Vochtplekken op de buitenmuur
11 maart 2022 
2 min. leestijd

Vochtplekken op de buitenmuur

Zitten er vochtplekken op de buitenmuur van je woning? Dan kun je te maken hebben met optrekkend vocht of doorslaand vocht. De plekken op de buitenmuur zijn niet fijn en in sommige gevallen trekken ze door de muur naar binnen. Dan krijg je weer te maken met vochtige plekken op de binnenmuur. Vochtige muren kunnen vervelende gevolgen hebben, doordat de luchtvochtigheid in huis omhoog gaat, is het lastiger om de temperatuur in huis te verhogen. Je kunt gemakkelijk de verwarming omhoog draaien, maar dat zie je zeker weer terug op de energierekening. Een ander verschijnsel dat minder aangenaam is, is de muffe geur in huis. Deze geur gaat op den duur ook in de meubels, gordijnen en in je kleding zitten. Maar wat nog veel erger is, dat zijn de gezondheidsklachten die gepaard gaan met een grote hoeveelheid vocht in huis. Zo kun je snel hoofdpijn krijgen of last van de luchtwegen. Daarom is het belangrijk om vochtplekken op de buitenmuur snel te verhelpen.

Vochtige buitenmuren door optrekkend vocht

Als je woning 40 jaar of ouder is, of in elk geval gebouwd is voor 1980, dan is de kans zeer aanwezig dat je geen waterkering hebt. Een waterkering zorgt ervoor dat de vocht in de grond niet wordt geabsorbeerd door de muur. Het grondwater bevat vaak ook zouten, die weer schadelijk zijn en de muren kunnen beschadigen. Zitten er vochtplekken op de buitenmuur en zitten deze bijna tegen de grond aan? Dan is de kans groot dat je last hebt van optrekkend vocht in de muur. Ook op de binnenmuren kun je zien of je te maken hebt met optrekkend vocht. Zo kan het behang op de muur loslaten, de planken in de vloer kunnen kromtrekken of het stucwerk komt los. Al met al is het eerst van belang om een vochtbestrijding specialist in te schakelen voor een vochtmeting. Zo kun je exact achterhalen van welk vochtprobleem in de muur er sprake is.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Vochtplekken worden veroorzaakt door doorslaand vocht

Het andere vochtprobleem dat wordt veroorzaakt door de combinatie van regen en slecht onderhouden (of beschadigde) muren. Als het een tijdje flink heeft geregend en de muren zijn poreus, dan krijg je al snel te maken met vochtdoorslag of doorslaand vocht. Zeker als de muur ook vol zit met begroeiing of het gehele jaar in de schaduw staat, dan kan de muur nauwelijks zelf opdrogen. Maar doorslaand vocht kan ook veroorzaakt worden door de kieren rondom ramen en kozijnen of een kapotte dakgoot. Wat erg kenmerkend is voor dit vochtprobleem is dat de vochtplekken zowel binnen als buiten ongeveer op dezelfde hoogte zitten. Meestal in het midden van de muur. Verder kun je het ook herkennen aan de bijkomende gevolgen of slijtage aan de buitenmuur. Zitten er scheuren en kiertjes in de buitenmuur bij de vochtplekken, dan is de kans zeer aanwezig dat doorslaand vocht jouw vochtprobleem is.

Wat kun je doen tegen vochtplekken op de buitenmuur?

Het allerbelangrijkste is dat je het vochtprobleem vanaf de bron aanpakt, dus niet alleen kiest voor het bestrijden van de symptomen. We begrijpen dat het makkelijker is om een muur even opnieuw te behangen of te schilderen. Of door er tijdelijk een heater of luchtontvochtiger bij in de buurt te zetten. Een van de meest rendabele oplossingen is om gebruik te maken van muurelementen. Deze muurelementen zorgen ervoor dat de muur van binnenuit opdroogt en droog blijft. Dit is een permanente oplossing en ook nog eens erg duurzaam / milieuvriendelijk. Als je kiest voor de muurelementen van Schrijver Systeem, dan weet je gelijk dat je er later niets meer aan hoeft te doen. Doorslaand vocht kun je ook verhelpen door de muur te impregneren, maar de muurelementen zijn gelijk de oplossing voor meerdere vochtproblemen. Als je meer wilt weten over vochtproblemen in de buitenmuur of de muurelementen van Schrijver Systeem: Neem gerust contact met ons op voor goed advies en indien nodig een gratis vochtmeting.