Vocht in huis. Hoe herken je de signalen?
29 januari 2018 
2 min. leestijd

Vocht in huis. Hoe herken je de signalen?

Waar gewoond wordt, is vocht in huis. Ook in jouw huis. We ademen, zweten, koken en douchen. Allemaal oorzaken waardoor er vocht de woning binnendringt. Op zich niet erg, als het vocht ook maar weer naar buiten kan. Bijvoorbeeld door te ventileren.

Maar naast deze dagelijkse oorzaken, zijn er ook andere vochtveroorzakers die veel ernstiger zijn. Denk aan optrekkend vocht en regendoorslag. Meestal ben je hier niet eens bewust van, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat de maximale vochtigheidsgraad van 60% overschreden wordt. Dit heeft direct gevolgen voor de conditie van de woning en gezondheid. Maar hoe weet je nu of de woning te vochtig is? Wees alert en herken de signalen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Signalen die verraden dat er teveel vocht in huis is

Teveel vocht in huis zorgt voor aantasting van de woning. En de gezondheid. Gelukkig kun je structurele vochtproblemen in huis herkennen door de onderstaande signalen.

Condens op de ramen

Valt het je regelmatig op dat ramen beslagen zijn? Dit is een duidelijk signaal dat er teveel aan vocht in de woning is. De warme en vochtige lucht koelt af aan het koude glas waardoor er condens ontstaat. Wanneer dit verschijnsel zich blijvend voordoet in de zomer en in de winter, dan lijkt er sprake te zijn van een structureel probleem. Belangrijk is dat de oorzaak wordt gevonden. Vraag naar een specialist van vochtbestrijding om de vochtveroorzaker te vinden.

Teveel vocht in huis herken je doordat behang loslaat

Vochtplekken, schimmels en behang dat loslaat

Wanneer vocht niet weg kan, gaat het in de muren zitten. Loop eens door je huis en controleer de binnenmuren. Het vocht nestelt zich vaak in hoeken en voegen. Ook kunnen vochtplekken ontstaan bij de plinten. Dan is er meestal sprake van optrekkend vocht. Vind je kringen op muren, schimmels in de hoeken of laat het behang los? Dan is dit een duidelijk signaal dat er sprake is van opstijgend vocht of regendoorslag. Dit probleem lost zich niet vanzelf op, dus laat een specialist ernaar kijken of bekijk de werking van de muurelementen van Schrijver Systeem.

Kromtrekken of opbollen van de vloer

Houten vloeren of laminaat kunnen kromtrekken of opbollen wanneer de ondergrond te vochtig is. Meestal is dit goed te zien doordat er kieren ontstaan tussen de vloerdelen. Daarnaast is het ook hoorbaar wanneer je over het gedeelte loopt. Een signaal dat er wat mis is. Het kan zijn dat de ondergrond niet goed geïsoleerd is waardoor het grondvocht naar boven trekt. Hopelijk kan het probleem eenvoudig worden verholpen met het Schrijver Systeem in plaats van dat de hele fundering moeten worden vervangen. Laat u gratis en vrijblijvend adviseren.

Muffe lucht

Niet alleen zijn de signalen van vocht in huis, hoor- en zichtbaar. Meestal is het ook te ruiken. Een penetrante muffe geur in huis dat doet denken aan een oude kelder. Zodra je de muffe lucht constateert is het raadzaam om direct er wat aan te (laten) doen want deze lucht gaat ook in kleding en het meubilair zitten. Iets wat je natuurlijk niet wilt.

Signalen van vocht in huis herkennen? Schakel professionele hulp in

Vertoont jouw woning signalen van teveel vocht in huis? Schakel een expert in om de oorzaak te achterhalen. De bovenstaande signalen ontstaan namelijk alleen als er structureel te veel vocht in huis aanwezig is en je niet oplost door af en toe een raam op te zetten. Om schade aan de woning en gezondheidsklachten te voorkomen moet dit duurzaam worden opgelost. Schrijver Systeem kan hierbij helpen. Ons systeem zorgt ervoor dat het overtollige vocht op een permanente en voordelige manier wordt verwijderd. Meer weten? Laat u gratis en vrijblijvend adviseren.