Optrekkend vocht bestrijden. Voor- en nadelen van 3 oplossingen
14 september 2018 
5 min. leestijd

Optrekkend vocht bestrijden. Voor- en nadelen van 3 oplossingen

Of het nu gaat om oude woningen of goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen, optrekkend vocht ligt altijd op de loer. Hoe ontstaat optrekkend vocht? En nog belangrijker, hoe los je het op? Deze 3 oplossingen helpen optrekkend vocht in de buitengevel tegen te gaan. Maar hoe effectief zijn deze oplossingen en wat zijn de voor- en nadelen?

3 oplossingen om optrekkend vocht te stoppen

Grofweg zijn er 3 oplossingen om het probleem van opstijgend vocht tegen te gaan. Deze worden onderaan de pagina uitgelegd met de voor- en nadelen.

  1. Muren injecteren
  2. Muren onderkappen
  3. Plaatsen van muurelementen

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe herken je optrekkend vocht?

Constateer je vochtplekken aan de onderkant van de binnenmuur, dan kun je er bijna wel zeker van zijn dat er sprake is van optrekkend vocht. Eventueel kan de woning ook geteisterd worden door doorslaand vocht. In dat geval controleer je de onderkant van de buitenmuur of buitengevel op scheuren en gaten. Is de muur intact, dan ontstaat het vochtprobleem door opstijgend vocht en vergt een andere oplossing.

Signalen van optrekkend vocht

  • Stucwerk en behang laten los aan de onderkant van de muur
  • Zichtbare vochtplekken en schimmelvorming
  • Laminaat begint te bollen en trekt krom
  • Vochtige plinten en die mogelijk beginnen te rotten

Wat dit vochtprobleem typeert is dat het zich bijna altijd voordoet bij meerdere muren. Logisch, want het vocht trekt over het gehele huisoppervlak naar boven. Is het slechts een enkele plek in huis, dan is de kans groot dat het veroorzaakt wordt door iets anders. Bijvoorbeeld een lekkende leiding. Om er zeker van te zijn wat de oorzaak is van het vochtprobleem, is het daarom verstandig om een expert in te schakelen die de juiste diagnose stelt. En vervolgens een geschikte oplossing adviseert.

Hoe ontstaat optrekkend vocht?

Woningen van na 1980, met uitzondering daargelaten, zijn voorzien van een waterkerende laag. Deze laag van vocht bestendig materiaal voorkomt dat grondvocht langzaam naar boven trekt. Maar zijn muren poreus geworden en is de grondwaterstand hoog, dan trekt het vocht alsnog gemakkelijk de buitenmuur in en kan het overslaan op de binnenmuur.

Opstijgend vocht kan dus ook voorkomen in de buitengevel bij woningen na 1980. Zelfs al zijn deze woningen voorzien van een waterkerende laag, ze hebben ook spouwmuren. Spouwmuren kunnen ook de veroorzaker zijn van opstijgend vocht doordat ze mogelijk ‘verstopt’ zijn. Zo gebeurt het maar al te vaak dat er restafval uit de bouwperiode in de spouw is achtergebleven. Of er wordt fijn materiaal (bv. zand) de spouw ingeblazen. Zodra dit materiaal contact maakt tussen de buiten- en binnenmuur ontstaat er een koudebrug die ervoor zorgt dat vocht overslaat naar de binnenkant van de woning. Wanneer er sprake is van een hoog grondwaterpeil, dan stijgt het vocht op en trekt de woning binnen.

Kortom, er kunnen meerdere oorzaken zijn van optrekkend vocht in de buitenmuur die elk op eigen wijze behandeld moeten worden.

De gevolgen van opstijgend vocht

Een permanente aanvoer van vocht in niet gunstig voor het leefklimaat. In huis voelt het klam aan en heeft invloed op de temperatuur. Een logische reactie is dat mensen de verwarming aan doen om het behaaglijk te krijgen in de woning. Dit levert je helaas wel een hogere energienota op. Maar erger nog, een vochtige woning in combinatie met warmte doet schimmels en bacteriën sneller groeien. Bij opstijgend vocht zie je dan ook bijna altijd schimmels en zwarte vochtplekken aan de onderkant van de muur. Dit kan flinke gevolgen hebben voor de gezondheid.

Tot slot, vocht dat zich blijvend in de vloer en muren nestelt, tast de fundering van de woning aan. Muren worden poreuzer en uiteindelijk minder sterk. Dit kan leiden tot verzakkingen of erger. Constateer je dus vochtplekken aan de onderkant van de muren, wacht dan niet te lang met het behandelen van optrekkend vocht in de buitengevel.

