Normale vochtigheid in huis
15 november 2022 
3 min. leestijd

Normale vochtigheid in huis

Wanneer is er sprake van een normale vochtigheid in huis? Dat is bij een percentage tussen de 40 en 60 procent. Als het percentage lager is dan 40 procent, dan is de luchtvochtigheid in huis te laag. Komt het percentage boven de 60 procent? Dan is de luchtvochtigheid in huis niet meer normaal, maar juist te hoog. In dit artikel geven we je meer uitleg over een normale vochtigheid in huis en geven we je een aantal tips waarmee je de luchtvochtigheid kunt verlagen.

Hoe houd je de vochtigheid in huis normaal?

Er zijn diverse methodes om de hoeveelheid vocht in huis op een normaal niveau te brengen. Allereerst is het belangrijk dat je de luchtvochtigheid in huis kunt achterhalen. Dat kan met een weerstation of een zogenaamde hygrometer. Allebei de apparaten kun je eenvoudig online bestellen en heb je direct een beeld van het vochtpercentage in huis. Is de luchtvochtigheid aan de lage kant, dan kun je gebruik maken van een luchtbevochtiger of je kunt beter gaan ventileren. Ventileren is ook een goede methode bij een hogere luchtvochtigheid. Bij een zeer hoge vochtigheid in huis raden we aan om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Meestal is er dan sprake van een vochtprobleem en het is belangrijk dat dat probleem eerst wordt opgelost.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wat te doen bij een lage luchtvochtigheid in huis?

Een lage luchtvochtigheid komt vaak voor in het stookseizoen, in veel gevallen wordt de verwarming hoog gezet. Hierdoor wordt de omringende lucht uitgedroogd. Dit is niet alleen slecht voor jezelf, maar ook voor huisdieren, (houten) meubels en planten. Bij een lage luchtvochtigheid in huis kunnen er ook diverse gezondheidsklachten ontstaan. Zo kun je last krijgen van een droge huid, hoofdpijn en/of keelpijn. Een lage luchtvochtigheid in huis kun je verhelpen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger. Zo zijn er luchtbevochtigers op de markt die zelf de luchtvochtigheid op een normaal niveau houden. Je kunt ook beter gaan ventileren in de herfst, lente en zomer. Dit zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid in huis omhoog gaat. De laatste tip die we je mee willen geven is om niet te warm te stoken in de winter. Dit is een grote veroorzaker van een lage luchtvochtigheid in huis. Zet de verwarming dus niet al te hoog.

Hoe kun je merken dat de vochtigheid in huis hoog is?

Een hoge luchtvochtigheid in huis kan voor veel problemen zorgen. In sommige gevallen begint er schimmel op de muur te groeien als gevolg van teveel vocht in huis. Groeit er schimmel op de muur? Dan ontstaat er binnen een korte tijd een muffe geur in huis. Deze geur gaat ook in je kleding en in de meubels zitten. Maar ook de verf op de muur zal afbladderen en het stucwerk kan loslaten. Dan hebben we het nog niet gehad over de mogelijke gezondheidsklachten die kunnen ontstaan. Is de vochtigheid in huis niet meer normaal? Dan is het verstandig om een vochtexpert in te schakelen en het vochtprobleem zo snel mogelijk te verhelpen. Hoe langer je wacht, des te hoger zullen de onkosten zijn.

Mogelijke oorzaken van een hoge vochtigheid in huis

Wanneer we het hebben over vochtbestrijding, dan zijn er vaak 3 vochtproblemen die in huis aanwezig kunnen zijn. Dat zijn: Optrekkend vocht, teveel condensatievocht en doorslaand vocht. Elk vochtprobleem heeft weer een andere methode om het op te lossen. Optrekkend vocht komt voornamelijk voor in oude woningen die voor het jaar 1980 zijn gebouwd. Toen was het niet noodzakelijk om een vochtkering in de muur te plaatsen. Hierdoor trekt het vocht eenvoudig via de muur omhoog. Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door een combinatie van een poreuze muur met een periode dat er veel neerslag valt. Het vocht slaat via de buitenmuur door naar de binnenmuur van de woning. De laatste oorzaak wordt binnenshuis veroorzaakt, als er veel condensatievocht ontstaat en er wordt weinig geventileerd krijg je hiermee te maken.

Hoe krijg je een normale vochtigheid in huis?

Er zijn diverse methodes om de luchtvochtigheid in huis weer op een normaal niveau te krijgen. Alleen je moet wel weten welk vochtprobleem er aanwezig is in je woning. Dit kun je achterhalen door een vakkundige vochtbestrijder in te schakelen. Met behulp van een gratis vochtmeting weet je vrij snel waar je mee te maken hebt. Bij Schrijver Vochtbestrijding werken we hoofdzakelijk met het plaatsen van muurelementen. Dit is een milieuvriendelijke oplossing die geen onderhoud nodig heeft. Wil je meer weten over een normale vochtigheid in huis of de muurelementen van Schrijver Systeem? Neem gerust contact met ons op.