Doorslaand vocht in de binnenmuur
11 maart 2022 
2 min. leestijd

Doorslaand vocht in de binnenmuur

Als je last hebt van doorslaand vocht in de binnenmuur, dan wordt dit vochtprobleem in vrijwel alle gevallen veroorzaakt door een kapotte gevel of een poreuze buitenmuur. Maar het kan ook zijn dat er tijdens de bouw van een woning een constructiefout heeft plaatsgevonden. Doorslaand vocht ontstaat meestal wanneer het een periode lang heeft geregend, dat gebeurt nog al eens in Nederland. Als het geregend heeft dan loopt de muur vol met vocht waardoor er vochtplekken op de buiten- en binnenmuur kunnen ontstaan. Staat de muur buiten vol in de zon, dan kan de muur snel weer opdrogen. Dan zul je niet zoveel last krijgen van vochtplekken of schimmel op de muur. Maar als de muur in de schaduw staat, of vol zit met begroeiing, dan is de kans aanwezig dat de muur niet kan opdrogen. Wat vooral opvalt bij doorslaand vocht is dat de vochtplekken buiten op de zelfde locatie zitten als binnen. Doorslaand vocht kan vervelende gevolgen hebben, laat dit vochtprobleem daarom altijd bekijken en oplossen door een vochtbestrijding specialist.

Hoe kun je doorslaand vocht herkennen?

Doorslaand vocht in huis is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Dit vochtprobleem kan namelijk ontstaan op plaatsen in huis die lastig te bereiken zijn. Meestal ontstaat er een muffe geur in huis, maar op de duur kun je ook te maken krijgen met afbladderende verf, loslatend behang en/of stucwerk. Je kunt de buitenmuur grondig inspecteren op vochtplekken of verkleuringen. Zitten er ook gaten, kieren of scheurtjes in de muur? Dan is de kans groot dat daar het vochtprobleem zit. Wat opvallend is bij doorslaand vocht is dat de vochtplekken zowel binnen als buiten op dezelfde hoogte zitten. Als je zeker wilt weten of je last hebt van doorslaand vocht, neem dan altijd contact op met een vochtbestrijding expert. Zij kunnen na een vochtmeting gelijk vertellen of je last hebt van vochtdoorslag.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Kun je doorslaand vocht in de binnenmuur zelf behandelen?

Er zijn verschillende methodes waarmee je optrekkend vocht in de binnenmuur kunt behandelen. Allereerst is het handig om te weten dat het verhelpen van de symptomen niet voldoende is. Laat de verf op de muur los en je verft de muur opnieuw, dan ziet het er op het eerste gezicht weer fraai uit. Maar op den duur zal de nieuwe verf opnieuw af gaan bladderen. Hetzelfde geld voor behang en stucwerk. Je kunt ervoor kiezen om de muren te herstellen, te impregneren of te voorzien van een vochtwerende verf. Maar je kunt er ook voor kiezen om het vochtprobleem op te laten lossen door een specialist. Dan weet je in elk geval zeker dat het probleem met vochtdoorslag in de muur is verholpen. Als je het in een keer goed wilt doen, besteedt het dan uit aan een vochtbestrijding expert.

Doorslaand vocht in de muur bestrijden

Als je doorslaand vocht in de binnenmuur effectief wilt bestrijden, kies dan voor de muurelementen van Schrijver Systeem. Het is niet alleen de oplossing tegen doorslaand vocht, maar verhelpt ook andere mogelijke vochtproblemen. Hierbij kun je denken aan optrekkend vocht en een grote hoeveelheid condensatievocht in huis. Als je kiest voor de muurelementen van Schrijver Systeem, kies je voor een permanente en duurzame oplossing. De elementen kunnen meestal (dat hangt af van de grootte van het huis) binnen één werkdag geplaatst worden. De muren zijn natuurlijk niet in een keer droog, maar na een aantal maanden zullen de muren volledig opdrogen. Zo heb je geen last meer van vochtplekken op de muur, geen muffe lucht meer in huis en zal het behang gewoon blijven zitten. Neem contact met ons op voor advies of een gratis vochtmeting.