Goede luchtvochtigheid in huis
18 juni 2022 
2 min. leestijd

Goede luchtvochtigheid in huis

Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor het leefklimaat in de woning. Soms is de luchtvochtigheid te hoog en op andere momenten is deze weer te laag. Als het kouder wordt en je zet de verwarming aan, dan kun je snel te maken krijgen met een te lage luchtvochtigheid. Heb je last van vochtproblemen in huis, dan is een te hoge luchtvochtigheid hier een gevolg van. In dit artikel leggen we je uit wanneer de luchtvochtigheid in huis goed is. Daarnaast geven we je een aantal tips hoe je de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent kunt houden.

Wanneer is de luchtvochtigheid in huis goed?

De meest ideale luchtvochtigheid voor in je woning ligt tussen de 40 en 60 procent. Onder de 40 procent is de luchtvochtigheid te laag en zul je last hebben van droge lucht. Komt het percentage boven de 60 procent, dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Als je de luchtvochtigheid in huis in de gaten wilt houden, dan kan dat met een hygrometer of met een weerstation. Deze kun je bij elke bouwmarkt kopen en eventueel online bestellen. Op deze manier kun je het vochtpercentage in de gaten houden en ingrijpen wanneer het nodig is. Is de luchtvochtigheid in huis veel te hoog, dan zul je vervelende gevolgen gaan ervaren. Hierbij kun je denken aan schimmel op de muur, een muffe geur in huis en de eventuele gezondheidsklachten. Zou je willen weten of je een goede luchtvochtigheid in huis hebt? Neem dan contact op met Schrijver Systeem voor een gratis vochtmeting.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat als de luchtvochtigheid in huis te laag is?

Bij een lage luchtvochtigheid in huis is de lucht erg droog en kan het hout in huis gaan scheuren en barsten. Vooral in de wintermaanden kan een lage luchtvochtigheid in huis ontstaan. In de winter zet je eerder de verwarming aan en zet je minder snel een raam open. Ook kan dit zorgen voor diverse gezondheidsklachten, zoals een droge keel, een droge huid of gescheurde lippen. Je kunt ook problemen krijgen met je concentratie en in sommige gevallen kun je last krijgen van hoofdpijn. De virussen kunnen langer leven als de lucht in huis droog is, hierdoor wordt de kans om ziek te worden aanzienlijk vergroot. Als je dit wilt voorkomen en de luchtvochtigheid in huis wilt verhogen, dan kun je eventueel een luchtbevochtiger aanschaffen.

Tips om een goede luchtvochtigheid in huis te creëren.

We geven je graag een aantal tips hoe je het luchtvochtigheidspercentage tussen de 40 en 60 procent kunt houden. Zo blijft de luchtvochtigheid in huis ideaal:

  1. Zorg voor voldoende ventilatie, dat kan vrij gemakkelijk door regelmatig een raam of deur open te zetten. Op deze manier komt er voldoende natuurlijke lucht naar binnen.
  2. Door de vloer in huis te dweilen zal de luchtvochtigheid in huis hoger worden. Een handige tip wanneer de luchtvochtigheid in huis te laag is.
  3. Schaf een aantal planten aan voor in de woonkamer. Planten zijn decoratief en zuiveren de lucht. Hierdoor zal de luchtvochtigheid beter worden in huis.
  4. Je kunt een automatische luchtbevochtiger kopen. Het voordeel is dat de luchtvochtigheid in huis constant op hetzelfde niveau blijft.
  5. Als je gaat koken, douchen of als er veel bezoek in huis is kun je extra ventileren. Door extra te ventileren zorg je ervoor dat er minder condensatievocht in de woning blijft hangen.

Vraag een vochtmeting aan om de luchtvochtigheid in huis te checken

Als je denkt dat de luchtvochtigheid in huis veel te hoog is, dan is het verstandig om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Met behulp van een gratis vochtmeting kunnen we zien of de luchtvochtigheid in huis goed is en of er niet teveel vocht in de muren zit. Zou je last hebben van een vochtprobleem, dan kunnen we gelijk de mogelijkheden met je doornemen om het vochtprobleem te verhelpen. Neem snel contact op met Schrijver Systeem, we helpen je graag om een goede luchtvochtigheid in huis te creëren.