Doorslaand vocht. Zo los je het op!
31 augustus 2018 
4 min. leestijd

Doorslaand vocht. Zo los je het op!

Vochtplekken en schimmels op de muren. Pleisterwerk dat loskomt. Het zijn de welbekende symptomen die verraden dat je woning geplaagd wordt door doorslaand vocht. Het is vocht dat van buitenaf langzaam maar zeker zich een weg baant richting de binnenkant van de woning. Een probleem dat meestal wordt veroorzaakt door poreuze buitenmuren en kapotte gevels waarbij periodiek onderhoud ontbreekt. 

Doorslaand vocht heeft nadelige gevolgen die zorgen voor schade aan de woning en leveren bovendien gezondheidsklachten op. Het is dus belangrijk om vochtdoorslag in de muur direct aan te pakken om erger te voorkomen. Hoe herken je doorslaand vocht? En wat moet je er tegen doen? Dit artikel geeft uitleg.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Doorslaand vocht herkennen

Doorslaand vocht herkennen is niet altijd even makkelijk. Dit komt omdat het probleem ontstaat op soms onbereikbare plekken. Bijvoorbeeld in kelders of op zolders. Plekken waar je doorgaans niet komt en waar de vochtdoorslag ongemerkt schade kan aanrichten. Ook al is doorslaand vocht niet altijd zichtbaar, een muffe klamme geur verraadt al snel dat er iets mis is.

Om doorslaand vocht te lokaliseren, kun je binnenmuren controleren op vochtige plekken, maar makkelijker is om eerst de buitenmuur te inspecteren. Meestal zijn vochtplekken of verkleuringen op de buitenmuur makkelijk te herkennen. De plekken vormen zich vaak rondom scheuren of gaten in de gevel. Gaten, scheuren en kieren zijn dan ook meestal de veroorzakers van doorslaand vocht of vochtdoorslag. Lukt het niet om de natte plekken te herkennen? Laat dan de woning inspecteren door Schrijver Systeem Vochtbestrijding, want niets doen is onverstandig en resulteert uiteindelijk in nog grotere problemen. Maak daarom direct een afspraak.

Meest voorkomende oorzaken van doorslaand vocht

Doorslaand vocht ontstaat wanneer buitenmuren de woning niet meer voldoende beschermen tegen vocht. Bij een flinke stortbui of een periode van veel neerslag krijgt de buitenmuur extra veel vocht te verwerken. En wanneer de muren poreus of beschadigd zijn wordt het vocht, net als bij een spons, opgezogen en dringt zo langzaam de woning binnen. 

Wat zijn nu de grootste veroorzakers van doorslaand vocht?

1. Poreuze gevels

Een veelvoorkomende oorzaak van doorslaand vocht is een poreuze gevel. Een gevel, bestaande uit stenen en metselwerk, is van nature poreus. Dat is ook niet erg want een muur moet kunnen ‘ademen’. Is er een periode van enorme neerslag, dan lopen de muren vol met vocht, maar meestal verdampt dit vocht weer vlot bij droog weer en als de zon op de gevel schijnt. Maar is de buitenmuur verouderd en slecht onderhouden, of staat de muur in de schaduw, groeit er beplanting tegenaan, dan is de kans groot dat muren niet voldoende kunnen drogen met als gevolg: doorslaand vocht.

2. Beschadigde muren

Ook beschadigde muren en gevels kunnen ervoor zorgen dat vocht van buiten makkelijk doorslaat naar binnen. Zo kan het zijn dat er barsten of scheuren te vinden zijn in het metselwerk. Deze zwakke plekken in muren en gevels lenen zich bij uitstek als toegangssluis voor regenwater. Waar het in eerste instantie gaat om kleine scheurtjes of barstjes, kunnen deze door het doorslaande vocht steeds groter worden. De vochtproblemen binnenshuis worden hiermee ook steeds groter.

3. Verf- en pleisterlagen

Waar verf- en pleisterlagen juist kunnen worden gebruikt om een muur te beschermen tegen vocht, zorgen ze er tevens voor dat een muur vochtig blijft. Verf- en pleisterlagen sluiten de muur af waardoor ze niet goed kunnen ademen en voorkomt dat de muren kunnen drogen. De beoogde beschermende werking van verf- en pleisterlagen werkt dan juist averechts.

4. Doorslaand vocht door een kapotte dakgoot

Een doorhangende of kapotte dakgoot kan een oorzaak zijn van doorslaand vocht en vocht in huis. Ook kan de aansluiting tussen de valpijp en de dakgoot lekkages veroorzaken. Merk je dus dat het vochtprobleem ter hoogte van de dakrand zit? Dan is het verstandig om de dakgoten te controleren. Ook een vervuilde dakgoot kan zorgen voor doorslaand vocht.

Doorslaand vocht door een lekkende dakgoot

5. Zwakke plekken ramen en kozijnen

Kieren en zwakke plekken rondom de kozijnen geven water de kans naar binnen te dringen. Net als ontbrekende lekdorpels bij ramen of deuren. Vaak is het lastig om de exacte oorzaak van doorslaand vocht te achterhalen, omdat het veelal gaat om een combinatie van meerdere factoren. De vochtschade in huis kan op verschillende plekken tot uiting komen en is niet altijd te herleiden naar één oorzaak. 

Heb je last van doorslaand vocht? Laat er direct een vochtexpert naar kijken voordat de schade verergert. Vraag de gratis vochtdiagnose aan en neem contact op.

Vochtdoorslag in de muur behandelen

Doorslaand vocht ontstaat meestal door beschadigde muren en gevels die in de loop der tijd poreuzer zijn geworden. Vochtbestrijding heeft alleen zin als de muur vooraf wordt hersteld. Dus is er sprake van schade aan de muur of gevel, dan zal deze eerst gerepareerd moeten worden. 

Meerdere manieren om doorslaand vocht te behandelen

Nadat de muur gerestaureerd is, zijn er verschillende manieren om de muur vocht bestendig te maken: muren injecteren, muren impregneren of de muren voorzien van vochtwerende verf. Eigenlijk zijn deze vochtdoorslag behandelingen lapmiddelen en bieden slechts een tijdelijke oplossing. Immers, door de muren af te sluiten met deze materialen wordt inderdaad de muur beschermd tegen regen, maar wanneer muren uiteindelijk toch vochtig raken (door o.a. optrekkend vocht of vocht van binnenuit), dan kan het vocht niet weg. Een muur moet namelijk kunnen ademen zodat het de woning kan ventileren. Het is beter om te kiezen voor de muurelementen van Schrijver Systeem. Een uitstekende behandeling tegen vochtdoorslag.

Muurelementen van Schrijver Systeem Vochtbestrijding

Het Schrijver Systeem Vochtbestrijding is een duurzaam luchtcirculatiesysteem dat op een natuurlijke wijze het huis ventileert. De muurelementen zorgen ervoor, met behulp van natuurlijke luchtstromen, dat er 24/7 vocht wordt onttrokken uit de muren en het huis. Zonder externe energiebronnen. Meer weten over de werking, installatie en resultaten? Kijk op de pagina Schrijver Systeem Vochtbestrijding.

Ben je op zoek naar een permanente en duurzame oplossing om je huis te ontdoen van (doorslaand) vocht of wil je een vochtdiagnose aanvragen? Neem contact op.