Schimmel op de binnenmuur
08 december 2022 
2 min. leestijd

Schimmel op de binnenmuur

Zit er schimmel op de binnenmuur van je woning? Dan is het belangrijk dat je snel actie onderneemt om dit probleem te verhelpen. Je kunt ervoor kiezen om de schimmel op de muur weg te poetsen met bleekwater of andere speciale middelen. Alleen hiermee los je het vochtprobleem in de muur niet op. Kies je ervoor om alleen de schimmels weg te schrobben, dan is het een kwestie van tijd voordat er nieuwe zwarte schimmel op de muur begint te groeien. In dit artikel geven we je meer informatie over het herkennen van schimmel, de mogelijke vochtproblemen en oplossingen om schimmel op de binnenmuur te voorkomen.

Welk vochtprobleem veroorzaakt schimmel op de binnenmuur?

Als er schimmel op de binnenmuur begint te groeien, dan wordt dit veroorzaakt door een vochtprobleem in huis. Er zijn in het algemeen drie vochtproblemen die in Nederland veel voorkomen in huizen. Dat zijn optrekkend vocht, condensatievocht en doorslaand vocht. Hieronder lichten we elk vochtprobleem in het kort even toe:

Optrekkend vocht - Dit is een vochtprobleem dat vaak voorkomt in oudere woningen. Opvallend bij dit vochtprobleem is dat de vochtplekken aan de onderkant van de muur zitten. Deze vochtplekken zijn ideaal voor zwarte schimmel om op te groeien. Doordat de oudere muren niet voorzien zijn van een vochtkering kan het grondvocht via de muur omhoog trekken. In sommige gevallen komen de vochtplekken tot een hoogte van anderhalve meter.

Doorslaand vocht - Dit vochtprobleem bestaat uit een mix van een poreuze of beschadigde muur in combinatie met periodes waarin veel regen valt. Doordat de regen tegen de muur aankomt en niet goed kan drogen slaat het door naar de binnenmuren van de woning. De schimmel op de binnenmuur zit meestal in het midden van de muur. Het is ook opvallend dat de vochtplekken zowel binnen als buiten op dezelfde hoogte zitten.

Condensatievocht - Het vochtprobleem dat in de woning zelf ontstaat. Bij de dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen en slapen ontstaat er condensatievocht. Wanneer er in huis weinig of niet geventileerd wordt, ontstaat er ook schimmel op de binnenmuur. Bij dit vochtprobleem zijn de plekken zichtbaar aan de bovenkant van de muur. Als je beter gaat ventileren kun je dit vochtprobleem al wat verminderen. Maar dat is niet altijd mogelijk.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Schimmel op de binnenmuur verhelpen

Wanneer je op zoek bent naar een oplossing om schimmel op de binnenmuur te stoppen, dan is het belangrijk om te kiezen voor een permanente oplossing. Alleen het wegpoetsen van de schimmelplekken is in de meeste gevallen niet voldoende. Je kunt er beter voor kiezen om het vochtprobleem in de muur op te laten lossen. Om het exacte vochtprobleem te achterhalen is het verstandig om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Met behulp van een vochtmeting in huis en in de muur kan de vochtbestrijder de oorzaak snel achterhalen. Er zijn tal van oplossingen om schimmel op de binnenmuur te stoppen. Zoals het injecteren van de muren, de muren impregneren, een luchtontvochtiger aanschaffen of muurelementen laten plaatsen.

Een definitieve oplossing tegen schimmel op de muur

Bij Schrijver Vochtbestrijding werken we inmiddels al meer dan 35 jaar met het plaatsen van muurelementen. Deze elementen zorgen ervoor dat de muur van binnenuit uitdroogt. Hiermee kunnen alle vochtproblemen verholpen worden (behalve lekkages). Of je nu last hebt van vochtdoorslag in de muur of optrekkend vocht, onze oplossing is voor al deze vochtproblemen geschikt. Daarnaast is deze oplossing ook erg efficiënt, de muurelementen kunnen in een werkdag geplaatst worden en externe energiebronnen zijn niet nodig. De ventilatiestenen vereisen geen onderhoud, wellicht 1 keer per jaar even afpoetsen. Zou je meer willen weten over dit systeem? Of wil je een gratis vochtmeting aanvragen? Neem gerust contact op met een van onze vochtbestrijding specialisten.