Waterdoorslag in de gevel
27 januari 2023 
2 min. leestijd

Waterdoorslag in de gevel

Heb je last van waterdoorslag in de gevel? Slaat het vocht van buiten door naar de binnenmuur van je woning? Dat is zeker niet goed, in sommige gevallen ontstaan er vochtplekken op de binnenmuur en kan er zelfs schimmel op gaan groeien. Wanneer er behang op de muren zit kan deze los gaan laten en verf begint af te bladderen. Op sommige muren die gestuct zijn kan het stucwerk los gaan laten. Erg vervelend en hoe langer je wacht, des te hoger zullen de onkosten worden om de boel te herstellen. In dit artikel leggen we uit hoe waterdoorslag in de gevel ontstaat en wat je kunt doen om dit vochtprobleem op te lossen.

Hoe krijg je waterdoorslag in de gevel?

Waterdoorslag in de gevel wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door regenwater. Je krijgt in de meeste gevallen met dit vochtprobleem te maken als het een tijdje flink heeft geregend. Zijn de muren van je woning poreus geworden of licht beschadigd? Dan kan het zijn dat het regenwater door de muur heen slaat. Een andere benaming hiervoor is doorslaand vocht.

Wat opvallend is bij waterdoorslag in de gevel is dat de vochtplekken op de binnenmuur zo'n beetje in het midden van de muur zitten. Als er ook vochtplekken op de buitenmuur zichtbaar zijn, dan zitten deze op dezelfde plek als op de binnenmuur. Soms is waterdoorslag lastig te herkennen. Dat komt doordat dit vochtprobleem kan ontstaan op plekken die in huis moeilijk te bereiken zijn.

Als je merkt dat de luchtvochtigheid in huis omhoog gaat, of er heerst een muffe geur in huis of er zijn duidelijke vochtplekken op de muur te zien: Neem altijd contact op met een vochtspecialist of een vochtbestrijder. Met behulp van een vochtmeting in huis en in de muur wordt al snel duidelijk wat de oorzaak is van het vochtprobleem. Vervolgens kan er gekeken worden naar een passende oplossing.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Methodes om waterdoorslag in de muur te stoppen

Er zijn meerdere methodes om waterdoorslag in de gevel te verhelpen. Zo kun je kiezen voor het impregneren van de gevel. Er wordt een beschermende laag aangebracht op de buitenmuur waardoor het regenwater niet meer naar binnen kan doorslaan. De muren kunnen ook geschilderd worden met een vochtwerende verf, dat is nagenoeg hetzelfde als impregneren. Bij deze twee methodes is het wel belangrijk dat de buitenmuur volledig is hersteld en schoon is. Anders heeft het niet zoveel nut om de verf of het impregneermiddel hierop aan te brengen.

Je kunt ook kiezen voor waterdichte gevelbekleding, zo ziet de muur er snel weer als nieuw uit en de muur is beschermd tegen doorslaand vocht. Alleen dit is wel een vrij prijzige oplossing. De laatste methode die we noemen is het plaatsen van muurelementen in de buitenmuur. Deze elementen of ventilatiestenen zorgen ervoor dat de muur van binnenuit opdroogt. Een ideale en definitieve oplossing die ook goed helpt tegen veel condensatievocht en optrekkend vocht in de muur. Deze elementen kunnen tevens binnen één werkdag geplaatst worden.

Permanente oplossing van Schrijver Vochtbestrijding

Het plaatsen van de muurelementen is een oplossing die we al meer dan 35 jaar gebruiken. Inmiddels hebben we duizenden woningen vochtvrij gemaakt en tal van vochtproblemen opgelost. De muurelementen werken zonder externe energiebronnen en het onderhoud is minimaal. Deze ventilatiestenen gaan levenslang mee, dus je hoeft ze ook niet om de zoveel jaar te vervangen. Zou je meer willen weten over deze oplossing, of wil je een vochtmeting in de muur aanvragen? Neem gerust contact op met een van onze vochtspecialisten.