Optrekkend vocht in de binnenmuur
08 augustus 2023 
2 min. leestijd

Optrekkend vocht in de binnenmuur

Optrekkend vocht kan voorkomen in oudere woningen, meestal gebouwd vóór 1980, waar geen vochtafwerende laag in de grond aanwezig is, of wanneer die laag beschadigd is. Dit vochtprobleem begint wanneer de grondvocht direct door de buitenmuur naar binnen wordt getrokken en zich omhoog beweegt naar de binnenmuur. Deze opwaartse beweging van vocht wordt "optrekkend vocht" genoemd.

Het vocht wordt opgezogen door de bakstenen in de muur via hun poriën, waardoor het omhoog trekt. Dit leidt tot vochtproblemen in zowel de buitenmuur als de binnenmuur. Dit vocht kan schade veroorzaken aan de muren en zelfs aan de woning. Het probleem kan zich verspreiden naar de binnenmuren, met vochtplekken aan de onderkant van de muur als gevolg.

Optrekkend vocht kan leiden tot een muffe geur in huis en gezondheidsproblemen, daarom is het cruciaal om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. We onderzoeken en meten de luchtvochtigheid in huis en de vochtige gevel, en beoordelen de omvang van het vochtprobleem in de binnenmuren. Zo zorgen we voor een gezond en veilig binnenklimaat.

De mogelijke oorzaak van optrekkend vocht in de binnenmuur

Opstijgend vocht in binnenmuren kan ontstaan door verschillende redenen. Als de binnenmuur vochtig is, komt dat vaak door het ontbreken van een waterkering, vooral bij huizen vóór 1980. Zonder zo'n beschermende laag worden de muren als een spons, en absorberen ze vocht uit de grond, inclusief schadelijke zouten. Deze zouten blijven achter na verdamping en kunnen de muur beschadigen. Meestal hebben woningen na 1980 wel een waterkerende laag, die vochtbestendig is en voorkomt dat vocht door de muren omhoog trekt. Dankzij deze laag wordt voorkomen dat funderingen en muren water uit de grond absorberen.

Offerte vochtbestrijding aanvragen

De gevolgen van optrekkend vocht in de binnenmuren

Optrekkend vocht in binnenmuren veroorzaakt niet alleen schade aan stucwerk, schilderwerk en behang, maar beïnvloedt ook het leefklimaat in huis. Het kan leiden tot een hoge luchtvochtigheid, waardoor het binnen klam aanvoelt en verwarmen moeilijk wordt. Het verhogen van de verwarming is een optie, maar dit kan leiden tot hogere energiekosten.

Opstijgend vocht is niet alleen vervelend, maar ook schadelijk voor de gezondheid. Door het vochtige klimaat en de warmte groeien schimmels en bacteriën sneller, wat zwarte vlekken en schimmels op de muren kan veroorzaken. Dit is slecht voor de gezondheid. Het is daarom verstandig om een vochtbestrijdingsspecialist in te schakelen bij ernstige vochtproblemen.

Onze muurelementen verhelpen optrekkend vocht in de muur

Het plaatsen van Schrijver Vochtbestrijding® muurelementen is een geweldige oplossing voor binnenmuur vochtproblemen. Deze oplossing is niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook permanent. Het behandelt het opstijgende vocht in de muur direct bij de bron, waardoor de oorzaak van het probleem echt wordt aangepakt, niet alleen de symptomen. In plaats van de muur opnieuw te schilderen of andere methoden te proberen om de muur droog te krijgen, bieden de muurelementen van Schrijver Vochtbestrijding® een zorgeloze oplossing zonder behoefte aan chemicaliën of elektriciteit. Dit maakt het systeem zeer duurzaam en onderhoudsvrij.

Vochtplekken op de binnenmuur? Neem dan contact op.

Heb je last van vochtige binnenmuren in je huis en wil je weten waar dat door komt? Wil je ontdekken of opstijgend vocht in je binnenmuur een probleem is? Aarzel niet, neem contact op voor een gratis vochtmeting. Ons team komt graag langs, meet het vochtgehalte en geeft advies over mogelijke oplossingen. Schrijver Vochtbestrijding® is al meer dan 35 jaar gespecialiseerd in het bestrijden van vochtproblemen in huis, zoals vochtige binnenmuren. Wij lossen vochtproblemen keurig op, zowel binnen als buiten. We hebben al duizenden huizen en muren vochtvrij gemaakt. Bel ons voor een afspraak, zodat onze vochtbestrijding experts je binnenmuren kunnen controleren op vochtproblemen.