Te vochtig in huis?
09 december 2022 
2 min. leestijd

Te vochtig in huis?

Merk je dat het te vochtig in huis is? Begint er langzaam schimmel op de muur te groeien en ontstaat er een muffe geur in huis? Dat zorgt ervoor dat het leefklimaat in de woning minder aangenaam wordt. Als het te vochtig in huis is, dan is het belangrijk om daar snel op in te spelen. Hoe langer je wacht met het oplossen van het vochtprobleem, des te groter zal de schade worden. Wat we je gelijk willen adviseren is om een vochtbestrijder in te schakelen om de oorzaak van de vochtige woning te achterhalen. Met behulp van een vochtmeting weet je in no-time hoe het vochtprobleem ontstaat in huis.

Hoe wordt het te vochtig in huis?

Een vochtige woning kan op meerdere manieren ontstaan. Zo kun je denken aan een lekkage, slechte ventilatie of een vochtprobleem in de muur. De meest voorkomende vochtproblemen in de muur in Nederland zijn: Optrekkend vocht, condensatievocht en doorslaand vocht. Als de muren vochtig worden, dan gaat de luchtvochtigheid in huis ook omhoog.

Zou je de luchtvochtigheid in huis in de gaten willen houden? Dat is mogelijk met een zogenaamde hygrometer of een weerstation. Beide apparaten kun je vrij gemakkelijk in huis halen. We moeten er wel bij vermelden dat de apparaten niet altijd even nauwkeurig zijn. Maar je kunt hiermee wel makkelijk achterhalen of de luchtvochtigheid in huis te hoog of te laag is. Let wel goed op de plaats waar je de hygrometer wegzet, deze kun je beter niet voor een raam in de zon zetten. Dan kan het vochtpercentage (iets) afwijken van de realiteit.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Wanneer is de hoeveelheid vocht in huis normaal?

Een gezonde luchtvochtigheid heeft een vochtigheidsgraad van 40 tot 60 procent. Is het percentage 40 procent of lager? Dan is de luchtvochtigheid in huis te laag. Dat zou je vrij eenvoudig op kunnen lossen door gebruik te maken van een luchtbevochtiger. Maar beter ventileren kan ook al een hoop schelen. Is de luchtvochtigheid in huis 60 procent of hoger? Dan is het veel te vochtig in huis. Als de luchtvochtigheid in huis hoger is dan 70 of zelfs 80 procent, dan is er een serieus vochtprobleem gaande. Onderneem dan snel actie, want dan is je huis veel te vochtig en dat is slecht voor je gezondheid.

3 Tips om de vochtigheid in huis te verminderen

  • Heb je in huis een mechanisch ventilatiesysteem? Maak daar dan zeker gebruik van. Zelfs in de winter is het goed om deze ook gewoon aan te laten staan. Geen mechanisch ventilatiesysteem? Probeer dan op een natuurlijke manier beter te ventileren.
  • Tijdens het koken is het belangrijk om de afzuigkap te gebruiken. Hiermee wordt de hoeveelheid condensatievocht tijdens het koken aanzienlijk verminderd. Je kunt ook deksels op de pannen plaatsen, dit zorgt ook voor minder condensatievocht in de keuken.
  • Als je gaat douchen komt er veel condensatievocht vrij. Het is goed om juist op dat moment extra te ventileren door bijvoorbeeld een raam open te zetten. Na het douchen is het ook goed om de muren en de glaswand te drogen met een raamtrekker.

Te vochtig in huis? Hoe los je dat op?

Wanneer het net iets te vochtig is in huis, dan kan beter ventileren al een prima oplossing zijn. Maar als je serieus last hebt van een vochtprobleem in de muur, dan is het goed om een vochtspecialist in te schakelen. Met behulp van een vochtmeting in de muur en in de woning kan de oorzaak zo achterhaald worden. Er zijn tal van oplossingen zoals het injecteren van muren, het gebruiken van luchtontvochtigers en het plaatsen van muurelementen in de buitenmuur. Een van onze vochtbestrijders zal duidelijk uitleggen wat de beste oplossing is om een te vochtig huis te voorkomen.