3 oplossingen om optrekkend vocht te behandelen

Het behandelen van optrekkend vocht vergt expertise en laat je oplossen door een vochtexpert. De meest gebruikte oplossingen zijn: muren injecteren, muren onderkappen of het plaatsen van muurelementen van Schrijver Systeem. Elk van deze oplossingen heeft voor- en nadelen.

1. Muren injecteren

Een veel gehanteerde oplossing is muren injecteren. Het is een relatief eenvoudige manier om optrekkend vocht te behandelen. Misschien ook wel de goedkoopste oplossing. Echter, is het ook een oplossing die niet altijd het gewenste effect heeft. Wanneer je naar ervaringen zoekt op internet, lees je vaak dat na een jaar het vochtprobleem nog steeds niet verholpen is. De woningen blijven dus last houden van optrekkend vocht in de buitengevel. Bovendien heeft het ook nog een nadelig effect. Door muren te injecteren met een vochtwerende vloeistof sluit het de woning hermetisch af. Hierdoor kan vocht dat zich in de woning bevindt (bv. leefvocht) niet naar buiten. Er ontstaat dus teveel aan condensatievocht.

2. Muren onderkappen

Een andere oplossing is muren onderkappen. Dit is een hele effectieve en permanente oplossing tegen optrekkend grondvocht. Maar ook een kostbare en tijdrovende oplossing. Je zit dus gedurende een paar weken in de ‘verbouwing’ en wordt uitgevoerd door meerdere personen. Bij muren onderkappen wordt de onderkant van de gevel deels uitgefreesd waardoor de onderkant van de muur loskomt van de bovenkant. De muur wordt vervolgens ‘opgetild’ en een waterkerend laag wordt aangebracht. Het is een effectieve oplossing tegen optrekkend vocht, maar verhelpt geen andere vochtproblemen als bijvoorbeeld doorslaand vocht of condensatievocht.

Optrekkend vocht bestrijden met muurelementen Schrijver Systeem

Muurelement van Schrijver Systeem

3. Muurelementen van Schrijver Systeem

Tot slot, ook de muurelementen van Schrijver Systeem kunnen een geschikte oplossing zijn voor het vochtprobleem. Het is de meest veelzijdige oplossing van de drie en bovendien relatief goedkoop. Deze oplossing is namelijk niet alleen effectief bij optrekkend vocht in de buitenmuur, maar omdat het zorgt voor een evenwichtige luchtvochtigheid, dankzij de luchtstromen die ontstaan, helpt het ook bij vochtproblemen als condensatievocht en doorslaand vocht. Het grootste voordeel ten opzichte van muren injecteren en muren onderkappen, is dat het de woning niet afsluit waardoor de woning kan blijven ademen en vocht op een natuurlijke wijze naar buiten afvoert. Een ander voordeel is dat de elementen is een dag kunnen worden geplaatst. Dit scheelt in kosten en je hebt nauwelijks last van de werkzaamheden. Heeft Schrijver Systeem ook nadelen? De muurelementen zijn zichtbaar aan de onderkant van de muur. De een vindt het mooi, dan ander storend. Gelukkig zijn de elementen er in 8 verschillende kleuren en kunnen desnoods worden geverfd.

Optrekkend vocht zelf behandelen?

Als je een beetje handig bent, dan ben je al snel geneigd om het vochtprobleem zelf op te lossen. Toch raden wij raden het af om optrekkend vocht in de buitenmuur zelf te behandelen, ook al lijkt het injecteren van muren een simpele klus. De gevolgen kunnen namelijk groter zijn dan je doet denken. En wanneer de vochtbestrijding in de buitengevel niet goed is uitgevoerd, dan is het herstellen ervan meestal extra kostbaar.

Muurelementen van Schrijver Systeem Vochtbestrijding

Het Schrijver Systeem Vochtbestrijding is een duurzaam luchtcirculatiesysteem dat op een natuurlijke wijze het huis ventileert. De muurelementen zorgen ervoor, met behulp van natuurlijke luchtstromen, dat er 24/7 vocht wordt onttrokken uit de muren en het huis. Zonder externe energiebronnen. Meer weten over de werking, installatie en resultaten? Kijk op de pagina Schrijver Systeem Vochtbestrijding.

Ben je op zoek naar een permanente en duurzame oplossing om je huis te ontdoen van (doorslaand) vocht of wil je een vochtdiagnose aanvragen? Neem contact op.