Mijn huis is te vochtig, wat nu?
11 november 2022 
2 min. leestijd

Mijn huis is te vochtig, wat nu?

Een vochtig huis is erg vervelend en helaas is het een probleem dat in vele huizen voor komt. Het is niet altijd even gemakkelijk om de oorzaak van een te vochtig huis te achterhalen. In het algemeen zijn er drie vochtproblemen die we vaak tegenkomen. Dat zijn doorslaand vocht, een grote hoeveelheid condensatievocht en optrekkend vocht. Elk vochtprobleem in huis vereist weer een andere methode om het probleem te verhelpen. Er zijn ook verschillende methodes om het vocht in de muur te bestrijden. Het injecteren of impregneren van de muur is een methode die vaak wordt gebruikt. Andere methodes zijn het laten onderkappen van de muur (bij optrekkend vocht) of de muur te voorzien van gepatenteerde muurelementen.

Hoe weet je of je huis te vochtig is?

Als je een hoge luchtvochtigheid in huis hebt, dat is meestal een percentage boven de 60 procent, dan is er zeker sprake van een vochtprobleem. Dus dan is je woning inderdaad te vochtig. De luchtvochtigheid in huis kun je eenvoudig meten met een weerstation of een hygrometer. Deze apparaatjes kun je gemakkelijk online bestellen of kopen bij een bouwmarkt. Zo krijg je in elk geval een indicatie van de luchtvochtigheid in je woning.

Er zijn ook nog andere kenmerken van een te vochtige woning. Zo kan er schimmel op de muur gaan groeien en zal het behang of het stucwerk los gaan laten. Als de zwarte schimmel begint de groeien, dan zal er in een korte tijd een muffe geur in huis ontstaan. Je zult ook gaan merken dat de woning moeilijker warm te krijgen is en dat de was minder snel droogt. Is mijn huis te vochtig? Je kunt voor de zekerheid altijd een gratis vochtmeting aanvragen zodat we de oorzaak van de vochtige muren kunnen achterhalen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Manieren om de vochtigheid in huis te verminderen

Een van de belangrijkste tips die we kunnen geven is: Ga meer ventileren in huis. Als je in huis veel last hebt van condensatievocht, dan kun je de luchtvochtigheid in huis verlagen door meer te gaan ventileren. Zet regelmatig een raam open om de boel even te laten luchten. Het is ook verstandig om bij activiteiten waarbij veel condensatievocht ontstaat een raam open te zetten. Hierbij kun je denken aan douchen, koken of het laten drogen van de was. Zo zullen de vochtplekken tegen het plafond aan minder worden.

Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een luchtontvochtiger in huis. Met dit apparaat wordt het overtollige vocht in de woning uit de lucht gehaald en kun je de luchtvochtigheid in huis eenvoudig op peil houden. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Er zijn diverse luchtontvochtigers beschikbaar. Sommigen zijn geschikt voor kleine ruimtes en andere ontvochtigers weer voor zeer grote ruimtes. Let wel op dat je met een luchtontvochtiger de oorzaak van het vochtprobleem niet verhelpt.

Maar goed, beter ventileren of een luchtontvochtiger aanschaffen is niet dé oplossing wanneer je last hebt van doorslaand vocht of optrekkend vocht. Dan zit er een vochtprobleem in de muur en dat kan weer opgelost worden op o.a. de volgende manieren. Je kunt de muren injecteren met een vochtwerende gel, de muur impregneren of muurelementen laten plaatsen die de muur van binnenuit drogen.

Geen vochtig huis meer met de muurelementen van Schrijver Vochtbestrijding.

Is je huis te vochtig? Dit vochtprobleem in huis kun je oplossen met de muurelementen van Schrijver Vochtbestrijding. Tevens zijn de muurelementen ook geschikt voor bedrijfspanden en andere gebouwen. De muurelementen (oftewel ventilatiestenen) zorgen ervoor dat overtollig vocht wordt afgevoerd en werkt op basis van natuurlijke luchtstromen. Externe energiebronnen zijn niet nodig en deze oplossing vereist geen onderhoud.

Wil je geen vochtig huis meer? Neem dan contact op met een vochtbestrijder van Schrijver Vochtbestrijding. We komen graag bij je langs om een vakkundige vochtmeting uit te voeren. Met behulp van de vochtmeting kunnen we de oorzaak van het te vochtige huis snel achterhalen.