Zwarte schimmel in huis
15 november 2022 
3 min. leestijd

Zwarte schimmel in huis

Heb je veel last van zwarte schimmel in huis? Dan is het ontzettend belangrijk dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. In eerste instantie zul je gelijk denken aan het reinigen van de zwarte schimmel op de muur. Op zich is dat niet slecht, maar als je alleen de schimmel plekken verwijderd, zul je uiteindelijk zien dat er weer nieuwe schimmelplekken ontstaan. Zwarte schimmel in huis ontstaat altijd wanneer het te vochtig in huis is. Het is dus belangrijk om direct het vochtprobleem aan te pakken dat zorgt voor de schimmel op de muur. Zwarte schimmel kan op vele plekken in huis groeien, in veel gevallen is dat in de badkamer, woonkamer, kelder of in de keuken.

Hoe kun je zwarte schimmel in huis herkennen?

In veel gevallen kun je zwarte schimmel herkennen aan zwarte plekken of spikkels op de muur. Zitten de schimmelplekken tegen het plafond aan, dan kun je last hebben van een grote hoeveelheid condensatievocht. Heeft het een tijdje flink geregeld en zit de zwarte schimmel in het midden van de muur? Dan is de kans groot dat je last hebt van doorslaand vocht. Wanneer de zwarte schimmel voor het grootste gedeelte aan de onderkant van de muur zit, dan kun je last hebben van doorslaand vocht. In sommige gevallen groeit er zwarte schimmel in huis als gevolg van een lekkage. Het kan ook zijn dat er schimmel achter het behang gaat groeien. Meestal laat het behang dan los en als je dit een beetje omhoog trekt zul je zien dat er schimmel achter zit. Constateer je zwarte schimmel in huis? Laat het dan zo snel mogelijk oplossen door een vochtbestrijder of vochtspecialist.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe ontstaat zwarte schimmel in huis?

Zwarte schimmel in huis ontstaat niet zomaar, dit is het gevolg van een vochtprobleem in de woning. De meest voorkomende vochtproblemen in huis zijn: Optrekkend vocht, condensatievocht en doorslaand vocht. Wanneer je deze vochtproblemen in de muur verhelpt, zal de luchtvochtigheid in huis weer normaal worden en zal de zwarte schimmel stoppen met groeien.

Maar wat is zwarte schimmel eigenlijk? Schimmels zijn micro organismen die vaak kunnen ontstaan in vochtige ruimtes. Vaak zijn dat warme plekken in de woning (met een temperatuur tussen de 18 en 25 graden Celsius). Zijn er geen luchtstromen in deze ruimtes? Dan is dat ideaal voor schimmel op de muur. Dit is ook waarom er vaak schimmel in de badkamer ontstaat. De badkamer is een warme en vrij vochtige ruimte. Maar ook in de keuken kan er snel schimmel op de muur ontstaan. Zwarte schimmel is wel de variant die je het vaakst tegen zult komen in huis.

5 Tips om zwarte schimmel in de woning te voorkomen.

  1. Goed ventileren in huis - Door regelmatig een raam of deur open te zetten kan er voldoende natuurlijke lucht binnenkomen. Hierdoor zal de luchtvochtigheid in huis wat lager worden en krijg je minder snel last van zwarte schimmel.
  2. Laat de was buiten drogen - Wanneer je de natte was binnen laat drogen, heeft dat invloed op de luchtvochtigheid in de kamer. Het is beter om de was buiten te laten drogen. Regent het buiten? Laat de was dan wel binnen drogen maar zet wel een raam of deur open.
  3. Afzuigkap gebruiken en leg een deksel op de pan - Tijdens het koken kun je de hoeveelheid condensatievocht verminderen door de afzuigkap aan te zetten en deksels op de pannen te leggen. Dit zorgt ervoor dat de vochtigheid in huis normaal blijft.
  4. Muren drogen na het douchen - Als je net hebt gedoucht, dan is het goed om de douche kabine droog te maken. Heb je tegels in de badkamer en zijn deze nat na het douchen? Dan is het verstandig om deze ook even af te drogen.
  5. Maak gebruik van een hygrometer of weerstation - Met een van deze apparaten kun je de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten houden. Het is niet 100% betrouwbaar, maar je krijgt wel een duidelijk beeld wanneer de vochtigheid in huis te hoog of te laag is. Zodat je daarop actie kunt ondernemen.

Zwarte schimmel in huis permanent stoppen?

Zoals eerder vermeld is het belangrijk om eerst het vochtprobleem in huis te achterhalen. Dat kan met behulp van een gratis vochtmeting van een vochtbestrijder. Na een vochtmeting in huis en een meting in de muur kan de oorzaak snel achterhaald worden. Hierna wordt er gekeken naar de mogelijkheden om het vochtprobleem te verhelpen. Bij Schrijver Vochtbestrijding werken we hoofdzakelijk met muurelementen die in de buitenmuur geplaatst worden. Deze ventilatiestenen zorgen ervoor dat de muur van binnenuit uitdroogt waardoor je geen last meer zult hebben van zwarte schimmel in huis. Wil je meer weten over onze duurzame oplossing? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op.