Schimmel op de buitenmuur
06 januari 2023 
2 min. leestijd

Schimmel op de buitenmuur

Schimmel op de buitenmuur is een ernstig vochtprobleem rondom het huis. Als de buitenmuren erg vochtig zijn en er is schimmelvorming zichtbaar, dan is het van belang om snel actie te ondernemen. Dat kun je doen door een specialist in te schakelen op het gebied van vochtbestrijding. Een vochtbestrijding specialist zal de oorzaak van het vochtprobleem achterhalen en vervolgens kijken welke oplossing het meest geschikt is. In dit artikel leggen we uit hoe je schimmel op de buitenmuur kunt herkennen en hoe het opgelost kan worden.

Hoe ontstaat er schimmel op de buitenmuur?

Schimmelsporen zijn onderdeel van het milieu en kunnen overal om ons heen ontstaan. Dagelijks worden mensen omringd door schimmels. De schimmelsporen zijn in het algemeen niet schadelijk voor de mens, behalve wanneer deze in contact komen met vochtige buitenmuren. Zo kan de buitenmuur vochtig worden wanneer je last hebt van doorslaand vocht of optrekkend vocht. Wanneer de schimmels zich op de vochtige muren ontwikkelen, ontstaat er een soort van donslaagje. Los van het feit dat de buitenmuren er slordig en vies uit zien, kan schimmel op de buitenmuur uiteindelijk zorgen voor schade aan de constructie van de woning. Als je ervoor zorgt dat de buitenmuren droog blijven, verlaag je de kans op schimmelgroei op de muren van je huis.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Op welke manier kun je schimmel op de buitenmuur voorkomen?

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen, in de meeste gevallen wordt schimmel veroorzaakt door optrekkend vocht of doorslaand vocht. In sommige gevallen is er sprake van een combinatie van vochtproblemen in de muur. Met behulp van een vochtmeting van een vochtbestrijder kan het vochtprobleem achterhaald worden. Het is dus belangrijk om eerst de oorzaak van het vochtprobleem te achterhalen. Zo kun je de schimmel op de buitenmuur op een permanente manier voorkomen.

Injecteren, impregneren en muurelementen

Er zijn diverse methodes om schimmel op de buitenmuur te stoppen. Een van de meest bekende methodes is het injecteren van de buitenmuur. Bij deze methode wordt er een vochtwerende gel in de muur geïnjecteerd. Dit zorgt ervoor dat het vocht wordt afgeweerd in de muur. Een snelle en effectieve methode, helaas niet permanent. Dus je zult de muren om de zoveel jaar opnieuw moeten laten injecteren tegen vocht.

Een andere methode is het impregneren van de buitenmuur. Het is vooraf belangrijk dat de buitenmuur volledig hersteld is, anders heeft deze methode niet veel nut. Er wordt een waterbestendige en waterafstotende laag aangebracht op de buitenmuur. Een uitstekende oplossing om doorslaand vocht te voorkomen. Maar helaas alleen een goede oplossing tegen doorslaand vocht of vochtdoorslag in de muur. Geïmpregneerde buitenmuren zijn niet ideaal wanneer je last hebt van optrekkend vocht of condensatievocht.

Het plaatsen van muurelementen is een meer geschikte methode om schimmel op de buitenmuur te verhelpen. Dankzij het plaatsen van de muurelementen drogen de muren van binnenuit en tevens is dit ook een geschikte oplossing voor alle vochtproblemen in de muur. Zelfs bij een grote hoeveelheid condensatievocht is dit een prima oplossing.

Meer weten over schimmel op de buitenmuur?

Schrijver Vochtbestrijding B.V. is al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in het oplossen van vochtproblemen in de muur. We geven je graag advies en kunnen bij je langskomen voor een gratis vochtmeting. In Nederland heeft ruim 1 op de 5 woningen last van vochtproblemen en uiteindelijk is vocht in huis niet goed voor de woning en je gezondheid. We zijn als vochtspecialist altijd bereikbaar voor al je vragen en komen graag bij je langs om het vochtprobleem te bekijken.