Optrekkend vocht in de buitenmuur
11 maart 2022 
2 min. leestijd

Optrekkend vocht in de buitenmuur

Optrekkend vocht is waarschijnlijk het meest voorkomende vochtprobleem dat in de buitenmuur kan ontstaan. Vooral in oudere woningen zien we dit vochtprobleem vaak terugkomen, voornamelijk woningen die gebouwd zijn voor het jaar 1980. Voor die tijd werden de huizen nog niet voorzien van een zogenaamde vochtkering, of is de staat van de vochtkering erg slecht. Zo wordt het vocht uit de grond direct door de muur omhoog getrokken en zo krijg je te maken met optrekkend vocht in de buitenmuur.

Het hebben van vochtige buitenmuren is verre van ideaal, het is slecht voor de constructie van het huis. Maar ook binnen kun je te maken krijgen met vervelende situaties. Wat dacht je van schimmel op de muur of een muffe geur in huis? Daarnaast is teveel vocht en schimmel in huis erg slecht voor je gezondheid. Laat dit vochtprobleem daarom zo snel mogelijk oplossen door een vochtbestrijding specialist.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De gevolgen van optrekkend vocht in de buitenmuur

De gevolgen van optrekkend vocht zijn niet alleen zichtbaar op de buitenmuur, maar kun je ook binnen in huis merken. Allereerst zorgt het ervoor dat de luchtvochtigheid in huis omhoog gaat. Het kan klam aanvoelen in de woning en het wordt een stuk lastiger om het huis te verwarmen. Zet je de verwarming hoger, dan krijg je een hoge energierekening als gevolg. Maar ook de verf, het behang of stucwerk op de muur kan los gaan laten. Dat kun je natuurlijk wel redelijk snel herstellen, maar als het probleem met optrekkend vocht in de muur niet is opgelost, dan blijf je bezig. Het meest vervelende gevolg van optrekkend vocht in de buitenmuur is dat het slecht is voor je gezondheid. Door de hoge luchtvochtigheid zal de hoeveelheid schimmels en bacteriën in huis toe gaan nemen. Je krijgt dan zwarte plekken op de muur te zien. Kortom: Het is ontzettend belangrijk om optrekkend vocht vanaf de bron op te lossen.

Hoe kun je optrekkend vocht in de buitenmuur bestrijden?

Er zijn meerdere manieren om optrekkend vocht in de muur te stoppen, maar de meest efficiënte methode is het laten plaatsen van muurelementen in de buitenmuur. Niet alleen is deze oplossing permanent, dus je krijgt nooit meer te maken met vochtproblemen in de muur. Maar deze oplossing is ook nog eens duurzaam en zonder chemicaliën. Met deze oplossing wordt het vocht op een natuurlijke manier uit de muur gehaald. Als je deze vochtbestrijding methode vergelijkt met andere oplossingen, zoals het injecteren van de muren of de muren te laten onderkappen, zijn de muurelementen ideaal. Wil je meer weten over de muurelementen van Schrijver Systeem? Heb je het vermoeden dat je last hebt van optrekkend vocht in de buitenmuur? Neem gerust contact met ons op voor advies of een gratis vochtmeting.