Vochtproblemen door een koudebrug
09 februari 2023 
2 min. leestijd

Vochtproblemen door een koudebrug

Een koudebrug is vaak de oorzaak van een vochtprobleem in de muur. Een koudebrug is een deel van de buitenschil van je huis. Het is een zwakke schakel in de isolatie van je woning. Wanneer er weinig tot geen isolatie aanwezig is, ontstaat er een koudebrug. Een koudebrug zorgt niet alleen voor vochtproblemen, maar zorgt ook voor een warmteverlies in huis. Dit zijn namelijk de koude plekken op de binnenmuur. Dit probleem ontstaat wanneer de isolatieschil van de woning op een of meerdere plaatsen wordt onderbroken. Dat kan gebeuren als de spouwmuurisolatie wat zakt. Maar ook achtergebleven puin tijdens de bouw van de woning of een verbouwing kan een koudebrug veroorzaken.

Hoe ontstaat er een vochtprobleem door een koudebrug?

Een koudebrug is de veroorzaker van een koude plek op de muur. Meestal zitten de koudebruggen vlak bij een raamkozijn, dakrand of bij de overgang van een muur naar een raam. Als er sprake is van condensatievocht in huis, dan zullen de vochtplekken ontstaan op de koudste plekken op de muur. Wanneer er een vochtplek op de muur ontstaat, zal deze plek alleen maar groter worden. Meestal gaat er zelfs schimmel op groeien, dit zorgt ervoor dat de muurbedekking beschadigd. Denk bijvoorbeeld aan behang dat los gaat laten, afbladderende verf of stucwerk dat afbrokkelt. Een koudebrug is zeker niet gunstig voor het behangpapier en schilderwerk. Als er nog houten constructies aanwezig zijn in huis, dan kan het hout van de constructie zelfs gaan rotten.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat zijn de gevolgen van een koudebrug?

Wanneer er vochtige plekken op de muur staan als gevolg van een koudebrug, dan zal er allereerst schimmel op gaan groeien. Als je geen actie onderneemt zal de schimmel in huis alleen maar toe gaan nemen. Het gevolg hiervan is dat er een muffe geur in huis zal ontstaan. Deze muffe geur wordt weer veroorzaakt door de schimmels die in de vloerbedekking, meubels en de gordijnen gaan zitten. Dan heb je nog de beschadigingen in de muur, in sommige gevallen ziet de gehele muur er zwart en groen uit door de schimmel. Het laatste gevolg van schimmel op de muur en vochtproblemen zijn de gezondheidsklachten. Vermoeidheid, keelpijn, hoofdpijn etc. zijn allemaal gezondheidsklachten die kunnen ontstaan bij veel vocht en schimmel in huis.

Hoe kan een vochtprobleem door een koudebrug opgelost worden?

Allereerst is het belangrijk om de oorzaken van het vochtprobleem te achterhalen. Soms is er niet alleen sprake van een koudebrug maar gaat het om een combinatie van vochtproblemen. Het is goed om een vochtbestrijder in te schakelen voor een vakkundige analyse. Na de vochtmeting van de vochtspecialist zijn de oorzaken van het vochtprobleem snel bekend.

Daarna kan gekeken worden naar het verhelpen van het vochtprobleem door een koudebrug. We werken hoofdzakelijk met de milieuvriendelijke muurelementen. Deze muurelementen worden in de buitenmuur geplaatst en zorgen ervoor dat de muur begint met drogen. Doordat de muren opdrogen zal er minder snel schimmel op gaan groeien. Het voordeel van de muurelementen is dat deze binnen één werkdag geplaatst kunnen worden én het is een permanente oplossing. Het is ook mogelijk om de muren te laten injecteren, alleen dit zul je om de zoveel jaar opnieuw moeten laten doen. Zou je meer willen weten over dit vochtbestrijding systeem? Twijfel niet, neem gerust contact op met ons.