Wat is zwarte schimmel en waar komt het vandaan?
08 januari 2021 
1 min. leestijd

Wat is zwarte schimmel en waar komt het vandaan?

Een vochtige ruimte met weinig licht en een slechte ventilatie is dé broedplek voor schimmels. Onder de juiste omstandigheden verspreiden ze zich erg snel. Zwarte schimmel is te herkennen aan de zwarte of donkere vlekken in de woning. Schimmel is niet alleen lelijk, maar kan ook een muffe geur in huis veroorzaken en is erg slecht voor de gezondheid van de bewoners. Je zult eerst de huidige schimmelplekken grondig moeten reinigen, voordat je tot de kern van het probleem kunt komen. Het is van groot belang dat je snel actie onderneemt, wanneer je schimmel in de woning ontdekt.

Gevolgen van zwarte schimmel voor de gezondheid

Wanneer je je een lange tijd in een vochtige omgeving bevindt, kan dat aanslaan op de gezondheid. Een van de gevolgen hiervan zijn reumatische klachten, maar ook misselijkheid, verergeren van astma, keelpijn en vermoeidheid. Daarbij kan zwarte schimmel in huis zorgen voor problemen met luchtwegen of allergieën versterken. Buiten het feit dat zwarte schimmel voor ernstige gezondheidsproblemen kan zorgen, kun je ook te maken krijgen met ongedierte. Denk hierbij aan zilvervisjes, kakkerlakken, houtwormen, muizen en ratten.

Zwarte schimmel ontstaat vaak in oude huizen

Oude huizen zijn vaak het slachtoffer van schimmelproblemen. Deze woningen krijgen hier met name mee te maken vanwege de bouwstijl of grondverzakkingen die zorgen voor scheuren in de muren. Schimmel op de muur komt altijd voort uit vochtproblemen. Wanneer de schimmels vochtige plekken bereiken, kunnen ze zich makkelijk vermenigvuldigen. De meest voorkomende vochtproblemen waarbij schimmel in huis ontstaat, is condensatievocht, doorslaand vocht en optrekkend vocht.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe kun je zwarte schimmel in huis voorkomen?

Om schimmel in huis te voorkomen is het belangrijk om goed te ventileren. Houd vochtige ruimtes, zoals badkamers, keukens en washokken droog. Doe een raampje open en maak gebruik van voldoende ventilatie. Zorg dat de deur van de badkamer tijdens- en na het douchen dichtzit. Gooi hierbij ook een raam open en zet de ventilator aan. Hang de natte was niet in het washok, maar zoveel mogelijk buiten. Ook tijdens het koken komt er veel vocht vrij. Houd de deksels op de pannen als er gekookt wordt. Maak altijd gebruik van de afzuigkap en zet een raam open.

Schakel een vochtbestrijding specialist in

Op het moment dat de schimmel in huis verwijderd wordt, maar het vochtprobleem niet, zal de schimmel telkens weer terugkeren. Schrijver Systeem® biedt een bestrijdingsmethode die de woning op lange termijn verhelpt van vocht- en schimmelproblemen. Met behulp van de muurelementen van Schrijver Systeem® zal er niet langer meer sprake zijn van vochtige muren. Schimmels hebben geen enkele kans meer om zich te kunnen nestelen. Heb je last van zwarte schimmel in huis? Neem dan snel contact op met onze vochtexperts voor het beste advies.