Vocht in de gevel, wat kan je ertegen doen?
06 november 2021 
2 min. leestijd

Vocht in de gevel, wat kan je ertegen doen?

Hoe herken je vochtdoorslag in de muur?

Vocht in de gevel valt niet altijd onmiddellijk op. Zeker wanneer je denkt dat jouw woning hier volledig tegen beschermd is en je hier dus helemaal niet mee bezig bent, is de kans groot dat je de eerste signalen van vochtdoorslag aan je voorbij laat gaan. In de meeste gevallen is een muffe, dompige geur het eerste teken van vochtdoorslag in huis. Om te weten te komen of jij het slachtoffer bent geworden van vocht in de gevel, doe je er goed aan om jouw muren te controleren op vochtplekken. Witte plekken die onderaan de muur, tot op een hoogte van ongeveer één meter voorkomen, wijzen op optrekkend vocht. Heb je vochtplekken opgemerkt in de buurt van het plafond en enkel op het eerste verdiep en/of hoger? Dan heb je te maken met doorslaand vocht. Indien het vocht in de gevel doorslaat, kan je dit herkennen aan afwisselend zwarte en witte grauwe plekken. De staat van de muur zal verzwakken waardoor je te maken kunt krijgen met afbladderende verf, loskomend behang en beschadigd pleisterwerk.

Hoe ontstaat vocht in de gevel?

Om vochtdoorslag in de gevel permanent aan te kunnen pakken, is het belangrijk dat je de oorzaak van het vochtprobleem achterhaalt. In de meeste gevallen is vocht in de gevel te wijten aan een beschadigde gevel. Een buitenmuur wordt blootgesteld aan verschillende soorten weersomstandigheden: van mooie lentedagen tot dagen met hagelbuien en fikse regenbuien. Indien de gevel niet regelmatig onderhouden wordt, zal hij door de jaren heen dus steeds poreuzer worden en kleine gaatjes en barstjes beginnen te vertonen. Deze kleine openingen geven vocht de kans om via de gevel in de muren te dringen met vochtdoorslag tot gevolg. Ook het hebben van (veel) beplanting tegen de buitengevel aan, kan zorgen voor vocht in de gevel. Andere mogelijke oorzaken van dit vochtprobleem zijn een versleten en/of kapotte dakgoot en verflagen die ervoor zorgen dat de muur niet of onvoldoende kan drogen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Vocht in de gevel bestrijden

Er zijn meerdere manieren om komaf te maken met vocht in de gevel. Je kan de gevel(s) impregneren, nieuwe gevelbekleding aanbrengen of kiezen voor de muurelementen van Schrijver Systeem. Bij gevelimpregnatie wordt er een impregneermiddel op de gevel(s) aangebracht dat ervoor zorgt dat vocht niet langer via de gevel naar binnen toe kan dringen. Daarbij is het voornaam dat alle gaatjes, scheurtjes en barstjes eerst hersteld worden. Ook wordt er nagegaan of jouw gevel en jouw soort gevelbekleding wel geschikt zijn voor gevelimpregnatie want dat is nl. niet altijd het geval. Het onverdunde impregneermiddel wordt over de volledige oppervlakte van de gevel aangebracht. Een andere oplossing is nieuwe gevelbekleding. In dit geval vervang je je verouderde gevelbekleding door een nieuwe gevel zonder scheuren en/of barsten. Een derde manier om vocht in de gevel te bestrijden is het aanbrengen van de Schrijver Systeem muurelementen. Deze methode is overigens niet alleen doeltreffend om doorslaand vocht te bestrijden, maar werkt ook bij optrekkend vocht of condensatievocht.

Wat is de beste oplossing om vocht in de gevel te bestrijden?

Je vraagt je waarschijnlijk af wat nu eigenlijk de beste en meest effectieve methode is om een einde te maken aan het vocht in jouw gevel. Hoewel gevelimpregnatie in de praktijk veel toegepast wordt, is deze methode geen 100% waterdichte garantie. Soms wordt het niet goed gedaan en is je vochtprobleem daardoor nog niet helemaal opgelost. Nieuwe gevelbekleding is zeer doeltreffend, maar daar hangt dan ook weer een prijskaartje aan. Het laten aanbrengen van de milieuvriendelijke muurelementen van Schrijver Systeem is een voordelige en definitieve oplossing voor vocht in de gevel. Schrijver Systeem plaatst de muurelementen rechtstreeks op de onderkant van de buitengevel. Deze elementen benutten natuurlijke luchtstroming om het vocht uit de muren te zuigen in ongeveer zes maanden tijd. Ook het leefvocht aanwezig in de woning, kan zo op een natuurlijke manier naar buiten afgevoerd worden. De muurelementen van Schrijver Systeem kosten ongeveer 110 euro per strekkende meter en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Op die manier kan je een kleur kiezen die mooi aansluit op jouw buitenmuur.