Video Aspect Ratio: 4:1

Optrekkend vocht bestrijden

Vochtbestrijding achtergrond

Optrekkend vocht bestrijden

Optrekkend vocht in de muren?

Al meer dan 35 jaar is Schrijver Systeem expert in het oplossen van vochtproblemen in de muren. Zit jij opgezadeld met optrekkend vocht in de muren van jouw woon- of werkruimte in Nederland? Vraag dan vrijblijvend een vochtmeting of een offerte aan.

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht, bij sommigen beter bekend als "opstijgend vocht", is grondvocht dat ten gevolge van een slecht werkende of ontbrekende vochtwering via de muren naar boven stijgt. Omdat dit soort vocht altijd naar boven trekt, spreken we van "optrekkend vocht". De meeste woningen die gebouwd zijn voor de jaren '80 hebben geen vochtkering in de grond en zijn daardoor extra gevoelig voor optrekkend vocht. Bij opstijgend vocht wordt het vocht via de poriën van de bakstenen naar binnen gezogen waardoor het optrekt in de muren met het welbekende gevolg: vochtige muren. 

 

Op termijn zullen zowel de binnen- als de buitenmuren aangetast worden en daar blijft het niet bij. Gezondheidsklachten, zoals ademhalingsproblemen en longontstekingen, en onaangename geuren in huis zijn niet zeldzaam bij optrekkend vocht. Daarom is het van cruciaal belang dat je dit probleem onmiddellijk aanpakt. Doe een beroep op de service van Schrijver Systeem om de ernst van jouw vochtprobleem te bepalen en zo snel mogelijk over te gaan tot een doeltreffende vochtbestrijding.

48.345+
vakkundige installaties
35+
jaar ervaring
10 emmers
vocht per jaar, per element

De oorzaken van optrekkend vocht

Hoewel opstijgend vocht meerdere oorzaken kan hebben, is er toch eentje die duidelijk de bovenhand heeft: het ontbreken van een waterkering. Zo ongeveer alle huizen en/of andere panden van voor het jaar 1980 zijn gebouwd zonder dat er een waterkering voorzien is. Een waterkering (= waterkerende laag) heeft als doel het grondvocht te absorberen. Bij afwezigheid van een waterkering zal dit vocht opgeslorpt worden door de muren van het pand. In de meeste gevallen bevat grondvocht verschillende, schadelijke zouten die ernstige schade aan jouw muren kunnen aanrichten. Hoe ernstig jouw vochtprobleem precies is, wordt voornamelijk bepaald door de stand van het grondwater en de dikte van jouw muren. Woon je in een huis dat na het jaar 1980 gebouwd is? Dan is de kans groot dat jouw woning wel al voorzien is van een waterkering. Deze waterkerende laag wordt aangebracht op de muren met het oog op het vermijden van vocht in de muren. Op deze manier worden zowel de muren als de fundering tegen vochtproblemen beschermd.

De gevolgen van optrekkend vocht

Optrekkend vocht leidt zo goed als altijd tot een hogere luchtvochtigheid in huis. Daardoor voelt het binnenshuis een beetje drukkend aan en is het bijgevolg lastiger om je huis warm te stoken. Dit zorgt dan op zijn beurt weer voor een onaangenaam leefklimaat en dat is voor niemand interessant. Je zou dit probleem in feite (tijdelijk) kunnen oplossen door de verwarming hoger te draaien, maar dat zal je dan ook weer voelen aan je energiefactuur. En dan hebben we het nog niet gehad over de gezondheidsrisico's die optrekkend vocht met zich mee kan brengen. Door opstijgend vocht ontstaan er schimmels en zwarte vlekken die een broedplaats voor bacteriën zijn. Deze bacteriën hebben logischerwijze een negatieve invloed op je gezondheid. Daarom kunnen we niet vaak genoeg zeggen dat je een vochtprobleem steeds bij de kern moet aanpakken. Doe je dat niet, dan zijn de oplossingen slechts tijdelijk en zal je elke keer opnieuw met dezelfde ongemakken opgescheept zitten.


Naast gezondheidsklachten en een hogere energierekening, brengt optrekkend vocht nog veel meer vervelende gevolgen met zich mee. Dikwijls is het zo dat je pas merkt dat je het slachtoffer van opstijgend vocht geworden bent als het eigenlijk al te laat is. In de meeste gevallen is de schade aan de woning al ontstaan. Niet lang nadat je hinder ondervindt van vochtige muren in huis, zal je te maken krijgen met loskomende muurafwerking, zoals verf of behang, en plinten. Vochtplekken aan de onderkant van de muur zijn na verloop van tijd ook mogelijk.

Hoe kun je optrekkend vocht in huis herkennen?

Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat jij te kampen hebt met optrekkend vocht in huis. Hieronder geven we je een overzicht van de meest voorkomende signalen:


  1. Zichtbare vochtplekken op de muur: de vochtplekken ontstaan aan de onderkant van de muur en trekken langzaam maar zeker naar boven toe.
  2. Schimmels en zwarte vlekken op de muur
  3. Loskomende muurafwerking: in het geval van optrekkend vocht zal je pleisterwerk, je verf en/of je behang na een tijdje af beginnen te bladderen.
  4. Vochtige vloer: de vloer voelt altijd klam aan
  5. Laminaat neemt een rare vorm aan: begint jouw laminaat lichtjes bol te staan of ziet hij er niet meer zo recht uit als in het begin? Dan heb je waarschijnlijk te maken met optrekkend vocht.
  6. Onfrisse, dompige geur in huis
  7. Condensvorming op de plaatsen waar de muren vochtig zijn
  8. Hogere luchtvochtigheid in huis

Drie methodes om optrekkend vocht te bestrijden

Er bestaan tientallen manieren om optrekkend vocht te bestrijden. Toch wordt er in de praktijk meestal gebruikgemaakt van drie bestrijdingsmethodes. Zo kan je de vochtige muren injecteren, de vochtige muur (of muren) onderkappen of muurelementen van Schrijver Systeem plaatsen in de vochtige muur. Iedere methode werkt op basis van een andere techniek en heeft zijn bijbehorende voor- en nadelen. Hieronder geven we je een korte beschrijving van de drie bovengenoemde methodes.


Methode 1: de muren injecteren

De muren injecteren is de meest gebruikte techniek om komaf te maken met optrekkend vocht. De reden hiervoor is dat deze methode vrij snel en eenvoudig toegepast kan worden en dat het daarnaast ook de goedkoopste oplossing is.


Stap 1: gaten boren op de juiste plaats

In de vochtige muur worden er over de volledige lengte gaten geboord. De gaten worden geboord op zo'n 3 à 5 cm van de vloer en op een afstand van 10 tot 15 cm van elkaar. Hoeveel gaten er precies geboord worden, is vooral afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem.


Stap 2: muren injecteren met vochtwerende vloeistof of gel

De gaten worden voorzien van buisjes waarin de vochtwerende vloeistof (of gel) gespoten wordt. Het metselwerk absorbeert het vochtwerend middel met als gevolg dat het uitzet en een waterkerende laag vormt die verhindert dat het grondvocht in de muur kan dringen.

Deze methode is dan wel snel, eenvoudig en voordelig, maar toch zijn er hier ook enkele, niet te verwaarlozen nadelen aan verbonden. Niet altijd is het vochtprobleem opgelost na het injecteren van de muur (of muren) en door de waterdichte afsluiting van de muur kan het leefvocht niet naar buiten trekken. Hierdoor verhoogt de hoeveelheid condensatievocht in de woning en dat is dan weer nadelig voor de gezondheid van de bewoners. Hieruit besluiten we dat het injecteren van de muren niet meteen de meest geschikte oplossing is.

Methode 2: de muren onderkappen

Het onderkappen van de muren is de meest ingrijpende manier om optrekkend vocht aan te pakken. Deze methode is zeer doeltreffend en maakt een definitief einde aan optrekkend vocht. Bij deze techniek worden er horizontale sleuven uitgefreesd aan de onderkant van de muren. De muren worden a.h.w. opgetild en er wordt een waterkerende laag aangebracht. Dit is een zeer arbeidsintensieve klus die meestal wekenlang duurt. En precies om die reden wordt er in de praktijk enkel voor deze methode gekozen tijdens verbouwingswerken. Andere nadelen van het onderkappen van de muren zijn de hoge kosten, de schadelijke stoffen die vrijkomen tijdens de werkzaamheden en het feit dat deze techniek enkel helpt om optrekkend vocht te voorkomen. Het onderkappen van de muren beschermt je niet tegen doorslaand vocht noch tegen condensatievocht. Deze techniek kan enkel toegepast worden indien de muren vanaf de buitenkant makkelijk te bereiken zijn.

Methode 3: muurelementen van Schrijver Systeem

Het laten plaatsen van muurelementen van Schrijver Systeem staat synoniem voor het gebruik van natuurlijke luchtstroming om optrekkend vocht uit de muren te halen. Deze techniek is uiterst milieuvriendelijk en kan op één dag tijd gerealiseerd worden. De muurelementen worden rechtstreeks op de buitenmuur geplaatst waardoor het niet eens nodig is om de woning af te sluiten. Het is een goedkope oplossing die ervoor zorgt dat het vocht uit de muren onttrokken wordt en dat het leefvocht op de normale, natuurlijke manier naar buiten afgevoerd kan worden. Het aanbrengen van de Schrijver Systeem muurelementen biedt niet alleen een oplossing om een einde te maken aan optrekkend vocht, maar helpt ook tegen condensatievocht en doorslaand vocht. Het is zo dat de muurelementen van Schrijver Systeem zichtbaar zijn aan de buitenkant van je woning. Gelukkig zijn ze verkrijgbaar in drie verschillende kleuren waardoor er altijd wel eentje te vinden is die mooi past bij de kleur van jouw buitenmuren.

Optrekkend vocht behandelen: Wat zijn de kosten?

