Vochtige binnenmuren. Wat doe je er tegen?
15 november 2018 
2 min. leestijd

Vochtige binnenmuren. Wat doe je er tegen?

Je kent het vast wel. Vochtplekken op de binnenmuur. Door dit vochtprobleem ontstaan er donkere plekken en witte kringen door kalk en/of zout. Merk je dat je last hebt van vochtige binnenmuren? Dan is het verstandig om direct op zoek te gaan naar de oorzaak van dit vochtprobleem.

Soms kan de oorzaak van dit vochtprobleem een tijdelijke karakter hebben, bijvoorbeeld een fikse regenbui die een tijdlang tegen de gevel heeft aangekletterd. Maar als de signalen blijvend zijn, dan is er meer aan de hand. Permanent vochtige binnenmuren hebben uiteindelijk gevolgen voor de staat van de woning. Bovendien zijn natte plekken op de binnenmuur geen fraai aangezicht. Waardoor ontstaan vochtige muren? En wat kun je er zelf aan doen?

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De oorzaken van vochtige binnenmuren

Vocht van buitenaf

Je hebt er nooit last van gehad…en opeens zit er een vochtplek op de muur. De kans is groot dat de oorzaak doorslaand vocht is. Na verloop van tijd kan een buitenmuur scheuren en kieren vertonen als gevolg van slijtage. De gevel wordt poreuzer en bij een hevige regenbui kan het regenwater de binnenmuur binnendringen. Ook al heeft een spouwmuur de functie om het vocht af te voeren, bij een te grote hoeveelheid regen kan het vocht doorslaan naar de binnenmuren.

Een andere oorzaak van buitenaf is opstijgend- , of optrekkend vocht. Dit is vocht dat van onder de woning naar boven trekt. Een fundering en/of kruipruimte moet dit vocht tegengaan, maar zeker wanneer de woning op vochtige grond is gebouwd, is de kans groot dat het optrekkend vocht de binnenmuren bereikt.

vochtplekken

Herken de oorzaken van vochtige binnenmuren

Om de oorzaak te vinden, let je vooral op de plaats van de vochtige plek op de muur. Bevindt de plek zich aan de onderkant van de binnenmuur? Dan is optrekkend vocht waarschijnlijk de oorzaak. Vertonen de vochtplekken zich op het middendeel van de muur? Of ter hoogte van het plafond? Dan is de kans groot dat het om doorslaand vocht gaat. Wil je weten hoe je deze oorzaken kunt bestrijden? Op de pagina ‘vochtproblemen’ vind je methoden om dit structurele vochtprobleem op te lossen.

Meestal zijn deze oorzaken niet zelf op te lossen, tenzij je enorm handig bent. Je doet er verstandig aan om er een vochtexpert naar te laten kijken. Zij weten precies hoe je vochtige binnenmuren moet oplossen. Zij zullen de gevel en fundering inspecteren en bij schade een bouwbedrijf adviseren.

Herstelwerkzaamheden aan de gevel of fundering is slechts een deel van de oplossing. Uiteindelijk zullen de vochtige binnenmuren moeten uitdrogen. De muurelementen van Schrijver Systemen zorgen voor een permanente luchtstroom waardoor de muur volledig en snel uitdroogt en vocht in huis voortaan voorkomt.

Vocht van binnenuit

Ook kunnen binnenmuren vochtig worden door condensatie. Misschien beter gezegd, leefvocht. Vocht dat ontstaat omdat we nu eenmaal leven in huis. Denk maar aan alledaagse activiteiten als koken, douchen en de was drogen. Zelfs ademen zorgt voor vocht in huis. In tegenstelling tot optrekkend- en doorslaand vocht kun je dit vochtprobleem wel zelf aanpakken door te ventileren.

Afhankelijk van hoeveel vocht jouw huishouden produceert, kun je condensatievocht tegengaan door heel eenvoudig te ventileren (ramen en deuren openzetten, afzuigkap aanzetten), tot aan het plaatsen van een luchtcirculatiesysteem. Maar wellicht een meer duurzame en effectieve oplossing, is het laten plaatsen van de muurelementen van Schrijver Systeem.

Muurelementen van Schrijver Systeem: de duurzame oplossing tegen vocht in huis

Dit systeem zorgt voor een stabiele luchtvochtigheid in het huis en helpt om vochtige buitenmuren geen kans te geven tot vochtproblemen. Een aantal muurelementen zorgt ervoor dat het huis op een natuurlijke manier wordt geventileerd. Dus op deze manier wordt er constant vocht aan je huis onttrokken.

Wil je meer weten over dit systeem? Lees meer over de werking en installatie van het Schrijver Systeem. Mocht je nog vragen hebben na deze artikelen, dan kan je altijd een gratis offerte vochtbestrijding aanvragen.