Vocht in huis meten
20 augustus 2022 
2 min. leestijd

Vocht in huis meten

Heb je het vermoeden dat er teveel vocht aanwezig is in huis? Of zijn de muren erg vochtig en zitten er daardoor vochtplekken op de muur? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een te hoge luchtvochtigheid. Je kunt het vocht in huis meten op meerdere manieren. Met een hygrometer kun je vrij eenvoudig de luchtvochtigheid in huis meten en met een vochtmeter het vocht in de muur. Beide apparaten zijn te koop bij een bouwmarkt of je kunt deze online bestellen. Het is ontzettend van belang om de hoeveelheid vocht in huis scherp in de gaten te houden en goed te ventileren. In dit artikel kun je er meer over lezen.

Wanneer zit er teveel vocht in huis?

Een goede luchtvochtigheid in huis heeft een percentage tussen de 40 en 60 procent. Dus als je een meting hebt gedaan met de hygrometer en het percentage is hoger dan 60 procent, dan is de luchtvochtigheid aan de hoge kant. Is het percentage 70 procent of hoger? Dan heb je overduidelijk last van een vochtprobleem in huis. Als er zoveel vocht in huis aanwezig is, dan zul je ook merken dat:

  1. Er op sommige plekken schimmel op de muur begint te groeien. Als er sprake is van veel condensatievocht dan zitten deze plekken meestal tegen het plafond aan.
  2. Doordat de muren erg vochtig zijn, zal het behang loslaten of de verf afbladderen. Als de muren zijn gestuct dan kan ook het stucwerk los gaan laten.
  3. Er heerst een muffe geur in huis. Dat komt doordat de schimmels in huis zich verder verspreiden en uiteindelijk ook in de vloerbedekking, gordijnen en meubels gaan zitten.
  4. In de koude maanden van het jaar is het lastig om de woning warm te krijgen. Je kunt de verwarming een paar graden hoger zetten, maar dat ga je merken wanneer de energierekening binnenkomt. Deze zal een stuk hoger zijn dan normaal.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Het vocht in huis meten en beter ventileren

Goed ventileren in huis zorgt voor een betere luchtvochtigheid. Het is belangrijk om de kamers in huis regelmatig te luchten door een raam of deur open te zetten. Vooral in de ruimtes waar veel condensatievocht ontstaat is dit erg belangrijk. Hierbij kun je denken aan de keuken, badkamer en zelfs de slaapkamer. Wanneer je beter gaat ventileren in huis, dan is het goed om regelmatig de hoeveelheid vocht in huis te meten. Dat kan vrij gemakkelijk met de eerder genoemde hygrometer.

Als je meer gaat ventileren en je merkt nog steeds dat de luchtvochtigheid in huis erg hoog is, dan is er meer aan de hand. Je hebt dan waarschijnlijk een duidelijk vochtprobleem in huis. De vochtproblemen in huis die het meeste voorkomen dat zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en een grote hoeveelheid condensatievocht. Zou je willen weten van welk vochtprobleem je daadwerkelijk last hebt? Neem dan contact op met een vochtbestrijding specialist zoals Schrijver Vochtbestrijding B.V.

De oplossing voor een goede luchtvochtigheid in huis

Schrijver Vochtbestrijding B.V. werkt met muurelementen die in de buitenmuur van de woning geplaatst worden. Deze elementen (ventilatiestenen) zorgen ervoor dat de muur van binnenuit opdroogt. Het is een permanente oplossing voor vochtproblemen in de muur. Externe energiebronnen zijn niet nodig en je hoeft de muurelementen slechts een keer per jaar even schoon te maken. De elementen zijn beschikbaar in meerdere kleuren, dus er zit altijd wel een kleur tussen die het beste aansluit bij de kleur van jouw woning. Als de muren droger worden, zal de hoeveelheid vocht in huis ook gaan afnemen. Ga je opnieuw het vocht in huis meten, dan zal het percentage lager zijn dan de eerste meting.

Meer weten over deze oplossing om het vocht in huis te verlagen? Neem gerust contact op met een van onze vochtbestrijding specialisten en informeer naar de gratis vochtmeting.