Opstijgend vocht in de binnenmuur
27 augustus 2022 
3 min. leestijd

Opstijgend vocht in de binnenmuur

Opstijgend vocht in de binnenmuur is een vervelend vochtprobleem in huis. Dit probleem zie je vooral terug in de oudere woningen, in dit geval bedoelen we huizen die voor het jaar 1980 zijn gebouwd. Tijdens het bouwen van deze huizen zijn de muren niet voorzien van een zogenaamde waterkering. De waterkering is een waterkerende laag die ervoor zorgt dat het grondvocht niet via de muur omhoog getrokken kan worden. Zit er geen waterkering in de muur, of is deze verslechterd? Dan kan het grondvocht via de stenen en het metselwerk gewoon omhoog stijgen. Vandaar ook de benaming: "Opstijgend vocht".

In dit artikel leggen we uit hoe je opstijgend vocht in de binnenmuur kunt herkennen. We lichten een aantal methodes toe om optrekkend vocht te stoppen en we bieden een permanente oplossing tegen opstijgend vocht en andere vochtproblemen.

Hoe kun je opstijgend vocht in de binnenmuur signaleren?

Opstijgend vocht kun je op een aantal manieren herkennen. Het meest opvallende is dat er vochtplekken ontstaan op de binnenmuur van je woning. Deze vochtplekken bevinden zich meestal onderaan op de binnenmuur. Er zijn nog meer symptomen van optrekkend vocht in huis, dat zijn:

  1. De muurbedekking zal los gaan laten, hierbij kun je denken aan afbladderende verf, stucwerk dat afbrokkelt of loslatend behang. Dit zul je vooral terugzien aan de onderkant van de binnenmuur, dat is een typisch kenmerk van opstijgend vocht.
  2. Doordat er vochtplekken op de muur gaan zitten, zal er uiteindelijk ook schimmel op de muur gaan groeien. Als je het vochtprobleem niet stopt, dan zal er alleen maar meer schimmel gaan groeien en ontstaat er uiteindelijk ook een muffe geur in huis.
  3. Door de vochtige muren zal de luchtvochtigheid in huis ook toe gaan nemen. Dat is vervelend voor het leefklimaat van de woning. Maar hierdoor kunnen ook de energierekeningen hoger gaan worden. Een vochtige woning is namelijk lastiger warm te krijgen, dus zet je al snel de verwarming een paar graden hoger.

Als je niet zeker weet of je last hebt van opstijgend vocht in de binnenmuur? Neem dan gerust contact op met een vochtbestrijding specialist. Met behulp van een vochtmeting in huis en in de muur kan de oorzaak van het vochtprobleem snel achterhaald worden. Hoe langer je wacht, des te erger worden de symptomen en des te langer duren de herstelwerkzaamheden.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Welke methodes zijn er om optrekkend vocht op te lossen?

In het algemeen zijn er drie goede oplossingen om opstijgend vocht in de binnenmuur te verhelpen. Je kunt ervoor kiezen om de muren te laten injecteren met een vochtwerende gel. Een andere oplossing is het laten onderkappen van de muren of je kunt ervoor kiezen om muurelementen in de buitenmuur te laten plaatsen. Hieronder lichten we elke methode om opstijgend vocht te verhelpen nog even toe:

De muren injecteren tegen optrekkend vocht: Dit is een methode die veel wordt gebruikt om optrekkend vocht te stoppen. Het is een snelle, eenvoudige en relatief goedkope oplossing. Er worden gaten in de muur geboord net boven de vloer en deze worden gevuld met een vochtwerende vloeistof of gel. Deze vloeistof zal in het metselwerk uit gaan zetten waardoor het vocht niet meer door de muur heen trekt.

De muren laten onderkappen: Dit is een zeer effectieve methode en een permanente oplossing om optrekkend vocht te stoppen. Wat er eigenlijk gebeurd is dat er een waterkerende laag wordt aangebracht in de muur. In het metselwerk aan de onderkant van de muren worden horizontale sleuven uitgefreesd. Hierdoor komt de bovenkant van de muur los van de onderkant. Vervolgens wordt er een waterkerende laag aangebracht. Een permanente oplossing, maar wel een flinke verbouwing en dit zorgt voor veel overlast.

Muurelementen in de buitenmuur laten plaatsen: Dit is een goede oplossing om opstijgend vocht in de binnenmuur te verhelpen. Tevens is deze oplossing ook geschikt om doorslaand vocht en een grote hoeveelheid condensatievocht te stoppen. De elementen worden in de buitenmuur geplaatst en door de wind die er doorheen blaast drogen de muren van binnenuit op. Deze elementen kunnen binnen een werkdag geplaatst worden en vereisen nauwelijks onderhoud. Je kunt zelfs kiezen welke kleur muurelementen je wilt laten plaatsen.

Geen opstijgend vocht meer dankzij Schrijver Vochtbestrijding

Zoals eerder is vermeld, is het plaatsen van muurelementen een uitstekende oplossing. Na het plaatsen van de ventilatiestenen wordt opstijgend vocht in de binnenmuur gestopt. De vochtplekken op de muur zullen kleiner worden en uiteindelijk verdwijnen. Schrijver Vochtbestrijding werkt hoofdzakelijk met de muurelementen en heeft de afgelopen 35 jaar al duizenden muren en woningen vochtvrij gemaakt.

Wil je meer weten over de muurelementen van Schrijver Systeem? Of wil je graag advies over het oplossen van opstijgend vocht in de binnenmuur? Of wil je misschien een gratis vochtmeting aanvragen? Het kan allemaal, neem contact met ons op via de telefoon of vul het contactformulier in. We staan graag voor je klaar!