Optrekkend vocht in een oud huis
26 maart 2021 
2 min. leestijd

Optrekkend vocht in een oud huis

Nederland kent huizen van splinternieuw tot eeuwenoud. Veel oude huizen missen vaak een waterkering of hebben een slechte waterkering, terwijl dit een erg belangrijk onderdeel van de (oude) woning is. Een waterkering zorgt er namelijk voor dat het vocht niet van buiten naar binnen kan dringen. Een waterkering voorkomt eigenlijk voor een groot deel dat optrekkend vocht in een oud huis ontstaat.

Last van optrekkend vocht in een oude woning.

Bij een gebrek aan de waterkering of bij een slechte waterkering, zal het vocht van buiten naar binnen komen via de onderste laag van de muur. De muur zuigt het vocht als het ware op en wordt omhooggetrokken. Dit wordt ook wel ‘optrekkend vocht’ of ‘opstijgend vocht’ genoemd. In sommige gevallen zelfs 'opkruipend vocht'. Als er sprake is van optrekkend vocht kunnen de muren ernstig beschadigd worden. Ook zorgt optrekkend vocht in een oud huis voor een klam klimaat, waardoor de kans op schimmelvorming erg groot is. In dit klimaat kunnen schimmels zich nestelen op de vochtige muren. Dit is vaak te zien aan de zwarte schimmelplekken aan de onderkant van de muren. Schimmels zijn slecht voor de gezondheid en kan ervoor zorgen dat er een muffe geur in huis ontstaat.

Hoge luchtvochtigheid door optrekkend vocht.

Optrekkend vocht gaat samen met een te hoge luchtvochtigheid in huis. Door een te hoge luchtvochtigheid kan er een klam gevoel ontstaan. Daarnaast is de woning moeilijk warm te houden. Hierdoor zal de verwarming steeds hoger gezet worden, wat erg slecht is voor de energierekening. Zeker in de wat oudere woningen kunnen de stookkosten behoorlijk oplopen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

Optrekkend vocht in de woning herkennen.

Er zijn een aantal aspecten waar optrekkend vocht in een oud huis aan te herkennen is:

  1. Er zijn vocht- en schimmelplekken zichtbaar op de onderkant van de muur
  2. Er hangt een muffe geur in huis
  3. Het behang en stucwerk laat los
  4. Er zit vocht in de vloer en het trekt krom
  5. De luchtvochtigheid in huis is te hoog

Optrekkend vocht in een oud huis oplossen

Het optrekkend vochtprobleem lijkt makkelijk op te lossen door de mogelijkheid van muren injecteren. Dit is echter een kortetermijnoplossing en zorgt op lange termijn voor meer vochtproblemen in de woning. Wij raden u aan een vochtexpert in te schakelen wanneer u last heeft van optrekkend vocht in huis. De kans dat het mis gaat is namelijk erg groot en kan de kosten erg laten oplopen.

Dé oplossing voor optrekkend vocht in een oud huis.

Schrijver Systeem® maakt gebruik van muurelementen. Dit is de meest effectieve manier om optrekkend vocht in een oud huis permanent op te lossen. Dit is een natuurlijke oplossing wat levenslang mee gaat. Hiermee bespaard u op lange termijn een hoop kosten! De muurelementen van Schrijver Systeem® drogen niet alleen de muren uit, maar verbeteren ook het leefklimaat in huis.

Neem contact op met Schrijver Systeem®.

Denkt u last te hebben van optrekkend vocht in huis? Wij komen graag bij u langs voor een gratis vochtmeting en op maat gemaakt advies van een vochtexpert. Met onze 35+ jaar ervaring in vochtbestrijding hebben wij al meer dan 30.000 woningen van vochtproblemen verholpen. Neem direct contact met ons op voor meer informatie. Onze vochtexperts staan altijd voor u klaar om het vochtprobleem in huis te verhelpen!