De luchtvochtigheid in huis verlagen
15 januari 2021 
2 min. leestijd

De luchtvochtigheid in huis verlagen

Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor een gezonde leefomgeving voor u en uw gezin. Bij een hoge luchtvochtigheid in huis is het belangrijk om het vocht in huis te verminderen. De luchtvochtigheid kan namelijk een grote impact hebben op het binnenklimaat van de woning. Zo voorkomt het bijvoorbeeld een muffe geur in huis. Elke dag produceren we liters vocht door het koken, douchen, wassen en ademen. Als het vocht geen uitweg kan vinden, zullen er vochtproblemen in huis ontstaan. Vochtproblemen gaan gepaard met gezondheidsklachten. Het is daarom belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten wordt gehouden. Is deze aan de hoge kant? Dan is het belangrijk om de luchtvochtigheid in huis te verlagen.

Wat als de luchtvochtigheid in huis niet verlaagd wordt?

Luchtvochtigheid is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de luchtdruk en de temperatuur. Een ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen 40 en 60 procent. Wanneer het boven de 60 procent uitkomt, is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid in huis. Dit kan ervoor zorgen dat er schimmel op de muur en bacteriën in huis ontstaan, wat de gezondheid kan aantasten. De gezondheidseffecten kunnen bijvoorbeeld bronchitis, astma of een verhoogde kans op allergieën veroorzaken. Als dit het geval is, moet u snel de luchtvochtigheid in huis verlagen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Veelvoorkomende oorzaken van een hoge luchtvochtigheid in huis

Vochtproblemen ontstaan door opstijgend vocht, condensatievocht en/of lekkage. Opstijgend vocht dringt de woning binnen via funderingen, kruipruimten en spouwmuren. Condensatievocht is voornamelijk op koude materialen in huis te zien. Denk hierbij aan kozijnen, muren, spiegels en ramen. Tijdens condensatie slaat vocht over van dampvorm naar vloeibare druppels. De waterdamp is te zien tegen bijvoorbeeld een raam. Koken, wassen, douchen en ademen zijn voorbeelden van leefvocht. De bovenstaande punten in combinatie met een slechte ventilatie, zijn vaak de veroorzakers van vochtproblemen in huis.

Hoe kunt u de luchtvochtigheid in huis verlagen?

Een stabiel luchtvochtigheidspercentage is erg belangrijk voor een gezond huishouden. Om de luchtvochtigheid te verlagen zijn er een aantal dingen die u kunt doen:

  • Verminder vocht in huis: Hang uw natte was buiten. Wanneer het regent kunt u een raam openzetten in de ruimte waar de was droogt. Maak na het douchen de douchecabine en de muren eromheen droog met een doekje. Probeer ook tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en een deksel op de pannen te leggen.
  • Ventileer: Houd vochtige ruimtes, zoals badkamers, keukens en washokken droog. Doe een raampje open of maak gebruik van de ventilatie om het vocht in huis te verminderen.
  • Ramen open. Even een raampje openzetten zorgt voor frisse lucht. Doe dit meerdere keren per dag, zodat de lucht door uw woning kan stromen. Zo kunt u gemakkelijk de luchtvochtigheid in huis verlagen.
  • Mechanische ventilatie: Wanneer uw huis beschikt over mechanische ventilatie, maak daar zeker gebruik van. Zet deze nooit uit. In de winter is het ook verstandig de ventilatie aan te laten. Het verwarmen van een vochtige lucht kost namelijk veel meer energie dan het verwarmen van droge lucht.

Meer weten over het verlagen van luchtvochtigheid in huis?

Heeft u vragen met betrekking tot vochtbestrijding of zijn er onduidelijkheden over een goede luchtvochtigheid in huis? Neem direct telefonisch contact met ons op of vraag een gratis vochtmeting aan! Onze vochtexperts geven u graag ten alle tijdens professioneel advies.