Op welke manier kun je vocht in de muur meten?
29 maart 2021 
2 min. leestijd

Op welke manier kun je vocht in de muur meten?

Vochtige muren kunnen in elk huis ontstaan. Daar is een brandslang die er op wordt gericht allerminst voor nodig. Elk binnenklimaat van een huis heeft zijn eigen luchtvochtigheid. De mate waarin een lucht droog of juist vochtig is, is afhankelijk van meerdere factoren.

Een huis kan overmatig veel vocht produceren wanneer er is sprake is van een vochtprobleem. Huizen met geen of een slechte vloerisolatie kampen vaak met optrekkend vocht vanuit de grond. Optrekkend vocht herkent men aan vochtplekken of schimmelvorming laag aan de muren van de begane grond.

Oude huizen waarvan de buitenmuren gaandeweg poreus zijn geworden, krijgen vroeg of laat te maken met doorslaand vocht. Regenwater dringt dan door in de buitenmuur en hoopt zich daar op. Doorslaand vocht herkent men aan vochtplekken aan zowel de binnen als buitenzijde van de muur.

Vochtige muren door een gebrekkige ventilatie

Wanneer er niet direct een oorzaak van vochtige muren kan worden aangewezen, kunt u er zeker van zijn dat een gebrekkige ventilatie de oorzaak is van vochtige muren. Voor een gezond binnenklimaat dient de luchtvochtigheid in huis tussen de 40-60% te liggen. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% uitkomt, heeft uw huis onvoldoende ventilatie. Een goede ventilatie zorgt ervoor dat vocht uw huis probleemloos verlaat. Voordat het vocht de kans krijgt om te condenseren en vochtplekken en schimmel achter te laten, is het vocht alweer naar buiten afgevoerd.

Met een vochtmeter kunt u de vochtigheid van uw muren opmeten. Een vochtmeter is wel prijzig in aanschaf, voordat u uw geld hieraan uitgeeft is het raadzaam om een laatste mogelijke oorzaak van vochtige muren uit te sluiten. Lekkage. Een klein lek in een leiding of afvoer kan ongemerkt doorlekken terwijl u maandenlang niets in de gaten heeft.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Destructieve en relatieve vochtmeters

Als u uzelf ervan heeft vergewist dat u geen lekkage in huis heeft, kunt u met een vochtmeter het vochtgehalte van uw muren opmeten. Er bestaan twee verschillende soorten vochtmeters. De destructieve vochtmeter en de relatieve vochtmeter. De destructieve vochtmeter verricht een inwendige meting. Hiervoor zal een klein gaatje in de muur moeten worden geboord.

Met een relatieve vochtmeter kunt u de vochtigheid van uw muren uitwendig meten. U hoeft de relatieve vochtmeter alleen maar tegen de muur aan te drukken. De meetresultaten van relatieve en destructieve vochtmeters zijn gelijkwaardig aan elkaar.

Vochtmeters zijn wel prijzig. De goedkoopste vochtmeter die u via internet kunt vinden bedraagt al gauw € 50,-. Dit zijn nog de goedkope vochtmeters met een twijfelachtige kwaliteit. De vochtmeters van de beste kwaliteit kosten gemiddeld € 700,-. De vochtmeters met de beste prijs/kwaliteitverhouding kunt u het beste in de bouwmarkt aanschaffen. Hier betaalt u tussen de € 150,- en € 250,- voor een goede vochtmeter.

Het vocht in uw muren laten meten door Schrijver Systeem®

Nu is het maar de vraag hoe verstandig het is om een dure vochtmeter aan te schaffen. Het is een investering waar u alleen maar een conclusie mee kun trekken en die verder geen oplossingen biedt.

De duurzame muurelementen van Schrijver Systeem® bieden wel die oplossing. Een oplossing die bovendien permanent is en niet tijdelijk. De innovatieve muurelementen van Schrijver Systeem® zijn al in 1988 uitgeroepen tot de beste oplossing voor huizen die kampen met een te hoge luchtvochtigheid. De muurelementen zorgen ervoor dat er een natuurlijke luchtstroom ontstaat die uw huis ventileert. Slechts één muurelement is in staat om op jaarbasis 10 volle emmers aan vocht uit uw huis af te voeren.

Als u vermoedt dat uw muren te vochtig zijn, maak dan vandaag nog een afspraak met Schrijver Systeem® om een gratis vochtmeting bij u thuis af te voeren.