Vochtige binnenmuur behandelen
23 december 2022 
2 min. leestijd

Vochtige binnenmuur behandelen

Zijn de binnenmuren van je huis erg vochtig? Dat is zeker niet aangenaam. Wanneer de binnenmuren vochtig zijn kunnen er vochtplekken op de muur ontstaan. Maar ook het behang kan loslaten of de verf bladdert af. In sommige gevallen begint er zelfs schimmel op de muur te groeien en dan wordt het pas echt vervelend. Dit kan kan uiteindelijk zorgen voor gezondheidsklachten of voor structurele schade aan je huis. In dit artikel lees je de mogelijke oorzaken van vocht in de binnenmuur en hoe je een vochtige binnenmuur behandelen kunt.

Hoe ontstaat er vocht in de binnen muur?

De meest voorkomende oorzaken van een vochtige binnenmuur zijn optrekkend vocht, doorslaand vocht en een grote hoeveelheid condensatievocht. Deze vochtproblemen lichten we graag nog even toe:

Optrekkend vocht - Zijn de binnenmuren vochtig aan de onderkant van de muur? Ter hoogte van het grondniveau? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met optrekkend vocht. Dit vochtprobleem komt meestal voor bij woningen die voor het jaar 1980 zijn gebouwd. Doordat er in de fundering geen waterkering zit, kan het grondvocht via de muur omhoog trekken. Vandaar ook de benaming 'optrekkend vocht'.

Doorslaand vocht - Zitten de natte plekken op de muur op verschillende hoogtes? Of vooral in het midden van de binnenmuur? Dan is doorslaand vocht het vochtprobleem dat zich afspeelt. Als de buitenmuren beschadigd zijn of poreus zijn geworden, dan kan het regenwater doorslaan naar de binnenmuur van de woning. Dit vochtprobleem ontstaat meestal na een periode dat het veel heeft geregend.

Condensatievocht - Condensatievocht is vocht dat geproduceerd wordt door de leefomgeving. Vooral in de keuken en in de badkamer ontstaat er veel condensatievocht (tijdens het douchen of koken). Wordt er nauwelijks geventileerd in huis, dan zul je uiteindelijk te maken krijgen met vochtplekken op de binnenmuur. Opvallend is dat de vochtplekken en de schimmel zichtbaar is aan de bovenkant van de muur. Vaak tegen het plafond aan.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Hoe kun je de vochtige binnenmuur behandelen?

Er zijn meerdere methodes om wanneer je de vochtige binnenmuur behandelen wilt. Maar we willen je adviseren om eerst een vakkundige vochtmeting uit te laten voeren. Het liefst door een vochtbestrijder of een specialist op het gebied van vochtbestrijding. Na de vochtmeting weet je exact van welk vochtprobleem er sprake is en kun je gerichter op zoek naar een oplossing.

Zo is het injecteren van de muren een prima oplossing om optrekkend vocht in de binnenmuur te verhelpen. Bij doorslaand vocht kun je ervoor kiezen om de buitenmuur te impregneren (let er wel op dat de muur eerst volledig hersteld moet worden). Bij condensatievocht is het goed om beter te gaan ventileren. Een oplossing die voor elk vochtprobleem geschikt is dat zijn de muurelementen van Schrijver Systeem.

Voorkom vochtige binnenmuren met een definitieve oplossing

De muurelementen van Schrijver Systeem zijn zeker een definitieve oplossing om een vochtige binnenmuur te behandelen. De behandeling van de muur neemt ongeveer een werkdag in beslag. De muurelementen worden in de buitenmuur geplaatst en vanaf dat moment wordt de muur van binnenuit opgedroogd. Met deze oplossing zijn geen externe energiebronnen nodig en je zult zien dat de vochtplekken op de muur langzaamaan verdwijnen (en niet meer terugkomen).

Zou je meer willen weten over de muurelementen? Of wil je graag een vochtmeting aanvragen? Twijfel niet en neem gerust contact met ons op.