Vochtig in huis

Is het erg vochtig in huis? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een vochtprobleem in de woning. Het is niet altijd even gemakkelijk om te achterhalen hoe het vochtprobleem wordt veroorzaakt. Daarnaast is het ook zo dat elk vochtprobleem op een andere manier bestreden moet worden. In dit artikel leggen we uit hoe je kunt zien of het te vochtig is in huis en hoe de vochtproblemen worden veroorzaakt. Maar als je woning te vochtig is, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een vochtbestrijding specialist zoals Schrijver Vochtbestrijding B.V.

Welke vochtproblemen zorgen voor een vochtig huis?

In het algemeen zijn er drie soorten vochtproblemen in huis die het meest voorkomen. Dat zijn doorslaand vocht, optrekkend vocht en een grote hoeveelheid met condensatievocht. Elk vochtprobleem wordt op een andere manier veroorzaakt en vergt een andere aanpak om het vocht te bestrijden.

Optrekkend vocht in huis

Als je woning is gebouwd voor het jaar 1980, dan ontbreekt er waarschijnlijk een vochtkering waardoor het grondvocht omhoog 'trekt' in de muur. Het kan ook zijn dat de staat van de vochtkering erg slecht is. Optrekkend vocht komt dan ook vooral voor in oudere woningen. De vochtkering is een laag in de buitenmuur die het grondvocht tegenhoud. Opvallend bij optrekkend vocht is dat de vochtplekken op de muur aan de onderkant zitten. Uiteindelijk kan er schimmel op de muur gaan groeien waardoor het stucwerk, de verf of het behang zal loslaten.

Doorslaand vocht in de muur

Een ander vochtprobleem dat vaak voorkomt in Nederland is doorslaand vocht. In sommige maanden van het jaar kan het behoorlijk wat regenenen. Als de buitenmuur van de woning poreus is of in slechte staat, dan 'slaat' het vocht door naar de binnenmuur. Maar ook als de buitenmuur in de schaduw staat of als er beplanting tegenaan staat kan de muur minder snel drogen. Als je dit vochtprobleem wilt verhelpen, dan is het belangrijk om eerst de buitenmuur volledig te herstellen. Wat opvallend is bij doorslaand vocht is dat de plekken op de buitenmuur op dezelfde hoogte zitten als de vochtplekken binnen in huis. Ook bij dit vochtprobleem kan er schimmel in huis gaan groeien.

Vochtig in huis door veel condensatievocht

Een vochtprobleem dat vaak binnen in de woning wordt veroorzaakt is een grote hoeveelheid condensatievocht. Bij de dagelijkse bezigheden in huis ontstaat er veel condensatievocht, hierbij kun je denken aan koken, wassen en douchen. Wordt er onvoldoende geventileerd, dan kan het vocht niet weg en zal er schimmel op de muur gaan groeien. De vochtplekken zijn meestal zichtbaar tegen het plafond aan. Je kunt beter gaan ventileren in huis door regelmatig een raam open te zetten. Maar als je ook nog last hebt van andere vochtproblemen dan is ventileren meestal niet voldoende.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Kenmerken van teveel vocht in huis

Als het vochtig is in huis, dan kun je dat op verschillende manieren merken. Allereerst zijn er de duidelijk zichtbare symptomen zoals vochtplekken op de muur. Soms zijn de muren al behoorlijk beschadigd of zit de muur vol met schimmel. Buiten dat zul je merken dat de luchtvochtigheid in huis veel te hoog is. Een normale en gezonde luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Als de luchtvochtigheid boven dit percentage komt, is de kans groot dat er sprake is van een vochtprobleem. Wat ook opvallend is, is dat er een muffe lucht in huis ontstaat bij teveel vocht. Dat komt doordat er schimmel in huis gaat groeien en dan ontstaat er een schimmellucht in de woning. Ervaar je een of meerdere van deze symptomen? Neem dan contact op met een vochtbestrijding expert om te voorkomen dat de vochtproblemen in huis erger worden.

Voorkom dat het vochtig in huis wordt

Merk je al dat het erg vochtig in huis is? Het is slim om een vochtbestrijding specialist in te schakelen voor een vochtmeting. Met behulp van de vakkundige vochtmeting kunnen we achterhalen wat het vochtprobleem in huis is. We meten de luchtvochtigheid in de woning, maar ook het vochtgehalte in de muren. Na onze meting kunnen we vrij snel achterhalen van welk vochtprobleem er sprake is. In overleg kunnen we kijken naar de methode om het vochtprobleem in de muren zo snel en efficiënt mogelijk op te lossen.

Bij Schrijver Vochtbestrijding werken we met muurelementen. Deze elementen zorgen er voor dat de muur van binnenuit opdroogt zonder chemicaliën en externe energiebronnen. Doordat de wind door de elementen heen waait kan de muur vanuit de binnenkant opdrogen. Deze elementen zijn de oplossing voor alle eerder genoemde vochtproblemen. Zou je hier meer over willen weten? Twijfel niet en neem gerust contact op met een van onze vochtspecialisten.