Teveel vocht in een nieuwbouwhuis
29 april 2022 
2 min. leestijd

Teveel vocht in een nieuwbouwhuis

Mensen die in een nieuwbouwhuis wonen denken in veel gevallen dat er geen vochtproblemen in hun woning kunnen ontstaan. Helaas, niets is minder waar. Zelfs in nieuwbouwhuizen kun je te maken krijgen met een te hoge luchtvochtigheid in huis. Meestal met vervelende gevolgen, hierbij kun je denken aan vochtplekken op de muur, een muffe geur en soms begint er schimmel op de muur te groeien. In nieuwbouwwoningen kunnen vochtproblemen ontstaan door een constructiefout, maar ook door weinig ventilatie. We vertellen je er graag meer over in dit artikel.

Hoe vochtig mag het zijn in een nieuwbouwhuis?

Natte plekken of schimmel op de muur zijn meestal te zien wanneer je te maken hebt met een te hoge luchtvochtigheid. Maar wanneer is de luchtvochtigheid in huis nou gezond of acceptabel? Een ideale luchtvochtigheid bedraagt tussen de 40 en 60 procent. Onder de 40 procent is de luchtvochtigheid te laag. Dan kun je gebruik maken met een luchtbevochtiger, dat probleem is vrij snel opgelost. Maar als het percentage boven de 60 komt, is er sprake van overtollig vocht. Vaak zal de woning ook klam aanvoelen en er kan een muffe geur ontstaan. Heb je de luchtvochtigheid in huis gemeten en is deze te hoog? Schakel dan altijd een vochtbestrijding specialist in voor een gratis vochtmeting, zoals Schrijver Systeem®.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Tips om vocht in een nieuwbouwhuis te verminderen

De luchtvochtigheid in een nieuwbouwhuis kun je op peil houden op verschillende manieren. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kunnen wij van Schrijver Systeem kijken naar een permanente oplossing. Maar met de volgende tips kun je vrij eenvoudig de luchtvochtigheid in je nieuwe woning verlagen:

  1. Maak gebruik van het ventilatiesysteem in de woning. Als je gaat koken of douchen, ontstaat er erg veel vocht. Als dit vocht niet via een raam of ventilatiesysteem naar buiten kan, dan gaat het zich nestelen op de muren. Dan krijg je natte plekken op de muur en op die plekken kan zelfs schimmel gaan groeien. Ventileer daarom voldoende.
  2. Zet regelmatig de ramen open. Hierdoor komt er niet alleen frisse lucht naar binnen, maar het vocht gaat ook naar buiten. Als je regelmatig de ramen open zet dan verklein je de kans op een te hoge luchtvochtigheid in je nieuwbouwhuis.
  3. Zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Je kunt met behulp van een hygrometer de luchtvochtigheid in huis bijhouden. Probeer het percentage tussen de 40 en 60 procent te houden. Lukt dit niet met extra ventilatie, dan is er helaas meer aan de hand in je woning.

Een vochtvrije woning met Schrijver Systeem®

Zit je net in een nieuwbouwwoning en is er sprake van een grote hoeveelheid vocht in huis? Twijfel niet, maar neem contact op met een van onze vochtbestrijding specialisten. Dankzij onze gepatenteerde muurelementen blijven de muren van het huis droog en is de kans op vochtproblemen minimaal. Binnen een x-aantal maanden zijn de muren opgedroogd met behulp van de wind van buiten. Deze milieuvriendelijke oplossing op het gebied van vochtbestrijding vereist nauwelijks onderhoud. Wil je zeker weten of je last hebt van een vochtprobleem in je nieuwbouwwoning? Neem contact op en vraag om een gratis vochtmeting. Wacht zeker niet te lang, teveel vocht in een nieuwbouwwoning is slecht voor de constructie en je gezondheid.