Vocht in muren oplossen
08 juli 2022 
3 min. leestijd

Vocht in muren oplossen

Er zijn diverse methodes om vocht in muren op te lossen, maar het is eerst handig om te weten dat er meerdere vochtproblemen zijn die in de muur kunnen ontstaan. De meest voorkomende vochtproblemen in de muur zijn: Optrekkend vocht, doorslaand vocht en condensatievocht. Elk type vochtprobleem vereist weer een andere vochtbestrijding methode en er zijn een paar oplossingen die gebruikt kunnen worden voor meerdere vochtproblemen. In dit artikel kijken we de individuele vochtproblemen en de oplossingen.

Optrekkend vocht in de muur oplossen

Een vochtprobleem in huis dat vaak voorkomt in de oudere woningen is optrekkend vocht. De hoofdoorzaak van dit vochtprobleem is het ontbreken van een waterkering of vochtkering. Het kan ook zijn dat de staat van de waterkering niet goed is. Hierdoor kan het grondvocht via de muur omhoog kruipen en zullen de muren onderaan vochtig worden. Vervolgens ontstaan er vochtplekken op zowel de buitenmuur als de binnenmuur. Als de vochtplekken er een tijdje zitten, dan zal er schimmel op de muur gaan groeien.

Optrekkend vocht in de muren oplossen kan op de volgende manieren: Je kunt de muren injecteren tegen optrekkend vocht, dit is een relatief goedkope oplossing maar moet je wel om de zoveel jaar herhalen. De muren onderkappen is ook een oplossing, maar dit is wel een behoorlijke klus die aardig wat tijd in beslag neemt. Het voordeel is wel dat het vochtprobleem permanent verholpen is. Een andere oplossing is het plaatsen van muurelementen, hierdoor droogt de muur van binnenuit en kan binnen één dag gerealiseerd worden.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Oplossingen om doorslaand vocht in de muur te stoppen

Een ander vochtprobleem dat vaak voorkomt is doorslaand vocht. Dit vochtprobleem in de muur wordt veroorzaakt door een combinatie van (veel) regen en een poreuze muur. Heeft het een tijdje flink geregend, dan worden de muren nat en dan trekt het vocht in de muur. Op zich niet erg, want de muur moet kunnen ademen en droogt weer op door de zon. Maar als de muur poreus is geworden of de gevel is beschadigd en er is veel regen gevallen, dan kun je te maken krijgen met doorslaand vocht. Het vocht slaat vervolgens door de buitenmuur naar de binnenmuur en er zullen vochtplekken in huis ontstaan. Opvallend bij dit vochtprobleem is dat de vochtplekken op de binnen- als buitenmuur op dezelfde hoogte zitten.

Er zijn meerdere methodes om vocht in de muren op te lossen bij doorslaand vocht. De methodes die het meest voorkomen zijn de muren impregneren, de muur behandelen met vochtwerende verf of het laten plaatsen van muurelementen. De eerste twee vochtbestrijding methodes zijn relatief vrij eenvoudig en niet duur. Het nadeel van deze oplossingen is dat de muur niet meer kan ademen. Dus het vocht van buiten (regen) wordt tegengehouden, maar als je last hebt van optrekkend vocht of veel condensatievocht dan kan de muur niet drogen. De laatste oplossing is het plaatsen van de muurelementen, maar het is wel belangrijk dat de muur eerst volledig wordt hersteld.

Condensatievocht in huis verminderen

Dit is een vochtprobleem dat ontstaat in de woning. Als je thuis kookt, doucht of de was laat drogen ontstaat er condensatievocht. Dat is helemaal niet erg, maar als je niet voldoende ventileert of het ventilatiesysteem werkt niet goed, dan kunnen er vochtproblemen ontstaan. Bij een grote hoeveelheid condensatievocht worden de muren vochtig, voornamelijk tegen het plafond aan en er kan zelf schimmel gaan groeien. Vooral in de badkamer en keuken krijg je snel te maken met veel condensatievocht. Het is belangrijk om in deze ruimtes juist extra te ventileren. Dat kun je doen door tijdens of na het douchen een raam open te zetten of de was buiten te laten drogen etc.

Wil je het condensatievocht in de muren oplossen? Dan kan dat in veel gevallen vrij eenvoudig door beter te gaan ventileren. Als het ventilatiesysteem in huis niet voldoende is of deze werkt niet naar wens, dan kun je overwegen om een nieuw ventilatiesysteem aan te schaffen. Het kan ook zijn dat je last hebt van een combinatie van vochtproblemen, in dat geval zijn de muurelementen van Schrijver Systeem een prima oplossing. Met deze 'ventilatiestenen' drogen de muren van binnenuit en binnen één werkdag zijn deze elementen geplaatst in de buitenmuur.

Laat een specialist het vocht in de muren oplossen

Je kunt ervoor kiezen om het vocht in de muren zelf op te lossen, maar het is verstandiger om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Niet alleen profiteer je van een gratis vochtmeting waarmee de exacte oorzaak van het vocht in de muur wordt achterhaald. Maar je profiteert ook van de kennis en expertise van een vakkundige vochtbestrijder. Schrijver Vochtbestrijding is inmiddels meer dan 35 jaar actief in het oplossen van vochtproblemen in de muur. Maak gebruik van onze expertise en vraag om een gratis vochtmeting in huis.