Natte muren in huis, wat te doen?
06 november 2021 
2 min. leestijd

Natte muren in huis, wat te doen?

Natte muren in huis: oorzaken

Een vochtige binnenmuur is helaas een veel voorkomend probleem hier bij ons in Nederland. Afhankelijk van de aard en de plaats van de vochtplekken, kan je te maken hebben met verschillende soorten vochtproblemen. Bevinden de vochtplekken zich aan de onderkant van de binnenmuren en zijn ook de plinten en de vloer beschadigd? Dan ben jij hoogstwaarschijnlijk één van de vele slachtoffers van optrekkend vocht geworden. Optrekkend vocht, ook bekend als "opstijgend vocht", komt dikwijls voor in oudere huizen die geen of een slecht werkende waterkering hebben. Door het gebrek aan een waterkering (= waterkerende laag) kan het grondvocht niet geabsorbeerd worden en trekt het bijgevolg in de muren. Vertonen de natte muren in huis vochtplekken op het plafond en aan de bovenkant van de muur? Dan gaat het om doorslaand vocht. Doorslaand vocht is een direct gevolg van een gevel is slechte staat en komt bijna altijd voor in oudere huizen.

Hoe kan je natte muren in huis herkennen?

Natte muren herken je in de eerste plaats aan de vochtplekken die zich op de muur vestigen. Maar er zijn nog veel meer tekenen die wijzen op vochtige binnenmuren. In het geval van optrekkend vocht gaat het om vochtplekken onderaan de muur tot op een maximale hoogte van ongeveer één meter. Andere kenmerken van opstijgend vocht zijn beschadigde of loskomende muurafwerkingen, waaronder verf, behang en pleisterwerk. Verder kunnen er na verloop van tijd schimmels en zwarte vlekken in de vochtplekken verschijnen. In sommige gevallen is er zelfs sprake van zoutkristallen en bolstaande laminaat. Wanneer het gaat om doorslaand vocht, zien de vochtplekken er onregelmatig uit en komen ze voor op de eerste verdieping of hoger op het plafond of bovenaan de muren. Ook bij doorslaand vocht kunnen er zwarte vlekken, schimmels en beschadigingen aan de muurafwerking optreden.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De gevolgen van natte muren in huis

Wanneer je last hebt van vochtproblemen in huis is het belangrijk dat je hier zo snel mogelijk iets aan doet. De gevolgen kunnen nl. heel ernstig zijn. Om te beginnen zal je merken dat het bedrag op je energiefactuur aanzienlijk de hoogte in schiet. Dat komt omdat natte muren in huis leiden tot een hogere luchtvochtigheid waardoor je meer zal moeten gaan stoken om de gewenste kamertemperatuur te verkrijgen. Natte muren in huis kunnen op termijn onherroepelijke schade aan de constructie veroorzaken. Zeker in het geval van doorslaand vocht zal je vroeg of laat te maken krijgen met koudebruggen in huis. En wat je zeker niet uit het oog mag verliezen, is het risico op gezondheidsproblemen wanneer je te kampen hebt met natte muren in huis. Ademhalingsproblemen, infecties, rugklachten en gewrichtspijn zijn slechts enkele van de mogelijke gevolgen voor je gezondheid.

Natte muren in huis bestrijden met de muurelementen van Schrijver Systeem

Of je nu te maken hebt met optrekkend vocht of met doorslaand vocht, de muurelementen van Schrijver Systeem bieden een permanente oplossing. Het plaatsen van muurelementen is een milieuvriendelijke oplossing om blijvend van natte muren in huis af te geraken. De elementen worden direct op de buitengevel geplaatst en de werken kunnen in slechts één dag tijd gerealiseerd worden. Door middel van een natuurlijk ventilatiesysteem wordt het vocht uit de muren getrokken zonder dat de woning daarvoor afgesloten dient te worden. Op deze manier kan je woning gewoon blijven ademen. In ongeveer zes maanden tijd zal al het vocht uit jouw muren onttrokken zijn. Deze oplossing is effectief in het geval van optrekkend vocht, maar werkt ook perfect bij doorslaand vocht of condensatievocht. De muurelementen van Schrijver Systeem zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Zo kan je altijd een kleur kiezen die mooi bij jouw gevel past.