Opstijgend vocht in de buitengevel
10 mei 2022 
2 min. leestijd

Opstijgend vocht in de buitengevel

Opstijgend vocht is het vochtprobleem dat het vaakst voorkomt in de buitengevel. In veel gevallen ontstaat dit vochtprobleem in de wat oudere woningen. Voornamelijk huizen die gebouwd zijn voor het jaar 1980 en niet voorzien zijn van een vochtkering in de grond. Het kan ook zijn dat de staat van de vochtkering niet optimaal is. Mocht dat het geval zijn, dan wordt het vocht uit de grond in de buitenmuur omhoog getrokken en krijg je vochtige muren. Als je te maken krijgt met opstijgend vocht in de buitengevel, dan is dat niet alleen merkbaar aan de buitenkant (meestal krijg je dan vochtplekken op de buitengevel te zien). Maar ook aan de binnenkant van de woning kun je dit duidelijk merken. Zo zal het behang loslaten van de vochtige binnenmuren, maar ook de verf of het stucwerk kan loslaten. In sommige gevallen kan er zelfs zwarte schimmel gaan groeien. Denk je dat je last hebt van opstijgend vocht in de buitengevel? Laat altijd een vochtmeting of vochtanalyse uitvoeren door een vochtbestrijding specialist.

De gevolgen van opstijgend vocht in de buitengevel

Opstijgend vocht in huis kan vervelende gevolgen hebben. Los van de beschadigde binnen- en buitenmuren kan ook het leefklimaat in de woning aangetast worden. De woning kan klam aanvoelen en het wordt moeilijk om het huis op te warmen. Het eerste waar je aan zult denken is het hoger zetten van de verwarming, alleen het gevolg daarvan is dat de energierekeningen hoger zullen worden. Er kan ook een muffe geur in de woning ontstaan en de luchtvochtigheid in huis gaat omhoog. Het meest vervelende gevolg van opstijgend vocht in de buitengevel is dat het slecht is voor je gezondheid. Door de warmte in combinatie met de hoge luchtvochtigheid kan er makkelijk schimmel in huis ontstaan. Als er schimmel in huis ontstaat is dat bijzonder slecht voor de gezondheid. Als je denkt dat je last hebt van een vochtprobleem, los dat dan zo snel mogelijk op. Hoe langer je wacht met het oplossen van het vochtprobleem, des te erger en vervelender zullen de gevolgen worden.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat kun je doen tegen opstijgend vocht in de buitengevel?

Een aantal methodes worden het meest gebruikt om opstijgend vocht in de buitengevel te verhelpen. Zo kun je kiezen voor het laten injecteren van de muren, de muren onderkappen of gebruik te maken van ventilatiestenen. Het injecteren van de muren lijkt een goede oplossing, alleen is deze helaas niet permanent en zul je dat om de zoveel jaar opnieuw moeten doen. De muren onderkappen is een hele verbouwing als de woning al staat. Het is wel een zeer effectieve oplossing, alleen de kosten lopen aardig op en dit traject duurt wel een aantal weken. Wat ons betreft is het plaatsen van muurelementen een uitstekende oplossing. Met deze ventilatiestenen worden de muren van binnenuit gedroogd en heb je geen last meer van vochtige muren. Deze oplossing is tevens permanent, milieuvriendelijk en de muurelementen kunnen meestal binnen één werkdag geplaatst worden. Houdt er wel rekening mee dat het even kan duren voordat de muur volledig is opgedroogd.

Kies voor de expertise van Schrijver Vochtbestrijding

Als je last hebt van een vochtprobleem in huis of een veel te hoge luchtvochtigheid, schakel dan Schrijver Vochtbestrijding in. We komen graag bij je langs voor een gratis vochtmeting en we kunnen gelijk kijken hoe we het vochtprobleem op kunnen lossen. Mocht het gaan om opstijgend vocht in de buitengevel, dan zijn onze muurelementen waarschijnlijk de meest geschikte oplossing. Inmiddels zijn we al meer dan 35 jaar actief in het oplossen van allerlei soorten vochtproblemen. Het maakt niet uit of je last hebt van vochtige buitenmuren, bouwvocht of een ander vochtprobleem. Wij zijn de vochtbestrijding specialist waar je naar op zoek bent. Zou je meer willen weten over onze methode? Of wil je graag een gratis vochtmeting aanvragen? Neem gerust contact met ons op, we staan voor je klaar.