Muren injecteren tegen vocht
12 juli 2022 
2 min. leestijd

Muren injecteren tegen vocht

Het injecteren van muren tegen vocht is een oplossing om optrekkend vocht tegen te gaan. Deze methode van vochtbestrijding is relatief goedkoop en kan vrij snel uitgevoerd worden door een vochtspecialist. Vandaar dat dit ook een van de meest gebruikte methodes is om optrekkend vocht in de muur tegen te gaan. De muren in de woning worden geïnjecteerd met een vochtwerend middel om optrekkend vocht in de muur te stoppen. In dit artikel geven we je meer informatie over optrekkend vocht, het injecteren van de muren en een duurzaam alternatief.

Hoe ontstaat er vocht in de muur?

In veel gevallen ontstaan er vochtige muren in huis door optrekkend vocht. Optrekkend vocht is een veelvoorkomend vochtprobleem in woningen die gebouwd zijn voor het jaar 1980. Deze woningen hebben geen vochtkering (of een vochtkering die in slechte staat verkeerd). Als de waterkering ontbreekt of niet goed functioneert, kan het grondvocht in de muren trekken. Het gevolg hiervan is dat de muren onderaan vochtig worden en daardoor kan de verf los gaan laten. Maar ook andere muurbedekkingen zoals stucwerk en het behang laat los. Uiteindelijk zorgt dit ook voor een muffe geur in huis en de constructie van de woning kan zelfs beschadigen. Als je last hebt van optrekkend vocht in de muur, schakel dan snel een specialist in en laat eventueel de muren injecteren tegen vocht.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wanneer kun je de muren injecteren tegen vocht?

Heb je vochtige binnenmuren en zitten de vochtplekken op de onderkant van de muur (tegen de vloer aan)? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met optrekkend vocht in de muur. Om dit vochtprobleem te verhelpen kun je de muren injecteren met een vochtwerende gel of een ander vochtwerend middel. Je kunt er voor kiezen om zelf de muren te injecteren tegen vocht, maar het is vaak verstandiger om dit te laten doen door een vochtbestrijding specialist. Allereerst is het belangrijk om een vochtmeting uit te laten voeren. Na deze vochtmeting weet je zeker of de muren injecteren tegen vocht de juiste oplossing is. Als de muren vochtig zijn geworden door een lekkage of is er sprake van doorslaand vocht of bouwvocht, dan zijn er andere oplossingen om de muren droog te maken.

Wat zijn de nadelen van het injecteren van de muur?

Het injecteren van muren tegen vocht klinkt als een aantrekkelijke oplossing, maar helaas zijn er ook wat nadelen aan deze goedkope methode. Deze oplossing is namelijk enkel en alleen geschikt voor optrekkend vocht in de muur. Als je last hebt van andere vochtproblemen, zoals doorslaand vocht of veel condensatievocht, dan zal deze oplossing helaas niet voldoende zijn. Daarnaast gaat het in dit geval om een tijdelijke oplossing, een aantal jaar wordt het opstijgend vocht in de muur tegengehouden. Maar doordat het vocht alleen wordt tegengehouden en niet wordt afgevoerd kunnen er in de loop der tijd andere problemen ontstaan. Het is beter om te kiezen voor een permanente en milieuvriendelijke methode om optrekkend vocht te verhelpen.

Alternatief voor muren injecteren tegen vocht

Een andere methode om optrekkend vocht in de muur te bestrijden zijn de muurelementen van Schrijver Systeem. Het belangrijkste voordeel is dat deze oplossing werkt voor alle soorten vochtproblemen in de muur, dus niet alleen voor optrekkend vocht. De oplossing is milieuvriendelijk en droogt de vochtige muur van binnenuit. Daarnaast kunnen deze muurelementen in slechts één werkdag in de buitenmuur worden bevestigd. Na de plaatsing zorgen de ventilatiestenen ervoor dat de muur langzaamaan wordt opgedroogd. Zou je meer willen weten over deze methode van vochtbestrijding, of het injecteren van muren tegen vocht? Neem dan contact met ons op en vraag om een gratis vochtmeting.