Bouwvocht? 3 Oorzaken en #1 Oplossing Om Vocht Te Verwijderen
01 augustus 2018 
3 min. leestijd

Bouwvocht? 3 Oorzaken en #1 Oplossing Om Vocht Te Verwijderen

Bouwvocht? Zo ontstaat het én verhelp je het

bouwvocht Waar oudere huizen vaak een ‘vochtige’ reputatie hebben, is het ook vaak de nieuwbouw waarbij vocht in de muren voorkomt. Nieuwbouw kent door de bouwwerkzaamheden diverse vochtproblemen.

Met de bouw – of een verbouwing- van een huis worden er verschillende materialen gebruikt. Deze materialen worden gemengd met water. Dit zorgt ervoor dat er bouwvocht kan ontstaan. Zo kun je last krijgen van optrekkend vocht vanuit de vloer of kunnen muren vocht uitslaan.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Bouwvocht dien je zo snel mogelijk te behandelen, om schade, ongemakken en gezondheidsproblemen te voorkomen. Als je bouwvocht niet afvoert dan kan je huis snel muf gaan ruiken.

Met vocht in huis kunnen er schimmels ontstaan en bouwvocht kan schade aan je woning veroorzaken.

3 Oorzaken van bouwvocht

Vocht in huis door bouwvocht. Vraag vochtmeting aan bij Schrijver Systeem

1. Cement
Cement wordt gemengd met water, waarna het gebruikt wordt voor verschillende constructies zoals muren, vloeren en het plafond.

2. Chapewerken
Cement vloeichape, isolerende chape en anhydriet vloeichape, zijn verschillende materialen die de dekvloer vormen, de laag tussen de uitvullaag en de vloerafwerking. Ook deze materialen worden gemengd met water.

3. Stucwerken
Met stucwerk worden muren of plafons netjes afgewerkt. Ook wel pleisterwerken genoemd. Bij deze werkzaamheden wordt er ook gebruik gemaakt van stucmateriaal met water.

Nadat de bovenstaande werkzaamheden zijn uitgevoerd dienen de materialen te drogen. Het gebruikte water moet worden afgevoerd. Maar, dat gaat niet altijd even snel of makkelijk. Er blijft vocht achter; bouwvocht.

3 Gevolgen van bouwvocht

bouwvocht1. Schimmels en huisstofmijt
Een vochtig huis vormt het ideale leefklimaat voor schimmels, huisstofmijt en ander ongedierte. Schimmels en huisstofmijt kunnen problemen aan de luchtwegen en allergieën veroorzaken.

2. Aangetaste isolatie
Bouwvocht kan de isolatie aantasten waardoor er mogelijk rotting ontstaat. De woning ruikt muf en de isolerende werking gaat deels verloren.

3. Aangetaste materialen
Vocht kan hout doen uitzetten of laten rotten. Andere materialen kunnen hun kracht verliezen, behang en verf kunnen afbladeren. Stalen vloerbalken en leidingen kunnen gaan roesten.

Bouwvocht behandelen en verwijderen

bouwvochtHet is van groot belang om bouwvocht zo snel mogelijk aan te pakken. Je kunt je huis op een natuurlijke wijze laten drogen of het droogproces een handje helpen.

Huis laten drogen en bouwvocht verwijderen

Je kunt het huis zelf laten drogen. Je dient de ramen en deuren zoveel mogelijk open te zetten met droog weer. Ook is het belangrijk om ruimtes zo min mogelijk af te sluiten, zodat het vocht eruit kan. Het huis op deze wijze laten drogen kan zeker, maar kan wel erg lang duren, al snel zo’n 18 maanden.

Bouwvocht afvoeren met natuurlijke droogelementen

Je kunt het droogproces helpen en je woning op natuurlijk wijze drooghouden met het duurzame Schrijversysteem. Hierbij worden er muurelementen aangebracht die met behulp van de natuurlijke luchtstroom vocht uit de muur onttrekken en deze direct naar buiten afvoeren. Het systeem voorkomt vochtschade en problemen en zorgt voor een aangename en gezonde luchtvochtigheid binnenshuis.

Nieuwsgierig naar de #1 oplossing om vocht te bestrijden?

SchrijversysteemHet Schrijversysteem is een duurzaam ventilatiesysteem dat op een natuurlijke wijze het huis ventileert.

Muurelementen zorgen ervoor, met behulp van natuurlijke luchtstromen, dat er continu vocht wordt onttrokken uit de muren en het huis. Zo wordt het huis continu en op een natuurlijke manier geventileerd.

Ben je op zoek naar een natuurlijk ventilatiesysteem om je huis te ontdoen van condensatievocht of wil je een vochtdiagnose aanvragen?

Neem contact op of vraag direct een gratis offerte voor vochtbestrijding.