Je weet inmiddels dat de muurelementen van Schrijver Systeem de beste oplossing bieden voor het bestrijden van optrekkend vocht. Daarom bekijken we de kosten van deze methode. Wat het exacte prijskaartje is voor vochtbestrijding d.m.v. het aanbrengen van de muurelementen van Schrijver Systeem is in de eerste plaats afhankelijk van het soort muren van jouw woning. Is jouw woning voorzien van enkelsteens muren? Dan dien je rekening te houden met een kostenplaatje van ongeveer € 110,- per lopende meter. Deze kosten zijn exclusief btw. Indien je een woning hebt met een natuursteen muur met een dikte tot 60cm bijvoorbeeld, betaal je € 160,- (exclusief btw) per lopende meter. Aangezien het aanbrengen van de Schrijver Systeem muurelementen voor een permanente oplossing zorgt tegen optrekkend vocht gaat het hier om een eenmalige investering waar je levenslang plezier aan beleeft.

Optrekkend vocht zelf bestrijden? Of toch uitbesteden?

Hoewel er op het internet de dag van vandaag honderden filmpjes voor doe-het-zelvers te vinden zijn om vochtproblemen aan te pakken, is het toch geen goed idee om dit ook effectief te doen. Om te beginnen beschik je zelf niet over de nodige ervaring en het is waarschijnlijk dat je het juiste gereedschap ook niet in huis hebt. Begin je er toch zelf aan maar gaat er iets mis? Dan zijn de gevolgen in de meeste gevallen niet te overzien. De schade die je kunt aanrichten aan je muren is zodanig groot dat het je een aardig bedrag zal kosten om dit weer recht te zetten. En dan heb je je vochtprobleem nog niet eens opgelost. Daarom is het verstandig om jouw vochtbestrijding over te laten aan een ervaren specialist. Zo spaar je jezelf niet alleen geld, maar ook tijd uit.

De muurelementen van Schrijver Systeem – dé oplossing voor optrekkend vocht

Je hebt hierboven al gelezen dat het plaatsen van muurelementen van Schrijver Systeem de meest aangewezen oplossing is om optrekkend vocht in de muren te bestrijden. De muurelementen zorgen er niet alleen voor dat het vocht uit je muren onttrokken wordt, maar ze staan ook garant voor een beter leefklimaat in je woning. Omdat het vocht op natuurlijke wijze uit de muren gehaald wordt, is deze techniek zeer milieuvriendelijk. Eén enkel muurelement van Schrijver Systeem kan tot maar liefst 266 kubieke centimeter vocht verwijderen in een tijdspanne van 24 uur. Dat betekent dat de muurelementen jouw muren in ongeveer zes maanden tijd permanent zullen uitdrogen. En omdat de Schrijver Systeem muurelementen uiterst duurzaam zijn hoef je ze nooit te vervangen en is dit daarnaast ook een zeer budgetvriendelijke oplossing.  

Tevreden klanten

Wij zijn eindelijk van onze vochtproblemen in huis af

Na lang twijfelen hebben we toch gekozen voor de (wat duurdere) oplossing van Schrijver Systeem. Deze oplossing werkt goed tegen vochtproblemen, het kost wat, maar het werkt erg goed. We zijn goed geïnformeerd door de medewerker van Schrijver Systeem en hij heeft uitgelegd waarom andere oplossingen eigenlijk minder goed waren.

Renée - Haarlemmermeer
Renee - Haarlemmermeer

Een vochtbestrijding methode die echt werkt!

Eindelijk hebben we een vochtbestrijdingsmethode die goed werkt! Voorheen kozen we er altijd voor om de boel even schoon te maken. We hebben ook een tijdje gewerkt met een luchtontvochtiger, maar dat was lang niet goed genoeg. Zeker na een paar dagen regen waren de vochtplekken op de muur goed zichtbaar. Maar nu na het installeren van de muurelementen hebben we nauwelijks last van vocht in huis.
Jake - Deventer
Jake - Deventer

Aardige en erg vakkundige mensen bij Schrijver Systeem®

Dankzij de oplossing van Schrijver Systeem zijn er geen natte plekken meer zichtbaar op de muur. We hadden al jaren last van plekken op de muur door optrekkend vocht, maar nu met de geïnstalleerde muurelementen lijkt het erop dat het volledig is opgelost. Verder is er keurig gewerkt tijdens de installatie, geen klachten, alleen complimenten.
Milan - Roermond
Milan - Roermond

Doe een beroep op Schrijver Systeem om optrekkend vocht te bestrijden

Beter voorkomen dan genezen. Een echte cliché, maar nog steeds een waarheid als een koe. En dat geldt ook voor optrekkend vocht. Wil jij weten of er in jouw woning sprake is van opstijgend vocht? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Schrijver Systeem en maak een afspraak voor een gratis vochtmeting.


Wij hebben 35 jaar ervaring op de teller in de strijd tegen optrekkend vocht. Inmiddels hebben wij onze muurelementen geplaatst in duizenden woningen die nu allemaal volledig vochtvrij zijn. Stuur ons een mail of neem telefonisch contact op en vertrouw de oplossing voor jouw vochtproblemen toe aan Schrijver Systeem!