Wat is de beste luchtvochtigheid in huis?
29 maart 2021 
2 min. leestijd

Wat is de beste luchtvochtigheid in huis?

De beste luchtvochtigheid in huis is een percentage dat tussen de 40% en de 60% ligt. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% uitkomt, ontstaat er een droge lucht in huis en dat is niet zo best. De lage luchtvochtigheid zorgt dan voor gezondheidsklachten en veroorzaakt schade aan huis en interieur door uitdroging. Hierbij kunt u denken aan scheuren en barstjes in de houten vloer en het meubilair.

Een te hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaakt eveneens ernstige gezondheidsproblemen en schade aan huis en haard. Klachten door een te hoge luchtvochtigheid manifesteren zich weer op een manier. Het zijn altijd dezelfde factoren die de luchtvochtigheid in huis bepalen, temperatuur, condensvorming en ventilatie.

Om overmatige condensvorming tegen te gaan, moet eerst achterhaald worden waar het vocht in huis vandaan komt. Bij bijvoorbeeld optrekkend vocht komt de condens in huis uit de grond. Een vloerrenovatie is erg prijzig. Met de muurelementen van Schrijver Systeem® wordt op een natuurlijke en duurzame manier een natuurlijke luchtstroom in uw huis gecreëerd om de best mogelijke luchtvochtigheid in huis te creëren.

Een te lage luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid in huis openbaart zich het vaakst in de herfst en winter. Temperatuur speelt een grote rol bij de luchtvochtigheid. Hoe warmer het is, hoe meer water zich in de atmosfeer bevindt in de vorm van damp.

Veelvoorkomende gezondheidsklachten bij een te lage luchtvochtigheid zijn droge ogen, een droge keel, overmatige jeuk en een droge huid. In de herfst en winter ervaren veel mensen een gekmakende jeuk kort nadat ze hebben gedoucht. Terwijl ze daar in de lente en zomer nauwelijks last van hebben. Dit is het gevolg van een te lage luchtvochtigheid in huis. De muurelementen van Schrijver Systeem® creëren een natuurlijke luchtstroom in huis waardoor het binnenklimaat frisse buitenlucht krijgt aangevoerd. Luchtvochtigheid binnenshuis is nooit hetzelfde als de luchtvochtigheid buitenshuis. Door de muurelementen van Schrijver Systeem® wordt uw binnenklimaat op peil gebracht en vochtproblemen worden opgelost waardoor klachten zullen verdwijnen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Een te hoge luchtvochtigheid

Waar een te lage luchtvochtigheid in huis vervelende klachten veroorzaakt, zijn de klachten die een te hoge luchtvochtigheid veroorzaken nog ernstiger. Schade aan huis en interieur ontstaat nu niet door uitdroging, maar door het optreden van verrotting door overmatig vocht. Zowel houtrot als betonrot komen regelmatig voor in een huishouden met een te hoge luchtvochtigheid. Ook kan er een muffe geur in huis ontstaan. Zeker niet fijn, probeer daarom de beste luchtvochtigheid in huis te behouden.

De werking van de hoge luchtvochtigheidsgraad op het menselijk gestel zijn nog ernstiger. Schadelijke organismes voor de mens zoals schimmels en de huisstofmijt komen veelvuldig voor in een vochtig leefklimaat. De klachten die de huisstofmijt en schimmels veroorzaken uiten zich voornamelijk in de longen en luchtwegen bij mens en dier.

Gezonde mensen kunnen plotseling last krijgen van deze klachten en bestaande klachten zullen verergeren. Voor mensen die astmatisch zijn, aandoeningen hebben aan de luchtwegen of lijden aan longziektes is wonen in een huis met een te hoge luchtvochtigheid ronduit gevaarlijk.

Het creëren van de beste luchtvochtigheid in huis

Wie op internet of in de bouwmarkt gaat zoeken naar oplossingen om de hoge luchtvochtigheid in huis te bestrijden, komt vaak bedrogen uit. De meeste geboden oplossingen bestrijden namelijk enkel de gevolgen van de luchtvochtigheid in huis en niet de oorzaak. Het injecteren van vochtige binnenmuren en het strooien van korrels die vocht vreten zorgen er niet voor de luchtvochtigheid in huis verandert. Wil je de beste luchtvochtigheid in huis creëren, kies dan voor onze oplossing.

De muurelementen van Schrijver Systeem® doen dit wel. De oplossing die deze muurelementen bieden is niet alleen duurzame vochtbestrijding, het is ook een permanente oplossing. Nadat de muurelementen zijn geplaatst, zal voorgoed een natuurlijke luchtstroom in uw huis worden gecreëerd die voor een goede ventilatie zorgt. De muurelementen van Schrijver Systeem® behoeven evenmin onderhoud. Eenmaal geïnstalleerd is uw huis voorgoed voorzien van de beste luchtvochtigheid. Wilt u weten of de luchtvochtigheid in uw huis te hoog of te laag is? Heeft u twijfels of u de best mogelijke luchtvochtigheid in huis heeft? Vraag dan om een gratis vochtmeting bij vochtbestrijder Schrijver Systeem®.