Buitenmuur nat? Hoe voorkom je dit?
03 mei 2022 
2 min. leestijd

Buitenmuur nat? Hoe voorkom je dit?

Heb je last van natte buitenmuren? Dat is niet zo best! Je wilt natuurlijk fijn en zo comfortabel mogelijk wonen. Dat geld niet alleen voor de binnenkant van de woning, maar uiteraard moet ook de buitenkant. Als er natte plekken op de buitenmuur zitten, dan is dat los van een lelijk gezicht ook een gevolg van een vochtprobleem in de muur. Wordt het vochtprobleem erger, dan kan het zelfs doorslaan naar de binnenmuur van het huis. In de meeste gevallen heb je te maken met doorslaand vocht of optrekkend vocht. Wat deze vochtproblemen precies inhouden en hoe dit opgelost kan worden lees je in dit artikel.

Natte buitenmuren door doorslaand vocht

De buitenmuur is er uiteraard om de woning te beschermen tegen regen, wind en hagel. Maar als de buitenmuur is beschadigd of poreus wordt, dan kun je te maken krijgen met vochtdoorslag. Maar ook als de dakgoot kapot is kan de buitenmuur nat worden. Er zijn dan duidelijke natte plekken op de buitenmuur te zien. Hoe meer vocht er in de muur gaat zitten, des te eerder kunnen er vochtplekken ontstaan op de binnenmuur van het huis. Wat opvallend is bij doorslaand vocht is dat de vochtplekken meestal in het midden van de muur zichtbaar zijn. Als je niet zeker weet of je last hebt van doorslaand vocht? Neem dan contact op met Schrijver Systeem voor een gratis vochtmeting en passend advies.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Optrekkend vocht is de oorzaak van een natte buitenmuur

Een andere oorzaak voor natte buitenmuren is optrekkend vocht. Dit is een vochtprobleem dat vaak voorkomt in de muren van oude(re) woningen. In dit geval bedoelen we woningen die gebouwd zijn voor het jaar 1980, toen was het nog niet nodig om een vochtkering in de muur te plaatsen. Het vocht wordt letterlijk uit de grond door de muur omhoog getrokken. Als dit vochtprobleem aanwezig is, dan zitten de vochtplekken meestal aan de onderkant van de muur. Je kunt ook aan de binnenkant van de woning vochtplekken zien. Het komt ook vaak voor dat het stucwerk loslaat en de verf afbladdert. Als je behang hebt kan deze ook loslaten, in sommige gevallen zit er veel schimmel achter het behang. Niet fijn dus!

Voorkom dat de buitenmuur nat wordt met Schrijver Systeem

Zijn de buitenmuren nat door optrekkend of doorslaand vocht? Dan is het belangrijk om dit vochtprobleem in huis zo snel mogelijk op te lossen. Hoe langer je wacht, des te erger zullen de gevolgen worden. Los van de mogelijke schade aan de woning is een te vochtige woning slecht voor je gezondheid. Daarnaast is het ook moeilijk om de woning warm te krijgen en te houden. Het gevolg hiervan is een hoge energierekening, daar zit niemand op te wachten. De muurelementen van Schrijver Systeem zorgen ervoor dat de buitenmuren droog blijven. Deze oplossing op het gebied van vochtbestrijding is permanent, milieuvriendelijk en kan binnen één werkdag doorgevoerd worden. Als je meer wilt weten, neem gerust contact met ons op.