Vochtige Buitenmuren? 3 Oorzaken + Oplossingen
21 september 2018 
3 min. leestijd

Vochtige Buitenmuren? 3 Oorzaken + Oplossingen

Vochtige buitenmuren zijn niet alleen onaantrekkelijk. Het is ook een indicatie voor vochtproblemen in je huis. Zodra de muur zich verzadigt met vocht zal het vocht het huis ingaan. Los van de vochtplekken op de buitenmuur ontstaan er onder andere schimmels, hogere energiekosten, nare luchtjes en soms zelfs ongedierte.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Op een vochtprobleem in de buitenmuur zit natuurlijk niemand op te wachten. Daarom bespreken we in dit artikel de 3 meest voorkomende oorzaken en nog belangrijker, de oplossingen van een vochtige buitenmuur.

Laten we beginnen met de oorzaken:

Mogelijke oorzaken van vochtige buitenmuren

Beschadigde Gevels

Dit zie je vaak bij oudere huizen. De stenen worden poreus en laten hierdoor vocht door. Verder kan het voegwerk ook beschadigd raken. Zoiets kan bijvoorbeeld erger worden na het zandstralen van je gevel (zandstralen is een reinigingstechniek).

Gevels gericht naar de regenzijde

In het koude kikkerlandje Nederland regent het nou eenmaal vaak. Wat blijkt nu? Gevels die op het zuidwesten liggen vangen meer regen dan de rest. Hierdoor ontstaan er dus meer vochtplekken op de buitenmuur en vochtproblemen.

Planten

Er zijn planten die schade aan de gevel kunnen veroorzaken. Denk dan aan klimop en vergelijkbare planten. Nu geldt dit vooral voor oudere muren. De meeste andere muren zijn hier niet gevoelig voor. Dus dat is vaak geen probleem.

Alleen kan je door de planten de gevel niet goed zien. Hierdoor zijn vochtplekken op de buitenmuur en schade niet zichtbaar. Waardoor het langer duurt totdat je de schade kan constateren.

Nu de oorzaken duidelijk zijn, gaan we door met de oplossingen.

Vochtige buitenmuren

Oplossingen voor vochtige buitenmuren

Vervangen van het voegwerk

Beginnen de voegen te brokkelen en te barsten? Dan is de kans groot dat de voegen toe zijn aan vervanging. Door de voegen te vervangen voorkom je dan vochtplekken op de buitenmuur. Verder verbetert het natuurlijk de uitstraling en waarde van je huis. Daarnaast verkleint het ook de kans op vorstschade.

Gelukkig is dit niet iets wat elke maand moet gebeuren. De meeste gevels gaan afhankelijke van de kwaliteit en de weersomstandigheden 30 tot 40 jaar mee.

Indien het voegwerk goed zit, dan kan er nog een extra waterafstotende laag op de muur worden aangebracht. En dat brengt ons bij de volgende oplossing.

De gevel impregneren

Het wordt ook wel hydrofoberen genoemd. Wat een moeilijk woord is voor de muur waterafstotend maken. Hierdoor kunnen de bakstenen geen vocht meer opnemen en kan er dus geen vocht via de buitenmuur de woning inkomen.

Er zitten nog een paar andere voordelen aan:

  • Schimmelgroei is niet meer mogelijk
  • Impregneren werkt brandvertragend
  • Zure regen beschadigt de muur niet meer
  • Graffiti kan zich niet aan de muur hechten, dus is makkelijk te verwijderen

Het is wel belangrijk dat de gevel in een goede (schone) staat is voordat je gaat impregneren.

Wil je jouw gevel isoleren of er anders uit laten zien? Dan is de 3e oplossing de perfecte keuze.

Gevelbekleding voor je vochtproblemen

Deze oplossing houdt in dat je een nieuwe bekleding krijgt over je originele gevel. Deze optie is prijziger maar, heeft ook wat extra voordelen.

Hieronder volgen de voordelen:

  • Bescherming: de gevelbekleding beschermt de oorspronkelijke gevel tegen het weer. Dus er ontstaan geen beschadigingen en vochtproblemen.
  • Onderhoud: door de extra bescherming is er ook minder onderhoud nodig. Het bespaart je dus tijd en geld. Verder hoef je bij de meeste bekleding ook niet meer te schilderen.
  • Isolatie: in de winter bespaart het energiekosten en in de zomer zal de temperatuur minder snel stijgen.

Er zijn verschillende soorten bekleding. Denk aan kunststof en hout. Verder is er voor de liefhebbers ook nog een optie tot een groene gevel. Dan heb je een gevel vol met vetplantjes.

Deze oplossingen zijn dus geschikt om vochtplekken en vochtige buitenmuren tegen te gaan en je huis een nieuwe uitstraling te geven.

Een Kleine Kanttekening Over Vochtproblemen

Alle hierboven gegeven oplossingen werken om het vocht van buiten tegen te houden. Alleen komt vocht vaak van meerdere kanten. Dus dan lost het niet al je problemen op. Gelukkig is er een andere manier om wel al je vochtproblemen op te lossen:

Muurelementen van Schrijver Systeem

Dit systeem zorgt voor een stabiele luchtvochtigheid in het huis en helpt om vochtige buitenmuren en vochtplekken op de buitenmuur geen kans te geven tot vochtproblemen. Een aantal muurelementen zorgt ervoor dat het huis op een natuurlijke manier wordt geventileerd. Dus op deze manier wordt er constant vocht aan je huis onttrokken.

Wil je meer weten over dit systeem? Lees meer over de werking en installatie van het Schrijver Systeem. Mocht je nog vragen hebben na deze artikelen, dan kan je altijd een gratis offerte vochtbestrijding aanvragen.