Vochtplekken op de muur behandelen
26 augustus 2022 
3 min. leestijd

Vochtplekken op de muur behandelen

Zitten er vochtplekken op de muur en wil je deze behandelen? Je kunt vochtplekken overschilderen met de juiste behandeling. Maar het is erg van belang om de oorzaak van de vochtplekken op de muur te achterhalen. Anders heeft het overschilderen niet zoveel nut en krijg je nieuwe vochtplekken op de overgeschilderde muur. Als je de vochtplekken op de muur behandelen wilt, is het belangrijk dat de muur goed is opgedroogd. In dit artikel leggen we uit hoe vochtplekken op de muur kunnen ontstaan, welke vochtproblemen er zijn en lichten we een permanente oplossing tegen vocht in de muur toe.

Hoe kunnen er vochtplekken op de muur ontstaan?

Vochtplekken op de muur zijn een gevolg van een vochtprobleem in huis. Er zijn drie soorten vochtproblemen die in huis veel voorkomen. Het eerste vochtprobleem is optrekkend vocht, hier kun je mee te maken krijgen als je in een oud huis woont. Doordat de muren niet voorzien zijn van een waterkering kruipt het grondvocht via de muur omhoog. Bij optrekkend vocht zul je zien dat de vochtplekken onderaan op de muur ontstaan.

Een ander vochtprobleem dat in de muur kan ontstaan, is doorslaand vocht. Als de muur poreus is of er zitten scheurtjes in, kan het water via de buitenmuur naar de binnenmuur doorslaan. Op zich is het niet erg dat een muur vocht opneemt, een muur moet tenslotte kunnen ademen. Maar het is wel van belang dat de muur op kan drogen. Doorslaand vocht ontstaat ook vaak bij muren waar de zon niet op kan schijnen. Dat kan zijn doordat de muur in de schaduw staat of doordat er beplanting tegenaan groeit. Of uiteraard door een combinatie van een beschadigde muur waar klimop tegenaan groeit. Doorslaand vocht in de muur ontstaat meestal als het een tijdje flink heeft geregend.

Het laatste vochtprobleem is een grote hoeveelheid condensatievocht. Als je veel kookt, lang doucht, de was binnen laat drogen en nauwelijks ventileert ontstaat er condensatievocht. Meestal kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen door beter te ventileren. Maar als het ventilatiesysteem niet goed werkt of er is nog een ander vochtprobleem aanwezig, zul je toch te maken krijgen met vochtplekken op de muur.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De gevolgen van vochtplekken op de muur

Als de muur vochtig is, dan is het belangrijk om snel de vochtplekken op de muur te behandelen. Anders worden de plekken op de muur alleen maar groter en zul je ook last krijgen van:

  1. De muurbedekking zal beschadigen door het vocht in de muur. Zo kan het behang loslaten, de verf afbladderen of het stucwerk afbrokkelen. Hoe langer je wacht, des te langer gaan de herstelwerkzaamheden duren.
  2. Als de muren erg vochtig zijn en de vochtplekken worden niet behandeld, dan zal uiteindelijk de luchtvochtigheid in huis toe gaan nemen. Een hoge luchtvochtigheid kan slecht zijn voor je gezond zijn en zorgt ervoor dat je meer moet gaan stoken in de wintermaanden (met een hoge energierekening als gevolg).
  3. Er zal een muffe lucht in huis ontstaan, deze geur is een gevolg van de schimmel op de muur. Kies je ervoor om de vochtplekken op de muur niet te behandelen, dan zal er uiteindelijk schimmel op gaan groeien. Ook hier geldt: Hoe langer je wacht, des te erger wordt het vochtprobleem in huis.

Het is beter om vochtplekken op de muur te voorkomen

Ben je van plan om de vochtplekken op de muur te behandelen, zorg er dan eerst voor dat het vochtprobleem in de muur wordt opgelost. Schrijver Vochtbestrijding is inmiddels 35+ jaar gespecialiseerd in het oplossen van vochtplekken op de muur. Je kunt bij ons een gratis vochtmeting aanvragen zodat we het vochtprobleem in jouw huis kunnen achterhalen. Na de vochtmeting kunnen we je exact vertellen wat je kunt doen om het vochtprobleem permanent te stoppen.

Schrijver Vochtbestrijding werkt hoofdzakelijk met muurelementen. Deze muurelementen worden in de buitenmuur van je woning geplaatst en zorgen ervoor dat de muren van binnenuit opdrogen. Het belangrijkste voordeel van deze vochtbestrijding methode is dat het geschikt is voor elk type vochtprobleem in huis. Het installeren van de elementen wordt gerealiseerd binnen één werkdag en er zijn geen externe energiebronnen nodig. Onderhoud is niet nodig en vanaf de installatie beginnen de muren gelijk te drogen.

Wil je meer weten over onze gratis vochtmeting en het gepatenteerde Schrijver Systeem? Neem gerust contact met ons op.