Optrekkend vocht in muren
24 januari 2023 
2 min. leestijd

Optrekkend vocht in muren

Heb je last van optrekkend vocht in de muren van je woning? Binnen Nederland is optrekkend vocht een van de meest voorkomende vochtproblemen in huis. Hoe kan dit? Veel huizen in Nederland zijn voor het jaar 1980 gebouwd, toen werden de muren nog niet voorzien van een zogenaamde vochtkering of waterkering. Pas na het jaar 1980 werden de muren van de meeste woningen wel voorzien van een waterkering.

Maar wat is een waterkering precies? Dat is een zogenaamde waterkerende laag die bestaat uit vocht bestendig materiaal. De vochtkering zorgt ervoor dat de muren en de fundering geen grondvocht opnemen. Het grondvocht wordt door de muur geabsorbeerd, deze bevatten schadelijke zouten en die blijven in de muur achter wanneer deze is opgedroogd. Dit is niet alleen vervelend voor de buitenmuren. Maar ook op de binnenmuren zul je de gevolgen van optrekkend vocht kunnen constateren.

Hoe kun je optrekkend vocht in muren herkennen?

Het opvallende bij optrekkend vocht in muren is dat de vochtplekken in de meeste gevallen onderaan de muur zitten. Bij andere vochtproblemen zitten de vochtplekken hoger op de muur. Optrekkend vocht kun je onder andere herkennen aan:

  1. Er zijn vochtplekken op de muur te zien en daar gaat uiteindelijk schimmel op groeien.
  2. Het behang en het stucwerk kan los gaan laten aan de onderkant van de muur (meestal groeit er dan schimmel onder).
  3. Doordat de vloer vochtig begint te worden kan het laminaat krom gaan trekken.
  4. Als de muren erg vochtig worden en er begint schimmel op te groeien zal er uiteindelijk een muffe geur in huis ontstaan.
  5. Een hoge luchtvochtigheid in huis. Een gezonde luchtvochtigheid in huis heeft een percentage van 40 tot 60 procent. Optrekkend vocht in muren kan ervoor zorgen dat het percentage boven de 60 procent uit komt.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Methodes om optrekkend vocht in muren te stoppen

Er zijn tal van middelen en methodes om optrekkend vocht in muren te verhelpen. De meest bekende oplossingen zijn het injecteren van muren, het onderkappen van de buitenmuur of het plaatsen van milieuvriendelijke muurelementen. Hieronder wordt elke vochtbestrijding methode nog even kort toegelicht:

De muur injecteren tegen optrekkend vocht - Deze methode wordt waarschijnlijk het meest gebruikt. De muren worden gevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. Hierdoor kan het grondvocht niet meer via de muur omhoog trekken. Deze oplossing is relatief vrij goedkoop, alleen niet permanent. Wij injecteren de muren alleen als het om binnenmuren gaat, voor de buitenmuren gebruiken we de muurelementen.

De muur onderkappen - Dit is een goede oplossing om optrekkend vocht in muren te stoppen. Het komt er eigenlijk op neer dat er een waterkerende laag in de muren wordt aangebracht. Alleen dit is wel een serieuze verbouwing die aardig wat tijd in beslag gaat nemen. Het onderkappen van de muur zorgt voor enorm veel stof en rotzooi. Daarnaast is deze methode alleen geschikt voor optrekkend vocht. Als er ook sprake is van doorslaand vocht of condensatievocht, dan is deze methode niet ideaal.

Muurelementen in de muur plaatsen - Dit is wat ons betreft een uitstekende oplossing om optrekkend vocht in muren te verhelpen. Deze oplossing is duurzaam, de elementen kunnen binnen een korte tijd geplaatst worden en drogen de muur van binnenuit. Onderhoud is niet nodig en deze oplossing is permanent.

Vochtbestrijding van Schrijver Systeem

De vochtbestrijding specialisten van Schrijver Systeem werken al jaren met de muurelementen. Inmiddels meer dan 35 jaar en in die periode hebben we duizenden woningen vochtvrij gemaakt. Zou je meer willen weten over onze vochtbestrijding methode of wil je direct advies van een ervaren vochtbestrijder? Neem gerust contact met ons op en informeer naar de gratis vochtmeting.