Oorzaken van vochtproblemen in huis
10 mei 2022 
3 min. leestijd

Oorzaken van vochtproblemen in huis

Ben je benieuwd naar de oorzaken van vochtproblemen in huis? Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat er een vochtprobleem in huis of in de muur ontstaat. Zo komt het ene vochtprobleem vaak voor in de oudere woningen en soms ontstaat er een hoge luchtvochtigheid door te weinig ventilatie. De meest voorkomende oorzaken hebben we op een rijtje gezet:

Het probleem wordt veroorzaakt door optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een vochtprobleem in de muur dat wordt veroorzaakt een ontbrekende waterkering. Voor het jaar 1980 werden de huizen standaard gebouwd zonder deze waterkering. Een waterkering is een waterdichte laag die wordt geplaatst tussen de stenen in de muur. Deze laag zorgt ervoor dat het water niet meer omhoog getrokken kan worden door de muur. Als de vochtkering ontbreekt, dan heeft het grondvocht vrij spel en zal het zich langzaamaan naar boven trekken. Als er sprake is van optrekkend vocht, dan zijn de vochtplekken op de muur meestal zichtbaar tegen de vloer aan. Als de verf afbladdert of het stucwerk laat los aan de onderkant van de muur, dan is de kans zeer aanwezig dat je te maken hebt met optrekkend vocht in huis. Heb je al een tijdje last van optrekkend vocht? Dan kan er ook een muffe geur in huis ontstaan doordat er schimmels op de muur gaan groeien.

Het vochtprobleem ontstaat door doorslaand vocht

Doorslaand vocht is een vochtprobleem dat ontstaat bij poreuze buitenmuren en kapotte gevels. Als dit het geval is dan kan het vocht van buiten makkelijk doorslaan naar de binnenmuur van de woning. Zeker in combinatie met veel regen kun je snel te maken krijgen met vochtdoorslag in de muur. Maar ook als de buitenmuur in de schaduw staat of als er planten tegenaan groeien. Hierdoor kan de muur minder snel drogen waardoor het vocht blijft zitten. Doorslaand vocht in de muur kan ook ontstaan als gevolg van een kapotte dakgoot. Wat opvallend is bij doorslaand vocht is dat de vochtplekken op de buitenmuur op dezelfde hoogte zitten als op de binnenmuur. Als je dit vochtprobleem wilt oplossen, dan is het belangrijk dat allereerst de buitenmuur wordt hersteld. Of je de muur nu wilt voorzien van vochtwerende verf of muurelementen in de muur wilt laten plaatsen, eerst de buitenmuur repareren om vervolgens de vochtige muren te drogen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Een hoge luchtvochtigheid door condensatievocht

Zelfs in een woning die na 1980 is gebouwd en waarbij de muren in goede staat zijn kunnen er vochtproblemen ontstaan. In dit geval wordt de woning slecht geventileerd en krijg je te maken met condensatievocht op de muur. Condensatievocht ontstaat wanneer de vochtige muur in contact komt met een oppervlak welke kouder is dan de lucht zelf. Dit zie je vooral terug op ramen in de keuken of in de badkamer (na een warme douche). Als je nauwelijks een raam of deur open zet, dan kunnen zelfs de gordijnen, de vloerbedekking en de meubels vochtig worden. Uiteindelijk kan er schimmelvorming ontstaan en dit zorgt weer voor een onaangename muffe geur in huis. In veel gevallen zorgt beter ventileren ervoor dat de luchtvochtigheid in huis omlaag gaat. Je kunt de was buiten laten drogen, een raam open zetten tijdens het koken of minder lang douchen. Maar het kan ook zijn dat condensatievocht in huis gepaard gaat met een ander vochtprobleem, bijvoorbeeld in de muur.

Het vochtprobleem wordt veroorzaakt door een lekkage

Dit is een minder bekende maar eigenlijk een vrij logische oorzaak: een lekkage in huis. Wanneer je last hebt van een lekkage, kun je daar maanden later pas achter komen. Het vocht verplaatst zich via de leidingen en openingen en het gaat natuurlijk om een beperkte hoeveelheid vocht. Lekkages in huis kunnen ontstaan door versleten dakgoten, een dak dat in slechte staat is en verouderde leidingen. Als je wilt weten of je last hebt van een lekkage, schakel dan een vochtbestrijding specialist in. Let er wel op dat wij de lekkage niet oplossen, we kunnen er wel voor zorgen dat de vochtige muren (die veroorzaakt zijn door de lekkage) sneller opgedroogd worden.

Het vocht in huis ontstaat door koudebruggen

De eerste vraag die je je kunt stellen is: Wat is een koudebrug? Een koudebrug is een zwak punt in de isolatie van de woning. Als er op bepaalde plaatsen in het huis geen isolatie zit, dan zit daar de koudebrug. Dat kan zijn op een punt waar de binnenmuur in contact komt met de buitenmuur omdat er geen spouwmuurisolatie zit. Maar ook bij een raamkozijn dat niet is voorzien van een thermische onderbreking. Als de warme damp in contact komt met de koude lucht (van buiten) ontstaat er condensatievocht. Condens kan er uiteindelijk voor zorgen dat er schimmel op de muur begint te groeien en dit kan weer een muffe lucht in huis veroorzaken. Buiten dat is teveel condensatievocht in huis ook slecht voor de constructie van de woning en voor jouw gezondheid. Middels een vochtmeting kan achterhaald worden of het vochtprobleem wordt veroorzaakt door een koudebrug.

Wat is de oorzaak van jouw vochtprobleem in huis?

Als je snel een antwoord wilt op deze vraag, neem dan contact op met Schrijver Vochtbestrijding BV. Een van onze vochtspecialisten komt bij je langs voor een deskundige vochtmeting zodat we snel de oorzaak van het vochtprobleem kunnen achterhalen. We hebben inmiddels meer dan 35 jaar ervaring in het oplossen van vochtproblemen en het opdrogen van muren. Daarnaast is de oplossing die we gebruiken om vochtproblemen te stoppen 100% milieuvriendelijk, permanent en er is nauwelijks onderhoud nodig. Nieuwsgierig? Neem snel contact met ons op of vraag een gratis vochtmeting aan.