Last van vochtige muren

De muurelementen van Schrijver Systeem lossen het probleem van vochtige muren permanent op!

Vochtige muren

Vocht in de muur zorgt voor problemen

Optrekkend vocht, doorslaand vocht of condensatie. Veel voorkomende oorzaken van vochtproblemen in huis. Teveel vocht in de muur zorgt uiteindelijk voor lelijke vochtplekken en schimmels. Dit is niet alleen schadelijk voor de woning, maar levert ook gezondheidsklachten op. Wat kun je er tegen doen? En hoe herken je deze vochtproblemen? 

Hoe herkent je vochtige muren?

Vocht in muren herkennen lijkt misschien eenvoudig, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd zo te zijn. Ook al voelt de muur droog aan, het vocht zit in de muur of als condens in de spouw. Dit is niet altijd te zien of te voelen. Is de luchtvochtigheid constant te hoog en krijgen muren niet de kans om te drogen, dan ontstaan er signalen als bijvoorbeeld loslatend behang of schimmels en vlekken op muren.


Te veel vocht in de muren en in de woning herken je aan:

 • condens op de ramen,
 • zichtbare vochtplekken en schimmels bij plinten en in hoeken,
 • behang dat loslaat,
 • vloeren die opbollen of kromtrekken,
 • een muffe lucht.


Vraag je jezelf af of jouw muren (te) vochtig zijn? 

Laat dan kosteloos een vochtmeting uitvoeren door Schrijver Systeem.

Meest voorkomende oorzaken waardoor muren te vochtig worden

Er zijn verscheidene oorzaken waardoor vocht in de muren zich ophoopt.


 • Optrekkend vocht: grondwater stijgt op waardoor het vocht de binnenmuur indringt.
 • Doorslaand vocht: regenwater dat via de buitenmuur, de binnenmuur bereikt.
 • Condensatievocht: vocht dat ontstaat door leefgedrag in de woning (bv. douchen, koken etc.)

Het Schrijver Systeem® is een permanente oplossing om vochtproblemen tegen te gaan. 

Een vochtige muur zorgt voor problemen

Vocht in muren voorkomen

Vaak kun je zelf al het een en ander doen om een te hoge luchtvochtigheid tegen te gaan en is professionele vochtbestrijding niet altijd nodig. Door de woning te voorzien van voldoende luchtcirculatie kan het overtollige vocht de woning verlaten. 


Wanneer er teveel vocht van buitenaf de woning binnendringt en de onderstaande tips niet meer helpen, dan is een permanente oplossing nodig. Kies dan voor de muurelementen van Schrijver Systeem


Tips om vocht in de muren tegen te gaan

 • Droog de was zoveel mogelijk buiten
 • Zet tijdens het douchen het ventilatiesysteem aan of doe een raam open
 • Zet de afzuiginstallatie aan wanneer je aan het koken bent
 • Luchtontvochtigers helpen bij het verminderen van het vocht in de ruimte

Geef vochtige muren geen kans

Het Schrijver vochtsysteem bestrijdt vochtige muren door vocht uit de lucht te halen voordat deze kan gaan condenseren. De relatieve luchtvochtigheid in de woning gaat omlaag en vochtige muren worden weer droog. Daardoor krijgen schimmels en muffe geuren geen kans. Zo ontstaat er een aangenamer en gezonder leefklimaat. Bovendien bespaar je op energiekosten en gaat de woning langer mee. 


Met meer dan 40 jaar ervaring in vochtbestrijding zijn de experts van het Schrijver Systeem® in staat om te adviseren bij  vochtproblemen.

Waarom droge muren zorgen voor een beter leefklimaat

In de winter is de temperatuur binnenshuis vaak droger omdat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten groter zijn. De koude buitenlucht kan nominaal veel minder vocht dragen dan de warmere lucht binnen. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid buiten 100% bereikt zal de onzichtbare waterdamp neerslaan en krijg je het welbekende Nederlandse grijze weer. Dit is vaak het geval in de winter. Maar als dezelfde lucht naar binnen komt neemt de temperatuur ervan sterk toe en daarmee ook de capaciteit om waterdamp te dragen. 


Vochtige muren verstoren de bufferwerking

Omdat de hoeveelheid damp echter nominaal hetzelfde is gebleven neemt de relatieve luchtvochtigheid af. Daarom is in de winter, de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis lager dan in de zomer. Als de muur niet als een buffer zou werken en in de winter extra vocht aan de binnenruimte afstaan, dan zou de relatieve luchtvochtigheid binnen sterk schommelen. Maar juist dankzij de bufferwerking van de muur is de relatieve luchtvochtigheid binnen veel gelijkmatiger dan buiten. Deze werking gaat uiteraard verloren als de vochtige muur compleet verzadigd raakt.


Als de muur 100% verzadigd is met vocht, gaat deze bufferwerking compleet verloren en de relatieve luchtvochtigheid is binnen veel te hoog. Het is dus belangrijk dat je zorgt voor droge muren zonder vochtproblemen. Dit bereik je met het Schrijver Systeem®. 


Neem contact op en laat je vrijblijvend informeren.