Heeft u te maken met opstijgend vocht in huis?
24 maart 2021 
1 min. leestijd

Heeft u te maken met opstijgend vocht in huis?

Opstijgend vocht in huis is een veelvoorkomend probleem, waar veel mensen liever niet over nadenken. In principe kan het in elk soort huis voorkomen. Voornamelijk oude huizen die voor 1920 gebouwd zijn hebben een grote kans op opstijgend vocht. Let wel op: dit betekent niet dat nieuwere woningen geen last van opstijgend vocht kunnen krijgen. Het vochtprobleem kan voorkomen in vochtige ruimtes, zoals de kelder, maar ook op de begane grond. Dit zijn de meest vatbare plekken voor opstijgend vocht.

Opstijgend vocht in oude woningen.

Veel oude huizen zijn minder geavanceerd gebouwd, waardoor er vaak geen sprake is van een vochtkering in de grond. Wanneer er een vochtkering aanwezig is, gaat het vaak om een slecht werkende vochtkering. Een vochtkering houdt het vocht buitenshuis, zodat het vocht niet opstijgt. Zonder vochtkering zal het vocht optrekken en ontstaan er vochtproblemen. Veel mensen denken dat opstijgend vocht geen kwaad kan, maar dit is een misvatting.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Schade door opstijgend vocht.

De schade dat opstijgend vocht kan veroorzaken is in tweeën op te delen. Ten eerste kan er schade aan huis ontstaan, waarbij de muren door het vocht worden aangetast. Indien er in deze situatie geen actie ondernomen wordt, zal het verergeren en kost het herstellen veel geld. Daarnaast kan er schimmelvorming ontstaan, waardoor het huis op zijn beurt een muffe geur krijgt. Schimmels zorgen voor gezondheidsproblemen. De bewoners kunnen last krijgen van hun ademhaling en verkoudheid. De natte vochtplekken in de muur, de schimmel en de muffe geur zijn de drie elementen waar opstijgend vocht aan te herkennen is.

Opstijgend vocht bestrijden in de woning

Een opstijgend vochtprobleem kan op verschillende manieren bestreden worden. Allereerst kan er vochtwerende gel gebruikt worden. Hiermee kan het vocht in de muur makkelijk onttrokken worden. Dit heeft ook zo z’n nadelen. Vochtwerende gel is namelijk zeer giftig. Ook is het van belang gaten in de muur te boren, om het probleem op te lossen. Daarnaast kun je ervoor kiezen de vochtkering te vernieuwen. Dit zal echter veel kosten met zich meebrengen, door de vele werkzaamheden die verricht moeten worden. Als je aan het budget denkt is het dus niet de ideale oplossing.

De permanente oplossing voor opstijgend vocht

Last van vochtige plekken op de muur? Heerst er een muffe geur in huis? In dat geval is het verstandig direct actie te ondernemen en een vochtexpert in te schakelen. Schrijver Systeem biedt een effectieve oplossing tegen een scherp tarief. Wij maken gebruik van onze gepatenteerde muurelementen, waarbij de muren snel opdrogen en permanent droog blijven. Benieuwd naar dit systeem? Neem direct contact met ons op en wij komen graag bij u langs voor een gratis vochtmeting en advies van een vochtexpert!