Vochtgehalte in huis
13 oktober 2022 
2 min. leestijd

Vochtgehalte in huis

Het vochtgehalte in huis heeft een grote impact op het binnenklimaat van de woning. Een gezonde leefomgeving is fijn voor je gezin, aangenaam om in te wonen en voorkomt een muffe geur in huis. Een ideaal vochtgehalte in huis is een percentage dat tussen de 40 en 60 procent ligt. Is het percentage lager, dan is de luchtvochtigheid in huis aan de lage kant. Dan is de lucht in de woning dus erg droog. Is het percentage hoger dan 60 procent? Dan wordt het te vochtig in huis. Als het percentage veel hoger is dan 60 procent, dan is het belangrijk om snel een vochtexpert in te schakelen. Waarschijnlijk is er sprake van een vochtprobleem en hoe langer je wacht, des te erger en vervelender het wordt.

Wat als het vochtgehalte in huis te hoog is?

Bij een (te) hoog vochtgehalte in huis krijg je te maken met schimmels en bacteriën in je woning. Doordat er vocht in de muur gaat zitten zal eerst de muurbedekking beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan loslatend behang, stucwerk dat afbrokkelt of afbladderende verf. Meestal zie je ook gelijk zwarte schimmel plekken op de muur zitten. Als er schimmel op de muur gaat groeien, dan zal er na een tijdje een muffe geur in de woning ontstaan. Deze muffe geur zal uiteindelijk in de meubels en in de gordijnen gaan zitten.

Een hoog vochtgehalte in de woning is meestal een gevolg van een vochtprobleem. De meest voorkomende vochtproblemen zijn optrekkend vocht (komt meestal voor bij oude woningen), doorslaand vocht (zien we bij beschadigde en poreuze muren) en condensatievocht. Als het vochtgehalte in huis erg hoog is, dan kun je beter gelijk een vochtbestrijder inschakelen voor een vakkundige vochtmeting. Zo voorkom je dat de situatie verslechterd en ben je uiteindelijk voordeliger uit om het op te lossen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe houd je het vochtgehalte in huis optimaal?

Je kunt het vochtgehalte in huis makkelijk in de gaten houden met een weerstation of een zogenaamde hygrometer. Deze apparaten kun je eenvoudig online bestellen of verkrijgen bij een bouwmarkt in de buurt. Op het schermpje van het weerstation kun je gelijk zien wat het vochtpercentage is van de ruimte. Is het percentage net iets onder de 40 procent, of juist net boven de 60 procent, dan kun je vrij eenvoudig actie ondernemen. Zo kun je snel wat beter gaan ventileren om het vochtgehalte te verlagen. Of je kunt gebruik maken van een luchtbevochtiger om het percentage wat te verhogen.

Tips om het vochtgehalte in huis te verlagen:

  • Heb je een mechanische ventilatie in huis? Maak daar dan zeker gebruik van! Zelfs in de wintermaanden is het goed om de ventilatie aan te laten staan. Het verwarmen van vochtige lucht kost namelijk veel meer energie dan het verwarmen van droge lucht.
  • Zet regelmatig de ramen open (overdag). Een raam open zetten zorgt voor frisse lucht, als je dit meerdere keren per dag doet zal de luchtvochtigheid in huis lager worden. Het is ook goed om ramen tegenover elkaar open te zetten om de boel goed te laten luchten.
  • Verminder vocht in huis door een afzuigkap aan te zetten tijdens het koken. Het is ook goed om een raam open te zetten tijdens het koken, douchen of het laten drogen van de was. Natte was kun je ook buiten ophangen als het lekker weer is.

Verhelp vochtproblemen met Schrijver Vochtbestrijding

Als je echt last hebt van een veel te hoog vochtgehalte in huis, dan heb je last van een vochtprobleem. Schrijver Vochtbestrijding is inmiddels 35 jaar actief op het gebied van vochtbestrijding. We werken met gepatenteerde muurelementen die de muren van binnenuit opdrogen. Het maakt niet uit of er sprake is van optrekkend vocht, doorslaand vocht of condensatievocht. Deze oplossing is geschikt voor elk type vochtprobleem. De ventilatiestenen kunnen binnen één werkdag geplaatst worden en binnen enkele maanden zullen de muren een stuk droger zijn.

Zou je meer willen weten over een gezonde luchtvochtigheid in huis? Of is er sprake van een vochtprobleem en heb je daar vragen over? Of zou je graag een gratis vochtmeting in willen plannen? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op.