Wat is de beste luchtvochtigheid in huis?
29 maart 2021 

Wat is de beste luchtvochtigheid in huis?

De luchtvochtigheid in huis moet tussen de 40% en de 60% liggen. Wanneer de luchtvochtigheid onder de 40% uitkomt, ontstaat er een droge lucht in huis. De lage luchtvochtigheid zorgt dan voor gezondheidsklachten en veroorzaakt schade aan huis en interieur door uitdroging.

Een te hoge luchtvochtigheid in huis veroorzaakt eveneens ernstige gezondheidsproblemen en schade aan huis en haard. Klachten door een te hoge luchtvochtigheid manifesteren zich weer op een manier. Het zijn altijd dezelfde factoren die de luchtvochtigheid in huis bepalen, condensvorming en ventilatie.

Om overmatige condensvorming tegen te gaan, moet eerst achterhaald worden waar het vocht in huis vandaan komt. Bij bijvoorbeeld optrekkend vocht komt de condens in huis uit de grond. Een vloerrenovatie is erg prijzig. Met de muurelementen van Schrijver Systeem® wordt op een natuurlijke en duurzame manier een natuurlijke luchtstroom in uw huis gecreëerd om de luchtvochtigheid op het gewenste niveau te brengen.

Een te lage luchtvochtigheid

Een lage luchtvochtigheid in huis openbaart zich het vaakst in de herfst en winter. Temperatuur speelt een grote rol bij de luchtvochtigheid. Hoe warmer het is, hoe meer water zich in de atmosfeer bevindt in de vorm van damp.

Veelvoorkomende klachten bij een te lage luchtvochtigheid zijn droge ogen, een droge keel, overmatige jeuk en een droge huid. In de herfst en winter ervaren veel mensen een gekmakende jeuk kort nadat ze hebben gedoucht. Terwijl ze daar in de lente en zomer nauwelijks last van hebben. Dit is het gevolg van een te lage luchtvochtigheid in huis. De muurelementen van Schrijver Systeem® creëren een natuurlijke luchtstroom in huis waardoor het binnenklimaat frisse buitenlucht krijgt aangevoerd. Luchtvochtigheid binnenshuis is nooit hetzelfde als de luchtvochtigheid buitenshuis. Door de muurelementen van Schrijver Systeem® wordt uw binnenklimaat op peil gebracht waardoor klachten zullen verdwijnen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Een te hoge luchtvochtigheid

Waar een te lage luchtvochtigheid in huis vervelende klachten veroorzaakt, zijn de klachten die een te hoge luchtvochtigheid veroorzaken nog ernstiger. Schade aan huis en interieur ontstaat nu niet door uitdroging, maar door het optreden van verrotting door overmatig vocht. Zowel houtrot als betonrot komen regelmatig voor in een huishouden met een te hoge luchtvochtigheid.

De werking van de hoge luchtvochtigheidsgraad op het menselijk gestel zijn nog ernstiger. Schadelijke organismes voor de mens zoals schimmels en de huisstofmijt komen veelvuldig voor in een vochtig leefklimaat. De klachten die de huisstofmijt en schimmels veroorzaken uiten zich voornamelijk in de longen en luchtwegen bij mens en dier.

Gezonde mensen kunnen plotseling last krijgen van deze klachten en bestaande klachten zullen verergeren. Voor mensen die astmatisch zijn, aandoeningen hebben aan de luchtwegen of lijden aan longziektes is wonen in een huis met een te hoge luchtvochtigheid ronduit gevaarlijk.

Het creëren van de beste luchtvochtigheid in huis

Wie op internet of in de bouwmarkt gaat zoeken naar oplossingen om de luchtvochtigheid in huis te bestrijden, komt vaak bedrogen uit. De meeste geboden oplossingen bestrijden namelijk enkel de gevolgen van de luchtvochtigheid in huis en niet de oorzaak. Het injecteren van muren en het strooien van korrels die vocht vreten zorgen er niet voor de luchtvochtigheid in huis verandert.

De muurelementen van Schrijver Systeem® doen dit wel. De oplossing die deze muurelementen bieden is niet alleen een duurzame oplossing, het is ook een permanente oplossing. Nadat de muurelementen zijn geplaatst, zal voorgoed een natuurlijke luchtstroom in uw huis worden gecreëerd die voor een goede ventilatie zorgt. De muurelementen van Schrijver Systeem® behoeven evenmin onderhoud. Eenmaal geïnstalleerd is uw huis voorgoed voorzien van de juiste luchtvochtigheid. Wilt u weten of de luchtvochtigheid in uw huis te hoog of te laag is? Vraag dan om een gratis vochtmeting bij Schrijver Systeem®.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down