Vochtplekken op de muur? 3 Oorzaken En #1 Duurzame Oplossing
07 september 2018 
3 min. leestijd

Vochtplekken op de muur? 3 Oorzaken En #1 Duurzame Oplossing

Vochtplekken op je muur of plafond? Dat is niet fijn en wil je uiteraard zo snel mogelijk opgelost hebben. Wees gerust. In dit artikel vertel ik je wat de meest voorkomende oorzaken en oplossingen zijn van vochtplekken op de muur…

Hoe moet je vochtplekken op de muur bestrijden?

De locatie van de vochtplek is essentieel om te bepalen welke vochtbestrijding methode je gaat toepassen. Speciaal daarvoor heb ik onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende vochtplekken: 1) een plek op het grondniveau van je muur, 2) een vochtplek op je muur, maar niet op grondniveau en 3) een plek op je plafond. Hieronder lees je er alles over.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

1. Vochtplek op het grondniveau van je muur (oorzaak + oplossing)

bouwvochtHeb je last van een of meerdere vochtplekken op het grondniveau van je muur? Grote kans dat de oorzaak optrekkend vocht langs de binnen- of buitenkant van de muur is.

Denk hier bijvoorbeeld aan het ontbreken van waterkering of een waterkering die niet functioneert. Denk je hier last van te hebben? Dan zijn er 2 simpele manieren om deze vochtplekken op de muur te behandelen:

1.1 Injecteer de muren

Muren injecteren is een eenvoudige vochtbestrijding methode, waarbij vochtwerende gel in de muur wordt aangebracht via gaten die in de muur worden geboord. De vochtwerende gel zorgt er vervolgens voor dat de vochtplekken op de muur verdwijnen en deze uiteindelijk weer droog wordt.

1.2 Schrijver Systeem muurelementen

Met het Schrijver Systeem worden er elementen in jouw muur geplaatst. Via deze speciaal ontwikkelde openingen krijgt de lucht een vrije doorstroom, waardoor het vocht zicht onttrekt uit de muur. Lees de gedetailleerde werking van de muurelementen van Schrijver Systeem.

2. Vochtplekken op jouw muur (niet op grondniveau)

vochtplekkenJouw vochtplekken op de muur zitten niet op grondniveau, maar juist iets hoger? Dan is er hoogstwaarschijnlijk een andere oorzaak. Een veelvoorkomende oorzaak die wij tegenkomen is doorslaand vocht.

Dit wil zeggen dat de buitenmuren de neerslag absorberen. In eerste instantie zijn de vochtplekken alleen aan de buitenkant te zien. Maar het is goed mogelijk dat dit op de lange termijn ook aan de binnenkant zichtbaar wordt.

Naast doorslaand vocht zien we ook regelmatig dat condensatievocht de oorzaak is. Over condensatievocht is een apart artikel geschreven.

Wil je vochtplekken op jouw muur die niet op grondniveau zijn oplossen? Kies dan een van de volgende manieren:

2.1 Impregneer jouw muren

Dit is een bijzondere manier en wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Simpel gezegd wordt hierbij de gevel waterdicht gemaakt met een doorzichtig middel die op de muur wordt aangebracht. Een bijkomend positief gevolg is dan dat je waarschijnlijk ook minder last krijgt van mosvorming.

2.2 Schilder je gevel met vochtwerende verf

De titel spreekt eigenlijk al voor zich. Je brengt een laag vochtwerende verf aan op de buitenmuur om preventief om te gaan met vochtplekken die voornamelijk ontstaan door doorslaand vocht.

2.3 Nieuwe gevelbekleding

Een nieuwe gevelbekleding is ook een perfecte manier om preventief te handelen tegen vochtplekken op jouw muur. Daarnaast kun je jouw muur er ook een nieuwe ‘look’ meegeven. Ook is dit een ideale gelegenheid om extra isolatiemateriaal te (laten) installeren.

Mochten de vochtplekken die eerst alleen aan de buitenkant van je woning waren, nu ook aan de binnenkant aanwezig zijn, dan wil ik je nog een belangrijke tip meegeven die altijd handig is:

2.4 Ventileer beter

Ventileren spreekt waarschijnlijk wel voor zich. Vocht in jouw huis moet naar buiten kunnen. Als de ventilatie niet goed genoeg is, dan zal het vocht neerslaan op koude oppervlakken zoals ramen of muren met koudebruggen. Eventueel zou je ook een ventilatiesysteem kunnen laten plaatsen om het vocht nog beter af te laten voeren.

3. Vochtplekken op het plafond

Regelmatig bezoekt het expertteam van Schrijver Systeem, huizen waar vochtplekken ook op het plafond zitten. Wederom is hiervan de oorzaak vaak doorslaand vocht en/of condensatievocht.

Simpele vochtbestrijding methodes heb je eerder in dit artikel gelezen.

Naast deze oorzaken is ons ook opgevallen dat er verschillende soorten lekken bij mensen in huis voorkomen die ik hier even kort wil bespreken:

Lekken in een dakgoot, dakbedekking, badkamer of leidingen

In dit geval wil je naast de vochtplekken uiteraard ook de lek(ken) op de desbetreffende locatie gaan oplossen. Onze vochtspecialisten van Schrijver Systeem houden hier rekening mee in hun diagnose en lekdetectie, zodat jij je hier geen zorgen over hoeft te maken.

Ben je nieuwsgierig naar de beste oplossing voor uw vochtplekken en vochtproblemen?

SchrijversysteemHet Schrijver Systeem is een duurzaam ventilatiesysteem dat op een natuurlijke wijze het huis ventileert. Muurelementen zorgen ervoor, met behulp van natuurlijke luchtstromen, dat er continu vocht wordt onttrokken uit de muren en het huis. Zo wordt het huis continu en op een natuurlijke manier geventileerd en zullen de vochtplekken op de binnenmuur niet meer terugkomen.

Ben je op zoek naar een natuurlijk ventilatiesysteem om je huis te ontdoen van condensatievocht of wil je een vochtdiagnose aanvragen? Neem contact op of vraag direct een gratis offerte voor vochtbestrijding.