huishouden zijn.


Droge lucht is een uitstekende isolator

In een stenen muur zitten vele minuscule holtes die voor een goede isolatiewaarde zorgen. Maar zodra een muur zich volzuigt met vocht gaat de isolatiewaarde sterk achteruit. Het Schrijver Systeem® is in staat muren volledig uit te drogen, waardoor er een optimale isolatiewaarde ontstaat. Zijn de muren vochtig? Dan gaat dit ten koste van een stabiele temperatuur en luchtvochtigheid.

Gezondheidsklachten door vocht in huis

3. Gezondheidsklachten door vochtproblemen

Een stabiele relatieve luchtvochtigheid van rond de 50% is essentieel voor de gezondheid. Vochtproblemen in huis hebben een direct gevolg op de kwaliteit van de gezondheid. Een vochtige woningis namelijk de ideale kweekplaats voor schimmels en bacteriën.


Schimmels en bacteriën

Ziektes die worden veroorzaakt door schimmels en overdraagbare infectieuze bacteriën en virussen worden geminimaliseerd bij een relatieve vochtigheid (Rv) tussen de 40 – 60%. Daarbij komt dat de grootte van de allergene mijtpopulatie en schimmels op de muren direct afhankelijk is van de Rv. Bij een waarde van 80% (en dit is vrij gebruikelijk in Nederlandse woningen) bereikt de mijtpopulatie een piek in de groei. Veel schimmels groeien bij waarden van 60% of meer.


Daarnaast kunnen schadelijke chemicaliën (zoals stikstofdioxide, formaldehyde, zwavel en ozon) vrijkomen van bouwmaterialen als een gevolg van een te hoge luchtvochtigheid.


Een uitgebreid overzicht van de verschillende gezondheidsklachten, zoals astma, eczeem, maar ook zilvervisjes allergie kan je teruglezen in het artikel: ongedierte door vocht in huis.

Dit is wat onze klanten zeggen

Al langere tijd hadden we last van vocht in ons huis. Schimmels en een constante muffe lucht. In eerste instantie hebben we ons huis laten injecteren, maar we bleven muffe lucht en schimmels houden. Vervolgens hebben we vochtvreters geplaatst maar dat hielp maar weinig. We kwamen met Schrijver Systeem in contact en zij installeerden in één dag de elementen in onze buitenmuren.

Binnen enkele weken merkten we al resultaat. De muffe lucht verdween en na het schoonmaken van de muren kwamen de schimmels niet meer terug.

Peter Zwartkruis

Een aantal jaar geleden hebben wij Schrijver Systeem in ons huis laten plaatsen. Het stucwerk begon al los te laten. We hadden echt al van alles geprobeerd en waren eigenlijk ten einde raad. Ongelovelijk hoe snel de elementen hun werk doen. Onze stookkosten zijn drastisch omlaag gegaan dankzij het droge klimaat in huis. Wij vinden het jammer dat we dit niet eerder wisten.

Wendy Zevenbergen