Natte plekken op de buitenmuur? Wat moet je doen?
23 april 2021 
2 min. leestijd

Natte plekken op de buitenmuur? Wat moet je doen?

In Nederland hebben we regelmatig last van neerslag. Hierbij hebben onze buitenmuren veel te verduren. Er kunnen natte plekken op de buitenmuur ontstaan. Dit kan verschillende vochtproblemen als oorzaak hebben. Een natte plek op de buitenmuur kan ontstaan door doorslaand vocht, condensatievocht of opstijgend vocht. Lees in dit artikel wat je moet doen om dit op te lossen!

Hoe wordt een natte plek op de buitenmuur veroorzaakt?

Er zijn verschillende oorzaken van natte plekken op de buitenmuur. Vaak komt dit door scheuren in de buitenmuur. Hierdoor kan er doorslaand vocht ontstaan. Het vocht komt via de buitenmuur de binnenmuur in. Er vormen dan schimmels en vochtplekken op de binnenmuur. Daarnaast is er een kans dat het behang, de verf of het stucwerk los begint te laten. Je kunt doorslaand vocht dus zowel aan de binnen- als de buitenmuur herkennen. Wanneer je natte plekken begint te zien, is het belangrijk direct een vochtexpert in te schakelen om eventuele schade aan de woning te voorkomen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Doorslaand vocht komt vanaf de buitenmuur naar binnen. Condensatievocht trekt juist vanaf de binnenmuur naar de buitenmuur. Dit komt doordat vocht altijd naar koude plekken trekt. De buitenmuur is een relatief koude plek in de woning. Om dit te voorkomen moet je gebruik maken van voldoende ventilatie. Dit kun je doen door regelmatig een aantal minuten per dag het raam open te zetten. Wanneer je woning over een mechanisch ventilatiesysteem beschikt, maak hier dan zeker gebruik van! Voornamelijk tijdens het koken, douchen en wassen is het belangrijk voldoende te ventileren. Zo creëer je ook een goede luchtvochtigheid in huis.

Natte plekken op de buitenmuur kunnen ook ontstaan door opstijgend vocht. Opstijgend vocht wordt ook wel ‘optrekkend vocht’ genoemd. Oude woningen hebben een grote kans op optrekkend vocht. Hierbij gaat vocht van buitenaf via de onderkant van de binnenmuur naar binnen. Optrekkend vocht is vaak te herkennen aan een klam gevoel in de woning en schimmel in de woonkamer aan de onderkant van de binnenmuur. Dit kan niet alleen de woning aantasten, of een muffe geur in huis veroorzaken, maar is ook schadelijk voor de gezondheid van de bewoners.

De beste oplossing om natte plekken op de buitenmuur te bestrijden.

Herken je een van deze problemen in de woning of zijn er duidelijke natte plekken op de buitenmuur te zien? Twijfel niet langer en neem direct contact op met Schrijver Systeem®! Wij bieden permanente vochtbestrijding voor natte plekken op de buitenmuur. Door het installeren van de muurelementen, zal er 24 uur per dag vocht afgevoerd worden. Hierdoor drogen de muren uit en blijven voor de rest van het leven droog. Je voorkomt aantasting aan de woning en schade aan de gezondheid. Wij komen graag bij je langs voor een vochtmeting en geven je altijd professioneel advies mee. We zullen de natte plek op de buitenmuur inspecteren en de oorzaak van het vochtprobleem in huis achterhalen. Neem telefonisch contact met ons op of vraag direct een offerte aan!